Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Monitor Samsung Gaśnie
Witam mam problem mam monitor firmy samsung,gdy go uruchamiam włącza się na jakieś dwie sekundy i gaśnie. Dioda pali się nadal lecz monitor jest czarny czyżby nadszedł czas na wymianę monitor ma 4 lata,myślałem że coś z kartą graficzną ale podłączylem do innego komputera i dzieje się to samo.
  Odpowiedz
Na pewno gasną świetlówki.
Możliwości jest kilka, inverter uszkodzony, świetlówki uszkodzone, ewentualnie sterowanie inverterem ale to już rzadkość.
W inverterze najprawdopodobniej uszkodzony jest jeden z transformatorów i przy okazji też tranzystory kluczujące.

Da się naprawić w pierwszym lepszym serwisie RTV lub samemu przy pomocy witryny Elektroda.pl
ELEKTRODA.PL: NAPRAWY LCD - PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Nie wymieniaj monitora skoro taniej możesz naprawić tego co masz.

Dodam jeszcze że ja też mam monitor SAMSUNG i jestem z niego bardzo zadowolony - działa już bezawaryjnie 7 lat.
Z resztą kiedyś mój model Samsunga był na pierwszym miejscu w testach czasopisma CHIP jako stosunek ceny do jakości :D

EDIT (2011-06-04 00:40): I co z tym monitorem? Naprawisz go czy wyrzucisz lub sprzedasz?
  Odpowiedz
Dzięki skrzypas za rady niestety zaniosłem do naprawy lecz koszt przekracza wartość,więc czas na zmiany.
  Odpowiedz
(06.06.2011, 11:47)Kucharek napisał(a): ...zaniosłem do naprawy lecz koszt przekracza wartość,więc czas na zmiany.

Nieprawda. Jak zwykle "serwisanci" żerują na kliencie.
Naprawa i uruchomienie tak uszkodzonego monitora to kilka godzin intensywnej pracy, niewiele zużytego prądu, zakup części zamiennych (lub podmiana z drugiego tak uszkodzonego monitora). To są niewielkie koszta. Jedynie transformator może trochę kosztować ale max. 200zł (im bardziej zminiaturyzowany tym droższy).
  Odpowiedz
Skrzypas a skąd wiesz ile kosztuje monitor który uległ uszkodzeniu ? Kucharek nie podał modelu monitora więc trudno tutaj określić koszt naprawy i wartość monitora.
Co do kosztów naprawy to owszem, części nie są drogie ale usługa jest droga.
  Odpowiedz
(06.06.2011, 19:15)tonyviroos napisał(a): Skrzypas a skąd wiesz ile kosztuje monitor który uległ uszkodzeniu ? ...

Ogólnie? No, najczęściej biorę informacje z Alledrogo.
Jeśli chodzi o monitor Kucharka to patrz niżej.

(06.06.2011, 19:15)tonyviroos napisał(a): ... Kucharek nie podał modelu monitora więc trudno tutaj określić koszt naprawy i wartość monitora ...

Kucharek napisał że koszty naprawy przewyższają wartość monitora więc nie rozumiem pytania.

Koszta naprawy każdego monitora są porównywalne do jednej ceny (drobne podzespoły są zawsze identyczne jedynie transformatory mogą się różnić).
Napisałem co w takim wypadku ulega awarii i w związku z tym jest tylko kilka możliwych przyczyn a co za tym idzie niewiele elementów do naprawienia ;P.

Najlepszym rozwiązaniem jest odnalezienie najtańszego serwisu w mieście lub samodzielna naprawa z pomocą kolegów z Elektrody.pl .
Wykonanie samej naprawy to czysta przyjemność (jak dla mnie ;P) i zarobione pieniądze (jeżeli naprawiam we własnym zakresie - zawsze to robię ;P).
  Odpowiedz