Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Olx - raj oszustów?
Witam Was,
Serwis "Olx" - jeden z największych serwisów z ogłoszeniami. 

Jakie jest Wasze odczucie bezpieczeństwa zakupów w tym serwisie?

Czy zostaliście kiedyś oszukani? Jeśli tak, to co zrobiliście? 

Czemu taki temat? Ponieważ moje odczucia są zróżnicowane. 

Kupuje w tym serwisie i z reguły wszystko ok nawet przy płatności przelewem, ale nie zawsze. 

Co jeśli ktoś wyśle Ci pobraniowo inny przedmiot wyglądem ren sam, ale jednak inny? 

Co jeśli usunął ogłoszenie oraz konto? Jest jakaś baza w Olx? 

Ostatnio kupiłem przedmiot do kompa niby ok, ale się okazało, ze to jest inny w dodatku bezwartościowy.

Przesyłka pobraniowa, niestety ta osoba "nie istnieje" a przesyłka z "powietrza" imie nazwisko do konta go do pobrania nie wiem czy prawdziwe... 

Czy można z czymś takim coś zrobić czy już nic? Towar dotarł, ale nie mam jak udowodnić, że dotarł inny niż zamawiałem ponieważ przesyłki nie nagrałem jak otwieram... Stwierdził ze jest to próba wyłudzenia bo nie mam jak udowodnić. 

Czy to prawda? 

A czy Was ktoś oszukał?
  Odpowiedz
Swego czasu widziałem różne rozmowy na forach w tzw. sieci TOR na temat "wyjebek" czy właśnie na temat różnych oszustw np. na Allegro. Takie oszustwa są jak najbardziej możliwe, bo przestępcy się dobrze ukrywają i kasę zamieniają na bitcoiny(jak to dokładnie wyglądało to nie wiem). W każdym razie trzeba uważać.
  Odpowiedz
Sam korzystam z OLX. I to nie tylko jako kupujący, ale także sprzedawca.

Jeśli odbiór osobisty jest nie możliwy, wysyłam paczki z możliwością weryfikacji zawartości. I wam polecam zawsze wymuszać to na sprzedawcy. Fakt, kosztuje to więcej, ale uważam że jest tego warte.
  Odpowiedz
Olx, to nie allegro, to zwykła strona z ogłoszeniami, trzeba być po prostu ostrożnym. Niestety na olx zwykle sprzedają najzwyklejsi ludzie, którym zwykle nie zależy na opinii, czasami zachowujący się jak małpy. Uważam, że z Olx powinno się korzystać tylko przy naprawdę dobrych okazjach zachowując pełną ostrożność, najlepiej płatność przy odbiorze. W drugim wypadku korzystam z olx, gdy nigdzie akurat danej rzeczy nie mogę kupić, bo akurat tylko tam ktoś to wystawił.
  Odpowiedz
Ja, kupując coś za pośrednictwem OLX (tak kupiłem auto, telefon i chyba jeszcze coś ale nie pamiętam w tej chwili) wyszukuje ogłoszenia z mojej okolicy i osobiście jadę po odbiór. Oglądam towar i dopiero płacę sprzedającemu.  Na OLXie ogłaszają się i poważni handlarze, i zwykli ludzie chcący odsprzedać cokolwiek i nie do końca ogarniają zasady. Traktuję OLX jako źródło do skontaktowania się ze sprzedającym i jeszcze nigdy nie wysłałem nikomu kasy nie mając towaru w ręce. To nie Allegro, gdzie przeważają duże sklepy internetowe dbające o swoją markę i dla których ilosc ocen pozytywnych ma kluczowe znaczenie.
Może i jestem nieufny ale dzięki temu unikam problemów.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Ja akurat nigdy nie zostałem oszukany... trzeba uważać wszędzie pewnie, ale warto mono sprawdzać odbiorcę :D
  Odpowiedz
Opowiem Wam jedną historię,

Klient kupił ramy i dostał inne.

Sprzedający twierdzi, ze klient dostał zgodne z opisem.

I ogłoszenie i użytkownik już nie istnieje.

Kupujący otrzymał od administracji kopię ogłoszenia, niestety serwis OLX zastrzeżył sobie, ze nie może potwierdzić, że ta kopia jest w pełni oryginalna i że kupujący nie podrobił sobie tego screena. OLXnie poczuwa się by wszelako pomóc kupującemu.

[Obrazek: 86907852065167490018.jpg]

"Sewis olx jedynie udostępnia użytkownikom przestrzeń do zamieszczania ogłoszeń"

"Nie możemy brać odpowiedzialności za zamieszczone zdjęcia" Czy to ma w ogóle jakiś sens?

Prosta sprawa koło 200 zł wyrzuconych na śmieci. Pamięć jest? Jest! Ale niestety nie taka jak powinna.

Co w takim wypadku może kupujący? W sumie nic, jeżeli serwis nie poczuwa się do odpowiedzialności to nawet sprawa cywilna w sądzie nie pomoże...

Czy klient w serwisie OLX ma jakiekolwiek prawa? Czy jest szansa odzyskać pieniądze?

W mojej opinii serwis OLX w tym momencie jest praktycznie "nie wiarygodny" jeśli kupujący może zostać oszukany, a serwis nie chce potwierdzić to oznacza to, że każdy może oszukać bez najmniejszych skrupułów...

Jakie Wasze zdanie?
  Odpowiedz
Przecież olx to ogłoszenia lokalne, które uwzględniają tylko i wyłącznie kupno twarzą w twarz. Serwis jasno informuje że kupno przedmiotów za pośrednictwem poczty, kuriera czy czegokolwiek innego jest niewskazane i że nie bierze za to odpowiedzialności więc nie rozumiem w czym problem. Chcesz mieć ubezpieczenie i wsparcie serwisu kupujesz na Allegro.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Nie lubię olx, rzadko kiedy ktoś tam odpowiada na pytania do ogłoszeń
  Odpowiedz
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości