Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Moczarki więdną
[Obrazek: moczarki_wi_dn_-1354620700.jpg]

Ewidentnie moczarki mają problem.
Najpierw straciły swój ciemnozielony kolor i stały się jasnozielone.
Teraz zaczęły mieć przeźroczyste liście. To znak, że mi padają te roślinki.
Kupiłem wczoraj jakąś kulkę nawożącą do wciśnięcia w żwirek i preparat do nawożenia:
[Obrazek: carbo%20100.jpg]

Po jednym dniu nic się nie zmieniło.
Czy moczarki po zakupie powinny mieć wypuszczone korzenie?
Pytam ponieważ była to jedyna roślina jaką kupiłem bez korzeni.
Oczyściłem też filtr bo zdążył się już zasyfić i ledwo co dmuchał.
Filtr czyściłem w talerzu z wodą, a na koniec dałem kilka kropel bakterii na gąbkę.

Co może być przyczyną więdnięcia tej rośliny i jaka uratować?
Temperatura w wodzie to 25 stopni i stale się utrzymuje po wymianie żarówki
na energooszczędną, ponieważ nie emituje aż takiej ilości ciepła jak zwykła.

Pierwsze 5 dni akwarium i już pierwsze problemy. ;)
  Odpowiedz
admin napisał(a):Najpierw straciły swój ciemnozielony kolor i stały się jasnozielone.

Ilość światła? Z roślinami jest tak, że blaszki chlorofilowe zanikają gdy światło jest zbyt intensywne. Część przesuwa sie do spodniej strony liścia. Zapobiega to zniszczeniu rośliny, to taki mechanizm obronny. Im ciemniej tym roślina bardziej ciemnozielona od chlorofilu. Ale to opinia ucznia na profilu biol-chem a nie akwarysty.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Moczarka nie zawsze ma korzenie, czasem je wypuszcza, żeby przytwierdzić się do podłoża, a czasem nie, może też pływać swobodnie po powierzchni nieukorzeniona; także tym się nie martw. Nie wiem, jak ze światłem, moczarki lubią dużo światła, ale być może brakuje im azotu. Ten preparat, co kupiłeś - Carbo - to coś z węglem, sprawdź, czy zawiera też związki azotu (azot - N). Jeśli nie, spróbuj kupić jakiś nawóz z azotem i nawoź nim podłoże codziennie po troszeczku (najlepiej połowę tego, co napisali na opakowaniu) i obserwuj, co się dzieje z roślinkami. Kurczę, teraz czuję się odpowiedzialna, bo ja Ci tę moczarkę polecałam, a wydawało mi się, że to najmniej problemowa roślina. ;)

Po wyczyszczeniu filtra, opłucz go dokładnie wodą z akwarium, żeby nie wprowadzać do zbiornika obcych związków.
  Odpowiedz
A już zima. Wywaliłem te moczarki bo chyba zgniły. W rękach mi się rozpadły w wodzie robiąc kupę syfu.
W akwarium mega przemeblowanie, syf jak w bagnie. Bojownik przeżyje bo lubi takie bajora, ale mam nadzieję, że Kiryski i Platki również sobie poradzą.
W zoologu powiedzieli, że jak woda jest nadal mętna, za mało wlałem bakterii. Tym razem do filtra zaaplikowałem podwójna dawkę. Zobaczymy po 48h jak to będzie wyglądało.
Akwarystyka wcale nie jest taka prosta jak by się wydawało, ale wciągająca jak chodzenie po bagnach. :)

MissFuneral napisał(a):Kurczę, teraz czuję się odpowiedzialna, bo ja Ci tę moczarkę polecałam
Daj spokój. Trzeba próbować. Przecież uczę się dopiero tego wszystkiego.
  Odpowiedz
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
  Odpowiedz
No właśnie, wygląda na to, że jarzeniówka jest o wiele lepsza niż zwykła żarówka. Przede wszystkim nie świeci punktowo, tylko w całym akwarium co daje lepszy efekt i warunki dla roślin.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości