Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ankieta: PC czy Konsola do gier?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
PC
55.56%
5 55.56%
Konsola
44.44%
4 44.44%
Razem 9 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Konsolowcy VS pecetowcy.
Znalezione na Wykopie :D
[Obrazek: comment_G8Q15sEX5HPPjtkl06EMbpXHAG3Y3lfj.jpg]
  Odpowiedz
[Obrazek: 86b7a6600a875821fa3946476e8074584627ec30...e2bc79.jpg]

Odpowiedz
Z tym GTA 5 to racja :D M$ i Sony nieźle musieli posmarować Rockstarowi za tę obsuwę :D
Swoją drogą to ciekawi mnie jak by wyglądała sytuacja z PCtami i konsolami jak wszystkie gry na PC były by na konsole oraz wszystkie gry na konsole były by na PC. Według mnie było by fajnie, bo każdy by mógł grać w to co chce.
  Odpowiedz
Znalazłem kolejny argument o którym wcześniej nie wspomniałem: Gdy na PC masz grę, która wymaga włożenia płyty do napędu za każdym razem gdy chcesz w nią zagrać pomimo instalacji, to możesz wykonać obraz tej płyty i ten obraz pod montować pod wirtualny napęd (w wolnej chwili zrobię poradnik jak to zrobić programem PowerISO). Wtedy nie musisz wkładać płyty gdy chcesz zagrać w jakąś grę pomimo tego, że ta gra tego wymaga. Co prawda może po przerobieniu konsoli też dało by się to zrobić ale raz, że można stracić na nią gwarancję a dwa konsola może zostać zbanowana w sieci.
Przy okazji znalazłem podobną dyskusję sprzed prawie 14 lat :D http://free4web.pl/3/2,592,471,67083,0,Thread.html
  Odpowiedz
Na konsoli grę można sprzedać, na PC w dobie Steamu, Originu, czyli jednorazowych kluczy (nawet w wersji pudełkowej gry) jest to praktycznie niemożliwe.

Odpowiedz
(19.11.2015, 18:13)Robotox napisał(a): Na konsoli grę można sprzedać, na PC w dobie Steamu, Originu, czyli jednorazowych kluczy (nawet w wersji pudełkowej gry) jest to praktycznie niemożliwe.

Fakt, w wielu źródłach słyszałem, że PC pod względem odsprzedawania gier wypada gorzej niż konsola. Jeśli jednak gra jest przypisana tylko do konta, to można odprzedać pojedyncze konto z grą. I przy okazji powiedź mi szczerze, po jakim czasie sprzedajesz gry i ile są warte po takiej odsprzedaży? Bo np. jak ktoś chce być dobry w jakimś multiplayerze, to czasem w jedną grę może grać nawet kilka lat.
  Odpowiedz
Zależy jaka gra, ale są gry, które nie tracą dużo na wartości. Nowa gra przykładowo kosztuje 170zł, to taką używaną można sprzedać za 120-130zł.

Co do sprzedawania kont steam, to kto zakłada sobie pod każdą grę inne konto?

Odpowiedz
(20.11.2015, 15:22)Robotox napisał(a): Zależy jaka gra, ale są gry, które nie tracą dużo na wartości.
Po jakim mniej więcej czasie i o jakich grach mówisz?
(20.11.2015, 15:22)Robotox napisał(a): Co do sprzedawania kont steam, to kto zakłada sobie pod każdą grę inne konto?
Trochę mało jest to wygodne, jednak chciałem wspomnieć o takiej możliwości co do odsprzedaży gier na PC. I jak komuś zależy na odzyskaniu pieniędzy to dlaczego tego nie zrobić.

W przypadku odsprzedaży gier pozostaje jeszcze jedna kwestia. Czasem są gry w które by się chciało zagrać ponownie po dłuższym czasie a odsprzedaż to uniemożliwia(chyba, że się ściągnie pirata ale to już inna sprawa).
  Odpowiedz
Nie wspomniałem jeszcze o jednej rzeczy. Na PC są emulatory różnych konsol jak np. PS2. A nie słyszałem aby na konsolach "nowej generacji" można było uruchomić gry z np. PS2.
  Odpowiedz
XONE emuluje gry z Xboxa360, a Xbox360 z DirectxBox'a. Na ps4 ma być wkrótce dodany emulator gier ps2, emulator ps1 już jest.
Nintendo Wii U odczytuje gry z Wii, Gamecuba oraz emuluje wszystkie gry Nintendo retro z lat 80 i 90.

Wydajność konsol jest wykorzystywana przez programistów w 100%, bo dokładnie wiedzą na jaki sprzęt grę robią i jak się będzie ona zachowywać. Na komputerach są setki różnych kart graficznych, przez co programiści nie są wstanie przygotować gry pod każdą z nich co skutkuje słabszą wydajnością gry, mimo lepszej karty graficznej od tej z konsoli.

Przykład:
10 lat temu konsola X360/PS3 kosztowała niecałe 2000zł, komputer kupiony wtedy nawet za 3000zł dzisiaj nie odpali takich gier jak choćby GTA V, BTF 4 itp., mimo, że te gry na konsole wyszły.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości