potrzebuję sprawdzonego sposobu na wykonanie linii przerywanej w Photoshopie.
Dokładnie takiej jak na tym obrazku:
Jak wykonać takie zawijasy linią przerywaną?
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Photoshop: jak zrobić linię przerywaną?
|
11.08.2012, 11:16
Witam,
potrzebuję sprawdzonego sposobu na wykonanie linii przerywanej w Photoshopie. Dokładnie takiej jak na tym obrazku: Jak wykonać takie zawijasy linią przerywaną? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Niby banalne ale jednak trzeba było trochę nad tym pomyśleć Sposobów jest pewnie wiele, a to jeden z nich:
1. Wybierasz jakiś kwadratowy brush. 2. Na górze wybierasz tą ikonkę 3. Kształt końcówki pędzla. Zaokrąglenie ustawiasz na jakieś 10% i odstępy wedle uznania. 4. Dynamika kształtu. Wahania kąta>sterowanie> i zmieniasz na "Kierunek". Gotowe, można już "mazać". Pisane na szybko, jakby był jakiś problem to pisać. "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
12.08.2012, 00:10
Nicholas napisał(a):2. Na górze wybierasz tą ikonkęNoo, to już zależy od wersji PS, ale mniejsza o to, zrozumiałem co i jak. Nie mam tylko kwadratowego pędzla. Masz może jakiś u siebie? Chodzi o najzwyklejszy czarny kwadrat. Jak tylko uda mi się to zrobić, opiszę dokładnie jak tego dokonałem.
12.08.2012, 00:13
"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze." Nicholas napisał(a):Kwadraty do pobrania tutaj.No niestety - zdziwisz się, ale nie pobierzesz stamtąd pędzla kwadratowego. Owszem jest pędzel o nazwie "kwadraty", ale sprawdź to sobie to zobaczysz jakie to kwadraty. Osoba, która to nazwała widocznie nie wie co to jest kwadrat. Mniejsza o to. Sam sobie zrobiłem ten pędzel. 1. Tworzymy obrazek o wymiarach np. 2x2px (to będzie domyślna wielkość naszego pędzla.) 2. Wypełniamy go czarnym kolorem. 3. Wybieramy z górnego menu Edycja opcję Zdefiniuj ustawienie domyślne pędzla i nadajemy mu własną nazwę. 4. Pędzel gotowy do użycia. Znajdziemy go wśród naszych wszystkich wzorów pędzli. Teraz wróćmy do naszych linii przerywanych. Oto efekt tego co opisałeś Nicholas: Jak widać linie linie nie skręcają tak jak powinny. Nie ma tego efektu co na pierwszym obrazku: Zauważ, że na pierwszym obrazku same te króciutkie linie również się wyginają. To co mi przedstawiłeś nie jest dobrym sposobem na ładne i równe linie przerywane. Może jakiś inny sposób?
Napiszę jak bym to zrobiła w GIMP-ie, to może ktoś znajdzie analogiczne rozwiązanie dla Photoshopa.
1. Tworzę kształt przy pomocy narzędzia do ścieżek (Pióro?) 2. Wybieram ,,Rysuj wzdłuż ścieżki" (w PS-ie chyba trzeba Prawym przyciskiem myszy i obrysuj ścieżkę) 3. Rozwijam ,,Styl linii" i wybieram zaokrąglony trzonek i zaokrąglony grzbiet, a w początkowym ustawieniu kreski wybieram długie kreski. 5. Zatwierdzam. A tu obrazki, żeby łatwiej było znaleźć coś takiego w PS-ie Okno rysuj wzdłuż ścieżki: Efekt:
12.08.2012, 16:10
W illutratorze nie tak łatwo to wykonać
"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
Wiec, znalazłem na to sposób ;]
Bardzo prosty ;] Robimy tak. Rysujemy jakąś linie ;] Następnie klikamy na pędzel Najlepiej wybrać kwadratowe ;] Odstępy, około 220% Zaokrąglenie to już według swojego zapotrzebowania ;] Ja dałem 40% Czym damy mniej tym będą cieńsze ;] Następnie zaznaczamy dynamika kształtu (drugie od góry ;]) I zaznaczamy tak jak ja ;] Następnie powracamy do pióra Na naszą kreskę klikamy prawym I obrysuj ścieżkę Zaznaczamy pędzel i OK I oto efekt. Jak widać, dałem za duże odstępy i się tak bardzo nie łączy
16.08.2012, 11:32
Karrts zrobiłeś identyczny efekt jak ja. Różnicą jest jednak to że wykorzystałeś do tego pióro.
"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze." |