Jak wiadomo każda platforma ma swoje plusy i minusy (takie coś mi się przypomniało).
Moja opinia:
Uważam że powinna być jedna niezawodna platforma, która wszystkim by pasowała (przynajmniej tej większości). Boli fakt że jeśli nawet posiadamy jakąś grę to i tam potrzebujemy uruchomić inna platformę. Dobrym przykładem jest tutaj GTA IV. W momencie debiutu nie tylko gra tyła niesamowicie niezoptymalizowana, lecz dodatkowo wymagała od nas uruchomienia różnych innych platform które były całkowicie zbędne. Były dwie opcje: a) bez steama b) z steamem. W przypadku tej pierwszej było pół biedy, zaledwie wystarczył Social Club oraz Games for Windows Live. Natomiast jeśli sięgnęliśmy po tą drugą wersję oprócz samego steama i tak musieliśmy uruchomić Social Cluba oraz Games for Windows Live. Z tego powodu wiele osób ze słabszymi komputerami sięgało po wersje pirackie które wymagały jedynie GfWL.
Kolejnym aspektem są serwery. U jednych bardzo dobre, u innych tragiczne. Przykładem tych dobrych jest Steam, nie mam pojęcia czy kiedykolwiek upadły bądź nie wytrzymały ruchu. Z najgorszymi serwerami spotkałem się u EA. Przekonałem się o tym jak przez 13 godzin (sic!) próbowałem aktywować Battlefielda 3. Niby taka prosta funkcja a i tak nie wytrzymała. Chyba każdy z was pamięta jak głośno było przy premierze Simcity.
Można pokusić się o opisanie supportu, który dla niektórych jest zbawieniem. Porównam tutaj Steama do Origina. Steam oferuje wsparcie które faktycznie jest w stanie wiele zdziałać począwszy od odzyskania skradzionego konta podając cd-keya po zablokowanie dostępu do konta z niektórych krajów. Niestety czas oczekiwania na wiadomość od Steama wynosi 3-4tygonie. Tymczasem support Origina jest odwrotnością Steama. Bynajmniej jest on dość kiepski, każdy kto z niego korzystał wie co mam na myśli. Niby piszemy z prawdziwym człowiekiem lecz mamy wrażenie że rozmawiamy z botem.
Mogę jeszcze długo nad tym polemizować, aczkolwiek wielkość postu jest ograniczona. Myślę że zawarłem najważniejsze aspekty. Czekam na wasze odpowiedzi na temat platform.