Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Oszuści i naciągacze
Szanowni Użytkownicy!

Piszę do Was bo już brakuje mi pomysłów jak dojść sprawiedliwości...jestem aktywnym właścicielem pewnego chomiczka i płace bardzo nie małe pieniądze by inni, którzy wpadli na pomysł zrobienia tego portalu spokojnie mogły otrzymywać niemałe zarobki...do sedna: każdy próbuje zarabiać... posiadam własny upload i lubię udostępniać innym za free ( sprawia mi to małą przyjemność, bo sam kiedyś bylem w potrzebie ), wiec kupuje codziennie kilkadziesiąt gigabitów transferu, by udostępniać innym...
dowiedziałem się również, ze można zakupić na Allegro chomikowe punkty, ( można zamienić na transfer ), wiec tez tak zrobiłem... wygrałem aukcje 1M punktów, wszystko ( taka mam nadzieje jest legalne i uczciwe ), umówiłem się z sprzedającym ze mogę nabyć więcej tych punktów a mianowicie zamówiłem u niego jeszcze 5M ( 76zl za każdy milion ), razem 6milionow punktów...wysłałem 456zl za 6milionow ( cholewa, to dużo ) a otrzymałem tylko 1milion...poczekałem jeszcze dwa tygodnie i nic, nie odpisuje w ogóle na e-maile ani na wiadomości prywatne chomika.

Jak znaleźć taką osobę?
Podaje się za "mr.moor" taki ma nick na chomikuj.pl i identyczny na Allegro... chwalił się że posiada ponad 80 milionów punktów ( nie wierzę by ktoś mógł tyle nazbierać ), że dla niego to nie problem wysłania tyle punktów...A nazywa się prawdopodobnie
Paweł ******, zamieszkały ********* 5, 09-999 Wawa ( Mr.Moor@**.pl ) takie dane podaje na Allegro... a na mego e-maila otrzymałem wiadomość ze nazywa się
Kasia Marek.....

przepraszam jeśli jestem w błędzie,
albo ta osoba jest programista, albo ADMINEM, albo w jakiś sposób współpracuje z grupa tworząca ten portal...
pragnę tylko zwrotu pieniędzy ( co jest niemożliwe ponieważ nie mieszkam w Polsce, a koszty przyjazdu przekraczają 10 razy te kwotę ) lub
proszę o zablokowanie danego chomika ( mr.moor ) i przelania moich zakupionych punktów, biorę pod uwagę ze ten chomik to lipa bo może robić transfery pomiędzy chomiczkami...
obawiam się że zbyt dużo jest dobrych programistów, którzy potrafią ominąć zabezpieczenia i nabijać sobie milionowe punkty a potem naciągać takich frajerów jak ja...

chyba zrezygnuje z tego portalu i przestane płacić za transfery, no i powiem wszystkim których wprowadziłem ( a jest ich grubo ponad 40 osób, w tym Polacy, Anglicy, Bułgarzy i inni ) żeby zrezygnowali z tego portalu, ze to lipa, ze polak potrafi standardowo okradać...przepraszam poniosło mnie...

posiadam zrzuty z ekranu, mam wiele dowodów, jeśli potrzeba więcej szczegółów to podam i dowody wpłat...jeśli będzie taka potrzeba nagłośni się na forum...

nawet jeśli domyślam się kto to taki to co zrobić? prawdę mówiąc to nic, ale... nie inni się uczą na czyichś błędach i wyciągną jakieś wnioski :)

Z poważaniem

poszkodowany
  Odpowiedz
(05.04.2011, 22:13)LoveOceans napisał(a): Szanowni Użytkownicy!

Piszę do Was bo już brakuje mi pomysłów jak dojść sprawiedliwości...jestem aktywnym właścicielem pewnego chomiczka i płace bardzo nie małe pieniądze by inni, którzy wpadli na pomysł zrobienia tego portalu spokojnie mogły otrzymywać niemałe zarobki...do sedna: każdy próbuje zarabiać... posiadam własny upload i lubię udostępniać innym za free ( sprawia mi to małą przyjemność, bo sam kiedyś bylem w potrzebie ), wiec kupuje codziennie kilkadziesiąt gigabitów transferu, by udostępniać innym...
dowiedziałem się również, ze można zakupić na Allegro chomikowe punkty, ( można zamienić na transfer ), wiec tez tak zrobiłem... wygrałem aukcje 1M punktów, wszystko ( taka mam nadzieje jest legalne i uczciwe ), umówiłem się z sprzedającym ze mogę nabyć więcej tych punktów a mianowicie zamówiłem u niego jeszcze 5M ( 76zl za każdy milion ), razem 6milionow punktów...wysłałem 456zl za 6milionow ( cholewa, to dużo ) a otrzymałem tylko 1milion...poczekałem jeszcze dwa tygodnie i nic, nie odpisuje w ogóle na e-maile ani na wiadomości prywatne chomika.

