Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Konklawe, czyli w oczekiwaniu na biały dym
Wybory nowego papieża trwają. Wierni z całego świata oczekują pojawienia się białego dymu symbolizującego nowego następcę Stolicy Piotrowej. 115 "wyborców" dokona głosowań, które ostatecznie wyłonią nowego papieża. Nie dywagujemy zbytnio nad tym, kto papieżem zostanie, bo wszak nie znamy kandydatów tak dobrze, jak tych, którzy starują np. wyborach prezydenckich.

[Obrazek: bialy_dym_wtorek_wieczor.jpg]

Główne pytanie tego wątku brzmi: jaki powinien być ten nowy papież. Co powinno różnić go od poprzedników i jakie cechy powinien posiadać, aby sprawować władzę na miarę obecnych czasów. Czy ziszczą się przepowiednie o czarnoskórym papieżu, którego pojawienie ma ponoć symbolizować zbliżający się koniec świata?

Jakiego papieża my, jako wierni potrzebujemy w tych czasach? Macie może jakieś typy, jakieś własne preferencje co do nowej głowy kościoła katolickiego? Pytania swoje kieruje nie tylko do osób wierzących.
  Odpowiedz
Mamy Papieża, przed chwilą pokazał się biały dym. :)
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Teraz czekać na ogłoszenie kto nim został :)
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Ostatnie sekundy i poznamy papieża, może będzie nim Polak?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Marne szanse. W Tv mówią, że za niecałą godzinę ujawni się nowy papież.
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Cytat:Jorge Mario Bergoglio SJ (ur. 17 grudnia 1936 roku w Buenos Aires), argentyński duchowny katolicki, arcybiskup Buenos Aires i tym samym Prymas Argentyny, kardynał Kościoła rzymskokatolickiego. 13 marca 2013 roku został papieżem.
Po obronie dyplomu z chemii rozpoczął studia w seminarium w Villa Devoto koło Buenos Aires. 11 marca 1958 roku wstąpił do zakonu jezuitów i kontynuował naukę w zakonnych domach studiów; w nowicjacie w Chile zgłębiał nauki humanistyczne, w Colegio Maximo San José w San Miguel koło Buenos Aires obronił licencjat z filozofii, w Colegio de la Immaculada w Santa Fe studiował literaturę i psychologię, a w Colegio del Salvador w Buenos Aires teologię. Przyjął święcenia kapłańskie 13 grudnia 1969 roku, a ostatnią profesję złożył 22 kwietnia 1973 roku. Był mistrzem nowicjatu w Villa Barilari, profesorem Wydziału Teologii i rektorem Colegio Maximo San Jose w San Miguel, członkiem konsulty prowincji zakonnej San Miguel, prowincjałem Argentyny (1973–1979). Po pobycie w Niemczech pełnił funkcję dyrektora duchownego Colegio del Salvador w Cordobie i ponownie rektora Colegio Maximo San José w San Miguel.
20 maja 1992 roku został mianowany biskupem pomocniczym Buenos Aires, sakry biskupiej udzielił mu 27 czerwca 1992 arcybiskup Buenos Aires kardynał Antonio Quarracino; w czerwcu 1997 roku promowany na arcybiskupa-koadiutora tej archidiecezji, objął rządy 28 lutego roku następnego, po śmierci kardynała Quarracino. W listopadzie 1998 został jednocześnie ordynariuszem dla wiernych rytów orientalnych, mieszkających w Argentynie (bez własnego ordynariusza). Pełnił funkcje Wielkiego Kanclerza Katolickiego Uniwersytetu Argentyny oraz wiceprzewodniczącego Konferencji Episkopatu Argentyny.
Brał udział w sesjach Światowego Synodu Biskupów w Watykanie, w tym w sesji specjalnej poświęconej Kościołowi w Ameryce w listopadzie i grudniu 1997 roku. W lutym 2001 roku Jan Paweł II wyniósł go do godności kardynalskiej, nadając tytuł prezbitera S. Roberto Bellarmino. Kardynał Bergoglio był wymieniany w gronie tzw. papabile, potencjalnych faworytów do następstwa po zmarłym w kwietniu 2005 roku Janie Pawle II.
W latach 2005-2011 (dwie kadencje po trzy lata) był przewodniczącym Konferencji Episkopatu Argentyny (Conferencia Episcopal Argentina)
Źródło: Wikipedia

Nowy papież.
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Przyda się papież pochodzący z Ameryki Południowej. Może dać w tamtych stronach przykład i coś zmienić, mam nadzieję, że będzie dobrze spełniał swoją funkcję.
  Odpowiedz
Nowy papież mi się bardzo podoba (nie w tym sensie łobuzy :D), jest bardzo przyjemny z twarzy, choć widać było jaki stres przeżywał wychodząc przed publikę. W każdym bądź razie w końcu ktoś spoza Europy, z nowym spojrzeniem, człowiek podobno bardzo uduchowiony, skromny i życzliwy.

Mam nadzieję, że pontyfikat będzie udany. Trzymamy kciuki za nowego papieża. Może jakoś ten burdel ogarnie...
  Odpowiedz
Podejrzewałem że papieżem zostanie kardynał spoza Europy. Kościół chce przyciągnąć do siebie jeszcze większą rzeszę wiernych z "Nowego Świata", bo jak wiadomo w Europie drastycznie spada odsetek zadeklarowanych Katolików.
Nowy papież to człowiek wykształcony (chemia, literatura, psychologia) więc można liczyć na większe poszanowanie wiedzy naukowej która nie zawsze szła w parze z dogmatami Kościoła.
Imię które przyjął - Franciszek, jednoznacznie odnosi się do postaci Św. Franciszka z Asyżu. Jeśli będzie próbował kierować Kościołem w myśl zasad Św. Franciszka ma szanse na poprawienie wizerunku Kościoła.
Ubóstwo, czystość, braterska wspólnota, braterstwo stworzeń, wytrwałość, szacunek dla ludzkiego cierpienia i najważniejsze (według mnie) : poczucie osobistej grzeszności. Takie cechy najczęściej są wymieniane gdy mowa jest o Św. Franciszku i takich cech moim zdaniem najbardziej teraz w kościele katolickim brakuje.
Ja akurat nie jestem zadeklarowanym katolikiem, ale nie mogę nie docenić wpływu jaki ma papież na nasze życie. Czy tego chcemy czy nie ;(.
Wybór Karola Wojtyły na papieża bezdyskusyjnie przyczynił się do przemian ustrojowych w Polsce. Potem upadek Muru Berlińskiego i rozpad Związku Sowieckiego były jakby następstwami kolejnych przemian. Nie uważam że gdyby 16 października 1978 papieżem został ktoś inny, to tych zmian by nie było, ale na pewno zachodziłyby dużo wolniej i może dziś bylibyśmy jeszcze jednym z państw "Bloku Wschodniego", być może jednym z państw kandydatów do Unii, a nie członkiem Unii Europejskiej. Czy kardynałowie wybierając Jana Pawła II obalili Związek Radziecki ? Kto wie Auc?
Tak czy inaczej, postać papieża może mieć wpływ również na życie "Głęboko wierzących ateistów" ;). Jaki wpływ będzie miał ten papież - pożyjemy, zobaczymy.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Biały dym był przez 15 minut i go nie było. A ludzie z tego aferę robią w telewizji. To ja sobie nie wyobrażam, co będzie za 20 lat.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz