02.05.2011, 17:34
Cantucci waniliowe z czekoladą i orzechami laskowymi
Chrupkie i bardzo aromatyczne. Mają kolorowe kropki!
czas: 30 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 8-12
koszt: niedrogie danie
kalorie: mało
kategoria: Ciasta, Kuchnia włoska
składniki
2 i 1/2 szklanki mąki
tabliczka białej czekolady (100 g)
szklanka łuskanych orzechów laskowych
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania:
jedno roztrzepane jajko
sposób przygotowania
1.Oba rodzaje czekolady posiekaj na drobne kawałki.
2.Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki. Dodaj czekoladę oraz orzechy włoskie i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
3.Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
4.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
5.Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).
Dodatkowe informacje
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu.
Smacznego!
Chrupkie i bardzo aromatyczne. Mają kolorowe kropki!
czas: 30 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 8-12
koszt: niedrogie danie
kalorie: mało
kategoria: Ciasta, Kuchnia włoska
składniki
2 i 1/2 szklanki mąki
tabliczka białej czekolady (100 g)
szklanka łuskanych orzechów laskowych
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania:
jedno roztrzepane jajko
sposób przygotowania
1.Oba rodzaje czekolady posiekaj na drobne kawałki.
2.Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki. Dodaj czekoladę oraz orzechy włoskie i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
3.Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
4.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
5.Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).
Dodatkowe informacje
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu.
Smacznego!