Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nawigacja na stronie
Siemka mam problem. Chciałbym zrobić na stronie nawigacje tj.

Załóżmy że mamy stronę podzieloną na 3 divy - nagłówek artykuł i stopke. Każdy z nich ma 1000px wysokości.
Nawigacja jest zrobiona tak że wskazuje etykiety na stronie (wszystko na 1 karcie). Jeżeli jest aktywna nawigacja do stopki, to będzie ono podkreślone (aktywny link). Moje pytanie jest następujące:
Jak zrobić menu w którym po wkroczeniu na obszar (załóżmy artykułu) będzie on zaznaczony w nawigacji (czyli tak jakbym kliknął na artykuł).
Z góry dzięki za pomoc - Jeżeli coś niejasno napisane, piszcie postaram się bardziej wyjaśnić.
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz
W sumie stary wątek, ale nigdy nie otrzymał odpowiedzi. Nie jestem specem od JS, w ogóle go nie potrafię, :D więc to tyle co mi się udało zrobić na bazie wiedzy z innych języków programowania i grzebaniu w Google w poszukiwaniu funkcji. Kiedy scrollojesz stronę i wyrównujesz nawigację z określonym divem o określonym id, to dany link w tagu <li> nawigacji zmienia kolor. Oczywiście można dopracować ten JS, bo jest niedopracowany stylistycznie, ale działa.

https://jsfiddle.net/dbmmsbgk/
  Odpowiedz
Właśnie mi uświadomiłeś, że muszę bliżej się poznać z JQuery.
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz