potrzebuję sprawdzonego sposobu na wykonanie linii przerywanej w Photoshopie.
Dokładnie takiej jak na tym obrazku:
![[Obrazek: PS_jak_zrobic_linie_przeryw-1344676418.jpg]](http://img.liczniki.org/20120811/PS_jak_zrobic_linie_przeryw-1344676418.jpg)
Jak wykonać takie zawijasy linią przerywaną?
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Photoshop: jak zrobić linię przerywaną?
|
11.08.2012, 11:16
Witam,
potrzebuję sprawdzonego sposobu na wykonanie linii przerywanej w Photoshopie. Dokładnie takiej jak na tym obrazku: ![]() Jak wykonać takie zawijasy linią przerywaną? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Niby banalne ale jednak trzeba było trochę nad tym pomyśleć
![]() 1. Wybierasz jakiś kwadratowy brush. 2. Na górze wybierasz tą ikonkę ![]() 3. Kształt końcówki pędzla. Zaokrąglenie ustawiasz na jakieś 10% i odstępy wedle uznania. 4. Dynamika kształtu. Wahania kąta>sterowanie> i zmieniasz na "Kierunek". Gotowe, można już "mazać". Pisane na szybko, jakby był jakiś problem to pisać. ![]() "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
12.08.2012, 00:10
Nicholas napisał(a):2. Na górze wybierasz tą ikonkęNoo, to już zależy od wersji PS, ale mniejsza o to, zrozumiałem co i jak. Nie mam tylko kwadratowego pędzla. Masz może jakiś u siebie? Chodzi o najzwyklejszy czarny kwadrat. Jak tylko uda mi się to zrobić, opiszę dokładnie jak tego dokonałem. ![]()
12.08.2012, 00:13
![]() "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze." Nicholas napisał(a):Kwadraty do pobrania tutaj.No niestety - zdziwisz się, ale nie pobierzesz stamtąd pędzla kwadratowego. Owszem jest pędzel o nazwie "kwadraty", ale sprawdź to sobie to zobaczysz jakie to kwadraty. Osoba, która to nazwała widocznie nie wie co to jest kwadrat. Mniejsza o to. Sam sobie zrobiłem ten pędzel. 1. Tworzymy obrazek o wymiarach np. 2x2px (to będzie domyślna wielkość naszego pędzla.) 2. Wypełniamy go czarnym kolorem. 3. Wybieramy z górnego menu Edycja opcję Zdefiniuj ustawienie domyślne pędzla i nadajemy mu własną nazwę. 4. Pędzel gotowy do użycia. Znajdziemy go wśród naszych wszystkich wzorów pędzli. Teraz wróćmy do naszych linii przerywanych. Oto efekt tego co opisałeś Nicholas: ![]() Jak widać linie linie nie skręcają tak jak powinny. Nie ma tego efektu co na pierwszym obrazku: ![]() Zauważ, że na pierwszym obrazku same te króciutkie linie również się wyginają. To co mi przedstawiłeś nie jest dobrym sposobem na ładne i równe linie przerywane. Może jakiś inny sposób?
Napiszę jak bym to zrobiła w GIMP-ie, to może ktoś znajdzie analogiczne rozwiązanie dla Photoshopa.
1. Tworzę kształt przy pomocy narzędzia do ścieżek (Pióro?) 2. Wybieram ,,Rysuj wzdłuż ścieżki" (w PS-ie chyba trzeba Prawym przyciskiem myszy i obrysuj ścieżkę) 3. Rozwijam ,,Styl linii" i wybieram zaokrąglony trzonek i zaokrąglony grzbiet, a w początkowym ustawieniu kreski wybieram długie kreski. 5. Zatwierdzam. A tu obrazki, żeby łatwiej było znaleźć coś takiego w PS-ie Okno rysuj wzdłuż ścieżki: ![]() Efekt: ![]()
12.08.2012, 16:10
W illutratorze nie tak łatwo to wykonać
![]() ![]() "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
Wiec, znalazłem na to sposób ;]
Bardzo prosty ;] Robimy tak. Rysujemy jakąś linie ;] ![]() Następnie klikamy na pędzel Najlepiej wybrać kwadratowe ;] ![]() Odstępy, około 220% Zaokrąglenie to już według swojego zapotrzebowania ;] Ja dałem 40% Czym damy mniej tym będą cieńsze ;] ![]() Następnie zaznaczamy dynamika kształtu (drugie od góry ;]) I zaznaczamy tak jak ja ;] ![]() Następnie powracamy do pióra Na naszą kreskę klikamy prawym I obrysuj ścieżkę Zaznaczamy pędzel i OK I oto efekt. ![]() Jak widać, dałem za duże odstępy i się tak bardzo nie łączy
16.08.2012, 11:32
Karrts zrobiłeś identyczny efekt jak ja. Różnicą jest jednak to że wykorzystałeś do tego pióro.
![]() "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze." |