Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Picassa - czyli uciekamy z imageshack!
Chyba każdy zauważył, że imageshack.us zmieniło regulamin i automatycznie wszystkie grafiki na stronach zawierających nielegalne pliki bądź słowa "toplist" "hentai" itp najzwyczajniej w świecie są blokowane.
Z tego też powodu przyszedł czas na migrację.
Idealnym rozwiązaniem do hostingu obrazów staje się aktualnie google ze swoją picassą.
By zacząć pracę potrzebujemy konta google. Jego założenie jest tak proste, że nie ma sensu go opisywać (jeśli posiadasz konto na gmailu automatycznie masz konto google).

Po założeniu konta google wskakujemy tutaj:
[Obrazek: 1.jpg]

Google spyta nas czy utworzyć nam usługę, więc potwierdzamy (możemy ściągnąć program Picassa, ale nie jest to konieczne).

Gdy już mamy uruchomioną usługę wybieramy zakładkę "Moje zdjęcia".
Klikamy:

[Obrazek: 2.jpg]

Wpisujemy tytuł i wybieramy koniecznie opcję "Prywatny"

[Obrazek: 3.jpg]

I potwierdzamy klikając Kontynuuj.

Klikamy na opcję "Wybierz zdjęcia do przesłania":
[Obrazek: 4.jpg]

I w okienku, które nam wyskoczy wklejamy w zaznaczone na screenie miejsce adres imageshack, z którego nie pojawia się nam grafika:
[Obrazek: 5.jpg]

Po zatwierdzeniu google ściągnie sobie ten obrazek z imageshacka i wrzuci na swój serwer.
Po takim zabiegu wystarczy kliknąć na lupkę nad obrazkiem by wyświetlił się w pełnym rozmiarze. By zdobyć link do obrazka klikamy na niego prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję "Kopiuj adres URL grafiki" (nie pamiętam czy są takie opcje w przeglądarkach innych niż chrome). By dodać więcej obrazków klikamy w :
[Obrazek: 6.jpg]

Bądź wchodzimy od nowa do albumu i wybieramy opcję "Dodaj Zdjęcia".
  Odpowiedz
Świetnie... być może pobawie się w picassie. Do tego warto dodać, ze mamy łatwy w obsłudze program o tej samej nazwie dzięki, którym jak mi się wydaje można zarządzam zdjęciami na tym hostingu. Jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
  Odpowiedz
Za pomocą Picassy można sobie synchronizować, wrzucać nowe zdjęcia, ściągać te, które już w internecie są, katalogować zdjęcia na dysku, grupować zależnie od osoby występującej na zdjęciach (funkcja rozpoznawania twarzy działa wręcz idealnie). Jak będę miał chwilę to postaram się coś skrobnąć o programie, bo używam go od czasów pierwszej bety.
  Odpowiedz
Cytat:Chyba każdy zauważył, że imageshack.us zmieniło regulamin
No ja nie zauważyłem ;(

Osobiście jestem na tyle przywiązany do imageshack, że dopóki nie będą kasować mi obrazków (na razie nic mi nie zablokowali) to stronki nie zmienię.
Konto google mam, więc w przypadku nagłej potrzeby myślę, że mogę skorzystać i z picassa.
  Odpowiedz
ja to powoli przeniosę się na picassa ...
  Odpowiedz
(27.04.2011, 14:17)KruchyFix napisał(a): na razie nic mi nie zablokowali

Jeżeli się nie mylę to częściowo grafikę z menu Ci zablokowali:

[Obrazek: kruchy.jpg]
  Odpowiedz
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości