Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

PC nie chce się włączyć.
Witam.

Wychodząc do pracy wyłączyłem komputer.
Gdy wróciłem już nie chciał się włączyć.
I tak jest do tej pory.

Mój komputer to:
PC na niemieckich podzespołach.
Procesor 2,7 Ghz
Ramu 1 GB
Windows XP Professional SP3

Za wszelkie wskazówki serdeczne dziękuję.
Przyłącz się do Akcji zgłoś posta!
  Odpowiedz
Na mój zdrowy umysł myśle że albo się system posypał i nie zamknął się prawidłowo przy zamykaniu i pogubił w locie pliki albo zasilacz. Opisz bardziej co chodzi po włączeniu ? Kontrolki jak się zachowują ... wszystkie szczegóły podaj gdyż podałeś za mało.
  Odpowiedz
Nic nie działa. Wciskam przycisk i nic się nie dzieje.
Na płycie głównej świeci się czerwona mała kontrolka.
  Odpowiedz
Rozkręć kompa i sprawdź wszystkie kable, przy okazji go wyczyść.
Kiedyś miałem identycznie, poprzedniego dnia działał, następnego już nie...
Rozkręciłem, wyczyściłem, podłączyłem i działał ;)
  Odpowiedz
Dzięki chłopaki... prześpię się bez mojego komputera a jutro zabiorę się na niego... tzn. podstawowe czynności wykonam, wyczyszczę z kurzu. Posprawdzam kable.
  Odpowiedz
Proponuję poczytać:

Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji ...co może powodować, ze komputer się nie włącza....
Problem-Komputer głównie chodzi o zasilacz ...komputer pochodził z 3 dni bez problemu lecz po tych 3 dniach komp nie chciał się włączyć....
Komputer HP nie chce się włączyć - ciemność i błędny odczyt
...Odpaliłem komputer i pokazało się "Błędny odczyt dysku"...

Widzę że kolega nie wie co to jest wyszukiwarka Google zatem proponuję zajrzeć również na link poniżej, bo już nie chce mi się szukać wśród tych wszystkich gotowych rozwiązań.

Oto link: Szukaj w Google: komputer już się nie włączył ...Około 896,000 wyników (0,26 s)...
  Odpowiedz
Ja 2 tygodnie temu miałam taki problem.
Rano odpaliłam komputer, po godzinie wyłączyłam udając się na zakupy.
Gdy wróciłam na kompie mignęła mi niebieska strona i komp od nowa zaczynał się włączać.
Nie zadziałało odpalenie w trybie awaryjnym ani żadnym innym dostępnym (są 3 opcje).
Udałam się do specjalisty i okazało się że mój dysk zdechł ot tak po prostu skończyła się jego żywotność.
Dysk był skanowany przez fachowca w celu wykrycia wirusa-był czysty, na moje szczęście dzięki temu mogłam odzyskać wszystkie dane .
  Odpowiedz
Ja stawiam na zasilacz. Miałem tak 2 razy... komp działa, a po wyłączeniu się nie włączył - przyczyna zasilacz. Upewnij się wąchając go czy nie czuć jakiejś spalenizny.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Cytat:dysk zdechł ot tak po prostu skończyła się jego żywotność
Niemożliwe.
Albo felerna seria za którą można było uzyskać zupełnie nowy taki sam dysk od producenta
(producenci dysków twardych najczęściej dają dożywotnią gwarancję tylko sprzedawcy ją zaniżają do dwóch, trzech lat)
albo nieodpowiednie obchodzenie się z dyskiem (o tym w Google)
i nieodpowiednia wentylacja dla dysku twardego
(dysk tak jak procesor wymaga odpowiedniego odprowadzenia ciepła zwłaszcza jeżeli są na nim wykonywane częste operacje odczytu i zapisu danych - sama obudowa komputera nie wystarczy)
Jeszcze jedno dla użytkownika baron:

Piszesz że na Twojej płycie głównej świeci się jakaś czerwona kontrolka i nic więcej.
Jeśli masz instrukcję do płyty głównej to szukasz co to może być.
Jeśli nie masz albo nie chce ci się szukać to spisujesz nazwę płyty głównej,
oraz jej model i numer a następnie szukasz strony domowej producenta.
Tam na stronie szukasz działu "Pomoc techniczna", odszukujesz na stronie model identyczny jak Twoja płyta i szukasz odpowiedzi dla czego świeci się czerwona kontrolka.

Możesz również wpisać w Google nazwę Twojej płyty obok jej model i obok jej numer a dalej napisać czerwona kontrolka i potem klikasz Szukaj. Na pewno coś znajdziesz.
  Odpowiedz
(04.03.2011, 13:14)skrzypas napisał(a): Niemożliwe.
Albo felerna seria za którą można było uzyskać zupełnie nowy taki sam dysk od producenta
(producenci dysków twardych najczęściej dają dożywotnią gwarancję tylko sprzedawcy ją zaniżają do dwóch, trzech lat)

no i tego właśnie nie mogłam zrobić.
Moja większa połowa raz już wymieniała mi dysk w kompie tyle że na własna rękę mimo iż miałam jeszcze gwarancję, nowy dysk kupił mi szwagier...Nawet paragonu nie dostałam a dysk wytrzymał 1,5 roku tylko. Dzięki
  Odpowiedz