Składniki na 4 porcje:
- 500 g brokułów,
- sól,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka maki,
- łyżeczka pieprzu Cayenne,
- 2 opakowania pomidorów konserwowych z ziołami (po ok 370 g),
- 400 g sera żółtego,
- pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i blanszować we wrzątku 4-5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, wsypać mąkę i pieprz Cayenne, zasmażyć. Mieszając dodać pomidory i zagotować. Dodać brokuły. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć. Bazylię posiekać i dodać do sosu. Makaron z sosem nakładać na talerze. Posypać serem. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal