Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Moje ulubione ciastka Cantucci
#1
Cantucci waniliowe z czekoladą i orzechami laskowymi

Chrupkie i bardzo aromatyczne. Mają kolorowe kropki!
czas: 30 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 8-12
koszt: niedrogie danie
kalorie: mało
kategoria: Ciasta, Kuchnia włoska


składniki
2 i 1/2 szklanki mąki
tabliczka białej czekolady (100 g)
szklanka łuskanych orzechów laskowych
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

do posmarowania:
jedno roztrzepane jajko

sposób przygotowania
1.Oba rodzaje czekolady posiekaj na drobne kawałki.

2.Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki. Dodaj czekoladę oraz orzechy włoskie i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.

3.Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
4.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

5.Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).
Dodatkowe informacje
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu.

Smacznego!

  Odpowiedz
#2
a jest możliwość dodania jakiegoś załącznika, żeby zobaczyć jak to ciasto wygląda. ? :)
  Odpowiedz
#3
[Obrazek: scaled.php?server=706&filename=cantucci.jpg&res=medium]
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ulubione przyprawy da Vinci 2 2 264 22.04.2013, 21:31
Ostatni post: Shelma
  Cantucci z migdałami Karol 0 2 015 25.03.2011, 10:05
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości