Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nowa funkcjonalność - pobieranie plików z jednoczesnym ich wstawianiem na chomika
Czy można by robić - pobieranie plików z jednoczesnym ich wstawianiem na chomika jako własny upload ??

czyli zamiast pobierać na dysk z zamiarem wrzucania jako własny upload do siebie od razu pobieramy na odpowiedni folder na stronie swojego chomika i od razu mamy własny upload

może nie umiem znaleźć tej funkcjonalności :( ... jeśli ona istnieje to będę wdzięczna za podpowiedzi gdzie jest ?.. i jak ją stosować ?

a jeśli jeszcze nie ma tej funkcjonalności to proponuję ją wprowadzić , bo

1. oszczędność czasu - byłaby bardzo przydatna dla początkujących przy budowaniu stron od początku, bo zamiast żmudnego pobierania plik po pliku na dysk i potem wrzucania do siebie można by od razu wrzucać pliki do specjalnego foldera "własny upload", a tym samym wydatnie zaoszczędzić czas ;

chyba dla tych co mają już zaprowadzone stronki też by było to ułatwieniem

2. pomoc w reaktywacji konta - są osoby które przez jakiś czas nie zajmowały się swoją stroną i... "przeraża je" powrót bo to wile godzin pracy nad aktualizacją , a szkoda bo serwis jest tym atrakcyjniejszy im większy na nim "ruch" im więcej ma chomików

3. czasowa nieobecność przestałaby być problemem, jakiś wyjazd, urlop itp nie byłby już straszny , bo po powrocie w łatwy sposób uzupełniałoby się zbiory w spiżarniach

4. prostota i łatwość - to zalety niebagatelne a w świecie netu niemal bezcenne, bo łatwy i prosty sposób na rozbudowywanie stron oraz powiększanie zwartości chomikowych spiżarni pochwaliłoby chyba wielu

5. ograniczenia techniczne - być może są ale mi wydaje się , że by można je pokonać , bo wiadomo dla chcącego nic trudnego

no chyba iż zaniechanie prac nad taką funkcjonalnością jest celowym działaniem adminów , bo chce On aby były transfery w jedną i drugą stronę .. bo np to być może liczy się dla google..?

ciekawa jestem co WY o tym myślicie ??
Zapraszam - dla każdego mam coś ciekawego , a wszyscy odwiedzajacy są u mnie bardzo mile widzianymi :)

[Obrazek: 1logogosialimad.jpg]
  Odpowiedz
Jeśli była by taka opcja Gosiu, życie na chomiku było by za łatwe :) I tak obdarzono nas już sporymi narzędziami. Sama możliwość chomikowania całych folderów narobiła niezłego zamieszania w chomikowych okienkach. Dużo ludzi chomikuje nie wiedząc, co jest w folderach. "Leci" się na sztukę.
  Odpowiedz
(31.03.2011, 16:37)mabud73 napisał(a): Dużo ludzi chomikuje nie wiedząc, co jest w folderach. "Leci" się na sztukę.

Dokładnie, a póżniej straszne zdziwienie jak się okazuję, że ktoś ma jakiś fałszywy plik i trafia na naszą czarna listę:)

Co do tematu, gdyby powstała taka opcja to "życie" na chomikuj zostałoby totalnie ułatwione. Niemniej jednak pomysł mi się podoba i kto wie, może kiedyś zostanie wprowadzony.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
(31.03.2011, 16:37)mabud73 napisał(a): ... Dużo ludzi chomikuje nie wiedząc, co jest w folderach. "Leci" się na sztukę.

swego czasu pisałam postulat o chomikowaniu całych folderów , a jako normalnemu użytkownikowi jakoś nie "wpadło" mi do głowy iż funkcja ta może być źle używana , ale skoro piszą o tym powyżej to widać tak też bywa nad czym mogę jedynie ubolewać .. :(

moim zdaniem podobnie jak w życiu mogą się zawsze znaleźć tacy co zmarnują każde dobro !!

ale należy chyba brać pod uwagę za i przeciw i w tym wypadku chyba więcej by było za /?/ .. co myślicie ?

Zapraszam - dla każdego mam coś ciekawego , a wszyscy odwiedzajacy są u mnie bardzo mile widzianymi :)

Odpowiedz
Myślę, że Administracja chomikuj.pl na to nie pójdzie.

Pomyśl... to trochę tak jak byś zachomikowała plik i on już by stawał się Twój (czyt. pochodzi z własnego uploadu).

Daję temu 99%, że nie przejdzie... nawet gdyby chomikowa społeczność tak chciała.
  Odpowiedz
(31.03.2011, 17:05)KruchyFix napisał(a): Myślę, że Administracja chomikuj.pl na to nie pójdzie.

Pomyśl... to trochę tak jak byś zachomikowała plik i on już by stawał się Twój (czyt. pochodzi z własnego uploadu).

Daję temu 99%, że nie przejdzie... nawet gdyby chomikowa społeczność tak chciała.

no a gdyby za tą EXTRA funkcjonalność pobierali extra punkty ?

1. serwis naliczałby / pobierał za transfer - pobierania

2. dodatkowo doliczał coś za wrzucanie na własnego chomika

a mi sie wydaje iż na centralnym koncie serwisu na centralnej bazie to by wystarczyło jak by było to jako "klonowaniem plików" ... jeśli to możliwe ?

Odpowiedz
Gosia ma świetny pomysł, który trzeba wprowadzić na chomiku. Może by nie chodziło tu o chomikowanie plików, które by się stały jako pliki wrzucone przez nas. Taka funkcja na pewno by odpadła, bo pliki przez nasz wrzucone możemy w każdej chwili pobierać bez zużycia transferu. Ale pomysł jest niezły, i możliwy do zrealizowania przy opcji pobierania, czy na nasz koszt transferu, czy na czyjś.
Wtedy pobieramy plik na dysk (mamy na komputerze), w każdej chwili możemy go wrzucić na swojego chomika, i od tej pory będzie istniał jako dodany przez nasz. Po pierwsze opcja trochę uciążliwa i pracochłonna, po drugie łącza z chomikuj.pl pracują na wysokich obrotach. Jak każdy się weźmie za upload, to nie kiedy ruszyć się na chomiku nie można.
Pomysł by na tym polegał, żeby przy pobieraniu plików, byłaby dodana dodatkowa opcja - tylko w tym względzie ze, plik zatwierdzony przez tą opcję, znalazł by się na naszym chomiku, jako plik wrzucony przez nasz. - na przykład... (Załaduj plik na mojego chomika, i przypisz mu jako plik dodany przeze mnie.) Tak czy inaczej plik moglibyśmy wrzucić na swojego chomika. Walory tego pomysłu byłyby takie, ułatwiło by to nam pracę z uploadem i zwolniło łącza chomikuj.pl

Nie wiem czy administratorzy chomika na takie coś by poszli... nawet mogliby za tą opcję odliczać jakąś liczbę punktów. Jest wiele chomików co proponują punkty za upload. Można by to rozwiązać w ten sposób.

Odpowiedz
(31.03.2011, 17:21)gosialima napisał(a): no a gdyby za tą EXTRA funkcjonalność pobierali extra punkty ?

Gosiu pomysł może by i był dobry tylko co z tymi którzy mają słabą odwiedzalność, strony marne pobieranie ich plików co daje nam bardzo mała ilość punktów. Chcieli by korzystać z takiej opcji ale nie będzie ich na to stać. N pewne rzeczy trzeba patrzeć pod kontem całej społeczności chomikuj łącznie z tymi którzy dopiero zaczynają.

Odpowiedz
Ja się wypowiem w ten sposób jestem stanowczo na nie ponieważ takie ułatwienie defakto skomplikowałoby życie na chomiku, Pomyślcie o tym co było w tracie WIELKIEGO FREE powiedzmy ponad 1500 GB, gdyby każdy z pobierających zaznaczył lub gdyby istniała taka opcja to by po prostu serwer chomika nie wytrzymał takiego ruchu - efekt zaczopowanie portalu nie wiadomo na jak długo i częstsze awarie stronki.

Co prawda wiem że pomysł byłby przydatny chociażby z powodu oszczędności czasu jednak ze względów technicznych nie możliwy do zrealizowania. Ponadto:

Cytat:no a gdyby za tą EXTRA funkcjonalność pobierali extra punkty ?

1. serwis naliczałby / pobierał za transfer - pobierania

2. dodatkowo doliczał coś za wrzucanie na własnego chomika

ten pomysł jest wręcz totalnym debilstwem, co dopiero zaczynające chomiki nie miałyby szans na skorzystanie z tego bo skąd niby miałyby ZDOBYĆ PUNKTY, chomikuj na pewno by od razu dodała możliwość zakupu punktów co na pewno nie przysporzyłoby sławy portalowi. Tym bardziej że już z racji "PLATFORMY WYDAWCÓW" za niektóre pliki nie dość że jest pobierany transfer to jeszcze PUNKT. Reasumując Gosiu twój pomysł to ( Bez obrazy ) czysty objaw głupoty.
  Odpowiedz
Wyglądało by to tak, że te znane chomiki stały by się jeszcze bardziej popularne.
A nowe chomiki przestały by funkcjonować bo nikt by nie miał punktów na takie zabawy.

Każdy chyba wie, że u nowych każdy tysiąc się liczy. A u znanych pkt liczy się w milionach.
  Odpowiedz