Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
14.05.2015, 12:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.06.2015, 12:21 przez Swordancer.)
Witajcie.
Czy waszym zdaniem opłaca się zainwestować w luksusowy apartament w centrum Warszawy pod wynajem? Lepiej wynajmować lokal na dobę czy znaleźć stałego najemcę?
Mam na oku apartament w Rezydencji Orłowicza na Ludnej Koszt mieszkania adekwatny do standardu (czytaj wysoki) więc zastanawiam się nad tym od kilku tygodni i nie mogę podjąć decyzji a czas się kończy (z tego co wiem zostały ostatnie mieszkania). Co wy o tym sądzicie? Jest to pomysł na biznes?
Powiem tak: musisz zainwestować duże pieniądze, a w przypadku jednego mieszkania szybko się to nie zwróci. Na pewno jest to sposób na biznes, ale żeby takowy biznes rozkręcić musisz mieć kilka mieszkań, aby zarobić przyzwoitą sumkę. Moim zdaniem nie opłaca się inwestować w tak drogie mieszkanie, bo i tak wystarczająco dużych pieniędzy, na jego wynajmie nie zarobisz. Stały najemca nie będzie płacił tobie "kokosów", bo jak ktoś ma dużo pieniędzy, to kupi sobie własne mieszkanie, więc ten pomysł odpada. Jedynie to wynajem na kilka dób, ale to też nie jest dobry sposób na wynajem. Musiałbyś kontrolować, sprawdzać, czy lokator jest godny zaufania, a na tak mały termin to gra nie warta świeczki.
Lepiej za tą cenę kup ze 2-3 mieszkania średniego standardu i wynajmuj je ze stałym najemcą. W ten sposób zarobisz o wiele więcej pieniędzy.
Robotox dziękuję za odpowiedź. Po rozmowie z doradcą finansowym przemyślałam sprawę jeszcze raz. Wprawdzie z obliczeń wyszło, że nie stracimy bo w najgorszym wypadku wyjdziemy na zero ale przychody z wynajmu jednego lokalu nie będą dla nas satysfakcjonujące. Dalej szukamy odpowiedniej inwestycji z tym, że teraz już poza branżą nieruchomości.
Pomysł jest naprawdę świetny. Takie nieruchomości można też potem dobrze sprzedać na sprzedajemy.pl. Ogłoszenia są tam darmowe i wielu moich znajomych już skorzystało z tego serwisu.