Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Neonki - jak rozróżnić płeć
Gdzieś w Internecie natknąłem się na obrazek przedstawiający jak rozróżnić płeć
neonków:
[Obrazek: neonki_p_e_-1354056264.jpg]

Na górze jest samiczka, na dole samiec.

Jak widać samiec ma wyraźnie czarne ubarwienie na głowie i wzdłuż niebieskiego paska.
Może przyda się komuś ta informacja. :)
  Odpowiedz
To na fotce to neony innesa, Ty chcesz czerwone i uwierz mi dymorfizm płciowy u tych ryb, to tylko drobne różnice w budowie, samice są bardziej okrągłe i nieco większe od samców. Tego paska nigdy nie widziałem a neony hodowałem przez 14 lat :)
  Odpowiedz
Coś tam jeszcze było z płetwą odbytową - u samców jest wąska, a u samic bardziej okrągła. Ale o czarnych paskach też nie słyszałam, na tym zdjęciu to chyba tylko kwestia kąta padania światła. ;)
  Odpowiedz
W sumie to i tak bez znaczenia, bo rozmnożyć i utrzymać przy życiu neonki jest niezwykle trudno, o ile to w ogóle możliwe. Ja w pewnym likwidowanym akwarium zostawiłam tylko dwa neonki i wiedziałam, że były to samce, bo podzieliły na siebie połowy akwarium i jak tylko jeden przepłynął przez połowę, to drugi zaraz go gonił. Musiałam sypać jedzonko dwa razy, bo jak sypnęłam na jedną stronę, to zaraz była mała bitwa.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości