Najlepsza książka jaką czytałeś/aś
|
27.07.2012, 23:10
Heh, podobnie jak z serialem Gra o tron. Cała saga książki (Pieśń ognia i lodu) ma trochę tomów a ekranizacja 2 sezony jak na razie . Historia lubi się powtarzać
![]() Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
28.07.2012, 21:46
(27.07.2012, 23:10)Buhaj991 napisał(a): Heh, podobnie jak z serialem Gra o tron. Cała saga książki (Pieśń ognia i lodu) ma trochę tomów a ekranizacja 2 sezony jak na razie . Historia lubi się powtarzać Szczerze mówiąc "Pieśń ognia i Lodu" uważam za jeden z najgenialniejszych utworów które pojawiły się w ciągu ostatnich lat kilku, perfekcyjnie dopracowany świat, z kilkoma różnymi religiami, niuansami kulturowymi, doskonale zrobioną geografią, złożone postaci bohaterów, kapitalne dialogi i bardzo unikatowa kompozycja, powodują, że od książki nie można się oderwać, bardzo martwiłem się, że po przeczytaniu siódmego tomu, skończy się moja przygoda z tą książką, zakładałem, że cykl skończy się na "Tańcu ze Smokami" , a tu guzik, wątki plotą się dalej, autor komplikuje wszystko, buduje napięcie, zmusza czytelnika, do zadawania pytań... a opowieść nabiera tempa. Pozostaje mieć nadzieję, że pióro autora też utrzyma tempo i w nie za długim czasie światło ujrzą dalsze części cyklu. A dziś gorąco POLECAM tę lekturę każdemu.
28.07.2012, 21:54
Synonim11, właśnie mnie korci aby zamówić przynajmniej na razie Grę o tron. Choć znając życie, pewnie nie wytrzymam i od razu wszystkie 5 tomów sobie naszykuje, heh. Z tego co się orientuje to jeszcze dwa tomy mają wyjść, tak?
28.07.2012, 22:06
tom 1"Gra o tron"
2 "Starcie królów" 3 "Nawałnica mieczy - stal i śnieg" 4 "Nawałnica mieczy - krew i złoto" 5"Uczta dla wron - cienie śmierci" 6 "Uczta dla wron - sieć spiskowców" 7 "Taniec ze smokami" tom 1 8 "Taniec ze smokami" tom2 To ukazało się dotychczas w druku , w sumie to osiem tomów dwa kolejne w przygotowaniu: 9 The Winds of Winter 10 A Dream of Spring mam jednak nadzieję,że podobnie jak w przypadku uczty dla wron, wyobraźnia Martina wzniesie się ponad możliwości wydawnicze i w ostateczności historia przekroczy planowane dziesięć tomów
28.07.2012, 22:56
Narobiłeś mi ochoty...
![]() A tak jeszcze na marginesie... Ekranizacja stanęła na razie na 2 sezonie. Trzeci za pół roku jakoś. Zakładając, że oglądałeś serial, wiesz może mniej więcej w którym miejscu książki jest już akcja serialu? Na przykład procentowo?
29.07.2012, 00:18
Nie oglądałem jeszcze ekranizacji... wolę sam w swojej głowie wizualizować treść książki, obejrzenie czegoś w szkiełku, powoduje, że nasza wyobraźnia idzie na łatwiznę
![]() Książki na dziś dzień mam tylko w e-wydaniu (wszystkie notabene na moim chomiku). Kupię całość kiedy ukarzą się wszystkie tomy. Będę szukał twardych okładek i szytych stronic.
Wiec zapytam inaczej
![]()
29.07.2012, 01:37
więc wygląda na to, że każda seria jest odpowiednikiem jednego tomu
29.07.2012, 02:34
Wybaczcie, muszę się wtrącić.
![]() Tak naprawdę "Pieśń lodu i ognia" składa się z pięciu tomów: I. Gra o tron II. Starcie królów III. Nawałnica mieczy IV. Uczta dla wron V. Taniec ze smokami Przy czym polski wydawca tomy III, IV i V wydał w dwóch częściach, w Wielkiej Brytanii na dwie części podzielono tomy III i V, a w oryginalnym amerykańskim wydaniu nie dzielono żadnego tomu. Gwoli sprostowania. ![]()
29.07.2012, 18:55
MissFuneral napisał(a):Przy czym polski wydawca tomy III, IV i V wydał w dwóch częściach, w Wielkiej Brytanii na dwie części podzielono tomy III i V, a w oryginalnym amerykańskim wydaniu nie dzielono żadnego tomu. Gwoli sprostowania. Oczko Zgoda w całej rozciągłości - ale chcąc mieć na półce pełen cykl - postawisz na niej osiem dotychczas wydanych książek po polsku - inaczej na dziś dzień ich nie kupisz ![]() ![]() |