I tu jesteś w błędzie. Jakikolwiek handel chomikowymi pkt-ami jest całkowicie nielegalny, a tym bardziej na allegro. Wydaje mi się również że za ostro podszedłeś do sprawy, ponieważ zacząłeś zakupy od milionów, zamiast sprawdzić jego wierzytelność. Poza tym jest cała masa na zarabianie pkt-ów na chomikuj.

(05.04.2011, 22:13)LoveOceans napisał(a): Jak znaleźć taką osobę?
Podaje się za "mr.moor" taki ma nick na chomikuj.pl i identyczny na Allegro... chwalił się że posiada ponad 80 milionów punktów ( nie wierzę by ktoś mógł tyle nazbierać ), że dla niego to nie problem wysłania tyle punktów...A nazywa się prawdopodobnie
Paweł ******, zamieszkały ********** 5, 09-999 Wawa ( Mr.Moor@**.pl ) takie dane podaje na Allegro... a na mego e-maila otrzymałem wiadomość ze nazywa się
Kasia Marek.....

Czy zgłaszałeś ten fakt do Administracji chomikuj? Do Administracji Allegro? Jeśli nie to zrób to natychmiast, popierając wszystko screenami i kopią korespondencji z użytkownikiem.

(05.04.2011, 22:13)LoveOceans napisał(a): Jak znaleźć taką osobę?
Paweł Morek, zamieszkały Jerozolimska 5, 09-999 Wawa ( [email protected] ) takie dane podaje na Allegro... a na mego e-maila otrzymałem wiadomość ze nazywa się
Kasia Marek.....

przepraszam jeśli jestem w błędzie,
albo ta osoba jest programista, albo ADMINEM, albo w jakiś sposób współpracuje z grupa tworząca ten portal...
pragnę tylko zwrotu pieniędzy ( co jest niemożliwe ponieważ nie mieszkam w Polsce, a koszty przyjazdu przekraczają 10 razy te kwotę ) lub
proszę o zablokowanie danego chomika ( mr.moor ) i przelania moich zakupionych punktów, biorę pod uwagę ze ten chomik to lipa bo może robić transfery pomiędzy chomiczkami...
obawiam się że zbyt dużo jest dobrych programistów, którzy potrafią ominąć zabezpieczenia i nabijać sobie milionowe punkty a potem naciągać takich frajerów jak ja...

chyba zrezygnuje z tego portalu i przestane płacić za transfery, no i powiem wszystkim których wprowadziłem ( a jest ich grubo ponad 40 osób, w tym Polacy, Anglicy, Bułgarzy i inni ) żeby zrezygnowali z tego portalu, ze to lipa, ze polak potrafi standardowo okradać...przepraszam poniosło mnie...

posiadam zrzuty z ekranu, mam wiele dowodów, jeśli potrzeba więcej szczegółów to podam i dowody wpłat...jeśli będzie taka potrzeba nagłośni się na forum...

nawet jeśli domyślam się kto to taki to co zrobić? prawdę mówiąc to nic, ale... nie inni się uczą na czyichś błędach i wyciągną jakieś wnioski :)

Z poważaniem

poszkodowany

Proponuję Napisać post w dziale http://www.odjechani.com.pl/Thread-Lista...ust%C3%B3w i udokumentować go screenami i ewentualnymi. Zajmę się osobiście korespondencją z chomikuj. Nie obiecuję "gruszek na wierzbie", ale wykorzystam swoje kontakty, jak tylko potrafię. Sam jednak nie zaprzestawaj "walczyć" o swoje, jak i z chomikuj.pl, tak i z Allegro.

Po głębszej analizie, dorzucimy w/w użytkownika do naszej listy oszustów.
  Odpowiedz
Witam.

Również zostałem oszukany przez tą osobe.

Na sporą kwotę. Robiłem z nią 2 transakcje. 1 Była udana, później już nie.

Od kilku dni brak kontaktu, mam jego dane nr tel i dane na które ktos do niego wysyłął jakis przedmiot na allegro.

Czy sprawa coś ruszyła do przodu?

Może pora zrobić jakąś akcje.
  Odpowiedz
Akcja nic Wam nie pomoże.

Jedyne co możecie zrobić aby odzyskać pieniądze to udać się z tym na policję ale to wiąże się z tym że musicie usunąć konta na chomikuj.pl w przeciwnym wypadku policja dobierze się do waszych nielegalnych plików na chomiku.

Jeżeli sprawa ruszy to odbieracie stosowne pismo o rozpoczęciu dochodzenia i przekazaniu sprawy do prokuratury a następnie wysyłacie dokumenty do zespołu Allegro.

W ten sposób można odzyskać jakąś kasę.
Innego sposobu nie ma.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Skrzypas nie pisz bzdur na temat usuwania chomika, co ma piernik do wiatraka ?
Sprawę zgłaszasz na policję jako wyłudzenie, jeśli kwota przekracza 250 zł to jest to przestępstwo ścigane z urzędu więc nie będzie trzeba wiele robić ani też zakładać sprawy cywilnej.
Wniesienie do prokuratury doniesienia o popełnieniu przestępstwa wystarczy, podajesz numer aukcji i wszystkie dowody jakie masz na oszustwo ze strony allegrowicza.
Wcześniej próbowałbym jeszcze zgłosić sprawę Allegro, może oni coś doradzą.
Jeśli policja zajmie się sprawą to będzie prowadzone postępowanie w sprawie wyłudzenia pieniędzy a nie w sprawie tego co masz na chomiku.
  Odpowiedz
Z tym, że ja np robiłem transakcje nie na allegro tylko poza allegro, czyli mam wszystko na mailu. Dane, nr kont bankowych itp.

Jak to może trwać z czasem taka sprawa?
  Odpowiedz
W takim wypadku jak opisujesz sprawa może trwać dosyć długo bo najpierw musisz udowodnić że pieniądze zostały odebrane przez sprzedającego (wyciąg z konta bankowego), później musisz udowodnić że towaru zakupionego nie otrzymałeś (a to już nie będzie takie łatwe).
Najpierw policja zajmie się określeniem szkodliwości czynu, potem ewentualnie prokuratura musiałaby wystawić nakaz wydania logów z serwerów chomikuj (wątpliwe w takiej sprawie), potem chomikuj może się odwołać.
Podeślij mi namiary na osobnika który oszukuje, postaram się coś zaradzić.
  Odpowiedz
Najpierw skorzystajcie z centrum sporów allegro.
To pierwsze co powinniście zrobić.
W większości wypadków udaje się odzyskać pieniądze.

Swoją drogą - jak bardzo trzeba być naiwnym, żeby aż tak dać się naciągnąć?

Ja chyba zacznę sprzedawać na allegro linki do ciekawych stron w Internecie.
Ciekawe czy będą mi płacić. Cena 10zł za 10 linków. Tylko 1zł za 1 link do ciekawej
strony!!!.
Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać. Jak można być tak naiwnym :OO ???

Tylko czekać kiedy zaczną portal Chomikuj.pl utożsamiać z sektą.

Jeszcze raz: ile zapłaciłeś? 456zl za 6 milionów punktów?!?!?!
Chłopie jak Ci pieniądze ciążą przelej je na schronisko dla zwierząt, albo zerknij tutaj.

W głowie mi się to nie mieści,
...mam dzisiaj chyba zły dzień... :OO

Odpowiedz
Mój kolega czytał to co napisałes i odradza zgłaszania tego na policje a jest policjantem wiec zrobisz jak uważasz
  Odpowiedz
(03.10.2011, 03:32)chudzienki napisał(a): mój kolega czytał to co napisałes i odradza zgłaszania tego na policje a jest policjantem wiec zrobisz jak uważasz

No tak, żeby udowodnić brak przelewu pkt. trzeba zajrzeć do chomika, a tam już
tylko krok od kolejnej sprawy.
Wyobraźcie sobie scenę w sądzie: Nie przelałem mu punktów ponieważ zauważyłem
u tego Pana same pirackie pliki i nie chciałem, aby przez dodatkowe punkty jeszcze
szerzej propagował nielegalne kopie plików
haha :D
Taki 'żarcik' ;)
  Odpowiedz