Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Plendze ziemniaczane
#1
Wink 
Kucharzyku nasz drogi proszę o przepis na rewelacyjne Plendze ziemniaczane i najlepsze według twojego uznania... Czekam z utęsknieniem na przepis... :)
  Odpowiedz
#2
To na początek troszkę wyjaśnienia bo nie każdy może wiedzieć co to takiego te plendze.
Plendze to wielkopolskie placki ziemniaczane z dodatkiem mąki pszennej. Warto spróbować tej popularnej wśród poznaniaków potrawy.
Zwyczaj robienia placków ziemniaczanych rozpoczął się na terenie historycznej ziemi wieluńskiej na początku XX wieku. „Plendze” to placki ziemniaczane z mąką i jajkiem, smażone na oleju. Można je podawać na słodko ze śmietaną lub też tylko lekko osolone.

Aby zrobić na obiad plendze potrzebne będzie: 1,5 kg ziemniaków, 1 i 1/3 szklanki mleka, 2 cebule, 2 łyżki mąki pszennej, jajko, żółtko, olej, sól, 2 ząbki czosnku.

Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą (na małych oczkach). Odcedzamy sok, zaś masę ziemniaczaną zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka oraz czosnek i sól do smaku. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim małe placuszki.

Mam nadzieję ze pomogłem i smacznego życzę.
  Odpowiedz
#3
Dziękuje za przepis nie wiedziałem o czosnku :) :D

[Obrazek: DSC00135J_hqaawnh.JPG]
  Odpowiedz
#4
My z Żoną nie ścieramy ziemniaków na tarce bo cierpią na tym ręce.
Obrane ziemniaki wrzucamy do "miksera" (fachowa nazwa: kielich miksujący).

Dokładnie mamy takie coś:
[Obrazek: kielichmiksujcy.jpg]

Można w tym w mgnieniu oka "zetrzeć" ziemniaki na papkę gotową na patelnie.
Do tego od razu wrzucamy przyprawy i masa gotowa:)
  Odpowiedz
#5
Ale tak jest brak takiej satysfakcji jak to się robiło kiedyś. :)
  Odpowiedz
#6
Adminie, jak się zetrze ziemniaki na grubszej tarce, placki wychodzą super chrupiące. ;)
  Odpowiedz
#7
Ja ziemniaczki ucieram też w urządzeniu.
Dość, że nie mam cierpliwości do tarcia to i czasu
też nie za wiele. Dlatego thermomix mnie wyręcza
bardzo szybko bo w niecałe 25 sekund.

[Obrazek: Thermomix_on_countertop_1Mb.jpg]
  Odpowiedz
#8
;) Widzę "reklamy" i "pochwały" sprzętu kuchennego. Brakuje obieraczki do ziemniaków i "robota" który wszystko zrobi za WAS.
Wszystko zależy od smaku i gustu jedzącego i oczywiście od jego dobrych chęci przygotowania potrawy samodzielnie.

Plendze wyglądają mi na "racuchy ziemniaczane", trochę więcej ziemniaków niż mąki.
Dobre i smakują. Co kraina to dziewczyna. ;) :P
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Szaszłyki ziemniaczane Karol 0 2 109 24.06.2011, 09:36
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości