Plendze ziemniaczane
|
27.10.2011, 14:16
Kucharzyku nasz drogi proszę o przepis na rewelacyjne Plendze ziemniaczane i najlepsze według twojego uznania... Czekam z utęsknieniem na przepis...
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
27.10.2011, 14:44
To na początek troszkę wyjaśnienia bo nie każdy może wiedzieć co to takiego te plendze.
Plendze to wielkopolskie placki ziemniaczane z dodatkiem mąki pszennej. Warto spróbować tej popularnej wśród poznaniaków potrawy. Zwyczaj robienia placków ziemniaczanych rozpoczął się na terenie historycznej ziemi wieluńskiej na początku XX wieku. „Plendze” to placki ziemniaczane z mąką i jajkiem, smażone na oleju. Można je podawać na słodko ze śmietaną lub też tylko lekko osolone. Aby zrobić na obiad plendze potrzebne będzie: 1,5 kg ziemniaków, 1 i 1/3 szklanki mleka, 2 cebule, 2 łyżki mąki pszennej, jajko, żółtko, olej, sól, 2 ząbki czosnku. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą (na małych oczkach). Odcedzamy sok, zaś masę ziemniaczaną zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka oraz czosnek i sól do smaku. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim małe placuszki. Mam nadzieję ze pomogłem i smacznego życzę.
27.10.2011, 16:44
Dziękuje za przepis nie wiedziałem o czosnku
27.10.2011, 23:28
My z Żoną nie ścieramy ziemniaków na tarce bo cierpią na tym ręce.
Obrane ziemniaki wrzucamy do "miksera" (fachowa nazwa: kielich miksujący). Dokładnie mamy takie coś: Można w tym w mgnieniu oka "zetrzeć" ziemniaki na papkę gotową na patelnie. Do tego od razu wrzucamy przyprawy i masa gotowa
28.10.2011, 01:07
Ale tak jest brak takiej satysfakcji jak to się robiło kiedyś.
28.10.2011, 11:33
Adminie, jak się zetrze ziemniaki na grubszej tarce, placki wychodzą super chrupiące.
Ja ziemniaczki ucieram też w urządzeniu.
Dość, że nie mam cierpliwości do tarcia to i czasu też nie za wiele. Dlatego thermomix mnie wyręcza bardzo szybko bo w niecałe 25 sekund.
04.11.2011, 16:03
Widzę "reklamy" i "pochwały" sprzętu kuchennego. Brakuje obieraczki do ziemniaków i "robota" który wszystko zrobi za WAS.
Wszystko zależy od smaku i gustu jedzącego i oczywiście od jego dobrych chęci przygotowania potrawy samodzielnie. Plendze wyglądają mi na "racuchy ziemniaczane", trochę więcej ziemniaków niż mąki. Dobre i smakują. Co kraina to dziewczyna. |
Podobne wątki… | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Szaszłyki ziemniaczane | Karol | 0 | 2 109 |
24.06.2011, 09:36 Ostatni post: Karol |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości