Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Kraków - Moje miasto.
Kraków - miasto położone nad Wisłą w południowej Polsce, drugie w kraju po Warszawie pod względem liczby mieszkańców i pod względem powierzchni. Jest jednym z najstarszych miast Polski, o ponad tysiącletniej historii, posiada wartościowe obiekty architektury, działa w nim wiele instytucji i placówek kulturalnych gromadzących bezcenne zabytki.

Do marca 1596 Kraków był faktyczną stolicą Polski i siedzibą polskich królów. Obecnie jest stolicą województwa małopolskiego, a także centralnym ośrodkiem metropolitalnym aglomeracji krakowskiej. W zapisach historycznych jest uznawany za główne miasto historycznej Małopolski. Do historycznej funkcji Krakowa odnosi się jego pełna, usankcjonowana prawnie przez Radę Ministrów nazwa urzędowa – Stołeczne Królewskie Miasto Kraków.

Kraków jest miastem na prawach powiatu, siedzibą władz województwa małopolskiego. Znajduje się tu główna siedziba Polskiej Akademii Umiejętności, Instytutu Książki, Narodowego Centrum Nauki, Krajowej Szkoły Sądownictwa i Prokuratury. Miasto posiada również wiele placówek o znaczeniu i statusie narodowym m.in. Narodowy Stary Teatr, Muzeum Narodowe, Drukarnia Narodowa, Biblioteka Jagiellońska, Instytut Książki. Pełni funkcję centrum administracyjnego, kulturalnego, edukacyjnego, gospodarczego, usługowego i turystycznego. Jest jednym z kluczowych węzłów drogowych i kolejowych. W Balicach pod Krakowem znajduje się drugi co do wielkości polski port lotniczy o znaczeniu międzynarodowym, obsługujący loty transatlantyckie.

Mapa:
[Obrazek: mapa-polski.gif]

Herb Krakowa:
[Obrazek: POL_Krak%C3%B3w_COA.svg]

Flaga Krakowa:
[Obrazek: Flag_of_Krakow.svg]

Rynek główny Krakowa, na którym co godzinne można usłyszeć hejnał mariacki:
[Obrazek: Krakow_rynek_02.jpg]
[Obrazek: Krakow_%2528Rynek_Glowny_-_Sukiennice%2529.JPG]
[Obrazek: krakow-rynek-noca1.jpg]

Wawel:
[Obrazek: zdjecie_600_38133_krakow-wawel-jesien.jpg]
[Obrazek: krakow_wawel_zdjecie.jpg]

Barbakan:
[Obrazek: Barbakan2_bg.jpg]
[Obrazek: barbakan_krakow.jpg]

Kościół Mariacki:
[Obrazek: kosciol_mariacki_1.jpg]
[Obrazek: mariacki_2.jpg]

Odpowiedz
Piękny jest Kraków na zdjęciach marzy mi się osobista wycieczka po nim.
  Odpowiedz
Kocham to miasto, miałam przyjemność często w nim bywać a nawet mieszkać i pracować przez dwa tygodnie :) zazdroszczę tym co mieszkają w Krakowie ;)
  Odpowiedz
Znam Kraków dość dobrze. Mam rodzinkę na osiedlu Orła Białego :) Dużo ludzi twierdzi że Toruńska starówka jak i Krakowska, są bardzo podobne.
  Odpowiedz
Oj wiele pięknych chwil spędziłem w ty mieście i nie wiadomo ile jeszcze spędzę,jako człowiek nauki ciągle się uczę i nie wiadomo ile razy jeszcze w Krakowie:D . A po za tym mam cała masę kolegów z pracy z okolic jak i rodzinkę między innymi z Lubnia.
  Odpowiedz
Ja Byłem Na Wycieczce
  Odpowiedz
Mieszkałem przez 8 lat :) Jest co zwiedzać.
  Odpowiedz