Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

MP-5 czyli ósmy cud świata
(19.09.2011, 17:21)David napisał(a): Jeżeli mógłbym poprosić Cię Sebastian to czy mógłbyś napisać temat o m4 a1 :) Jeżeli zgodzisz się napisać taki wątek to chciałbym abyś napisał o pochodzeniu nazwy :)

Oczywista już biorę się za układanie wątku:P

CzekoladowyBaron napisał(a):Co do MP5 to nie jestem pewny ponieważ załoga hałbic samobieżnych 2S1 miała jakieś krótkie gnaty i niestety nie pamiętam co to było... Bardziej przypominało UZI lecz to nie było to

Czy to nie był przypadkiem glauberyt?
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQmRP8OU8Or1ii8I-kPu71...MVG80kY2I6]

tak mi się coś zdaje:P

A odnośnie tego czegoś
[Obrazek: Bez_nazwy_1-1316447393.jpg] Wydaje mi sie, że to jest coś na zasadzie strzelby podlufowej. Pierwszy raz widziałem cos takiego i właśnie dlatego wybrałem to zdjęcie. Na 100% pewien nie jestem ale to pewnie to:)
  Odpowiedz
Nie mam pojęcia co to jest to „coś” :D
Na granatnik nie wygląda, jeśli chodzi o strzelbę to chyba na pestki kiwi (biorąc pod uwagę wielkość urządzenia). Może latarka LEDowa? Jednak po dłuższym namyśle obstawiam czujnik ruchu, takie są montowane w kamerach.
  Odpowiedz
szukałem info. na ten temat i znalazłem tylko jakąś dyskusje w dziwnym i nie zrozumiałym dla mnie języku i mnie nagle oświeciło. [Obrazek: MP5_custom_planche.jpg] To jest granatnik. A to co widać na samym końcu to nic innego jak nabój do granatnika. To działa prawdopodobnie tak, że po wyjęciu tej zawleczki pocisk wylatuje cały.

Chociaż teraz wpadłem jeszcze na inną teorię. Być może jest to coś na zasadzie bardzo bardzo krótkiej strzelby podlufowej pepperball. Te "dziurki" to wytłoczone lufy z których wylatuje naraz kilka kilkanaście gumowych kulek. Na pewno czujnik ruchu to nie jest. Jak coś to na pewno byłby to po prostu celownik optyczny z możliwością widzenia w podczerwieni itp.
  Odpowiedz
Właściwie ta zawleczka tez mi coś nie pasowała :)

Jednak na swoje usprawiedliwienie dodam ze do co nowszych modeli broni ładują teraz tyle elektroniki ze niedługo żołnierzy zastąpią informatycy ;] Stad moje założenie.
  Odpowiedz
Granatnik ja też tak sądziłem gdy 1 raz zobaczyłem i miałem racje :-) zawleczka :-0 hehe
a to co ?
http://www.jagprecision.com/temp/MINIGUN/Minigun04.jpg
  Odpowiedz
Devil na przyszłość mam prośbę dział powstał po to żeby każdy mógł założyć własny wątek a nie tylko odpowiadać w wątkach napisanych przeze mnie:)

Ten raz ci pomogę z tym problemem, który zupełnie jest nie na temat... to jak sama nazwa wskazuje w linku MINIGUN M134 może być montowany w śmigłowcach na transporterach, na łodziach opancerzonych i itp. itd.
  Odpowiedz