Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Po co mi punkty i popularność chomika?
Konto na chomikuj.pl mam (jeśli się nie mylę), od około roku. Gier nie ściągam, bo nie jestem fanką gier. Filmów z chomika ściągnęłam może 3 czy 4. Właściwie pobieram tylko ebooki i to też nie za często. Do tej pory traktowałam swojego chomika jako narzędzie przydatne przede wszystkim mnie. Mój chomik nie zarabiał, miał nikłą liczbę odwiedzin (nie reklamowałam go). Jeśli potrzebowałam dodatkowego transferu - dokupowałam go przez sms.

Jakiś czas temu postanowiłam zająć się chomikiem. Godziny spędzone na chomikowaniu plików, porządkowaniu folderów, układaniu wszystkiego na kategorie. Toplisy, licznik, menu, strefa vip, przygotowanie i rozsyłanie reklam oraz cała masa związanych z tym pierdół zajmowały po kilka godzin dziennie. Zaczęłam reklamować chomika, w ciągu jednego dnia zdobył więcej punktów niż przez ten cały rok od chwili jego założenia. Spodobało mi się to i chomikuj.pl pożerało kolejne godziny mojego cennego czasu.

Wczoraj zastanowiłam się, po co to wszystko robię? Teraz, kiedy nie ma już programu partnerskiego, nie mam się co spodziewać jakiś profitów z tej działalności, ale przecież najpopularniejsze chomiki, takie jak Azazelangel2000 czy Massive-X nadal zawzięcie reklamują swoje konta. Ja dołączyłam do tego pędu stada, ale zastanawia mnie: po co?

Może was to zdziwi (a nawet rozśmieszy), ale zaledwie kilka dni temu dowiedziałam się, że chomikowe punty są sprzedawane na allegro:D

I tu moje pytanie: Czy te popularne chomiki spędzają w sieci długie godziny, po to, by sprzedać punkty? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że utrzymują konto Maniac i setki użytkowników online, tylko dla własnej satysfakcji. Dla przyjemności tego nie robią. Po co więc?

Tak jak w temacie: Po co mi ogromna ilość punktów i popularność mojego chomika? Czyżbym ja tutaj czegoś nie rozumiała?

Jeśli oni robią to tylko dla samego robienia, to niestety ja nie mogę sobie pozwolić dalej na taką bezproduktywną stratę czasu. Jeśli już spędzam godziny przed monitorem, to chce coś z tego mieć. Co oni mają z całodziennej reklamy i poświęconego czasu? Uświadomcie mnie jeśli możecie...Rumiany
  Odpowiedz
Oni robią to właśnie po to, żeby sprzedawać punkty. Milion punktów to obecnie ok ~100zł, nawet więcej. Widziałem aukcję gdzie ktoś w miesiąc sprzedał punktów za ponad 15 000 zł. Im bardziej jesteś popularna i im większy masz własny UP tym więcej od ciebie pobiera i chomikuje - wpływa więcej punktów, które sprzedajesz. I tak w kółko.
  Odpowiedz
Termo napisał(a):Oni robią to właśnie po to, żeby sprzedawać punkty.

Jam mam dużo punktów, a ich nie sprzedaję. Od czasu do czasu pobieram coś z chomika i mam za darmo dzięki punktom, a po drugie ludzie to robią chyba żeby zabłysnąć w internecie. Niektórym się wydaje, że jam mają chomiki 100% własny upload, 1000 osób online i super opisy w folderach to są zajefajni i w ogóle. Inni znowu robią to dla kasy, wstawiają banerki, sprzedają punkty i wymyślają inne sposoby, żeby zarabiać na popularności. Ja robię to tylko po to, żeby chomikuj nie wyłuskało ode mnie pieniędzy za nie swoje pliki, a w dodatku z chomikuj jest podobnie jak z prowadzeniem bloga i czasem może to być ciekawe.
  Odpowiedz
Najpopularniejsze konta zarabiają kupę kasy i dlatego to robią to oczywiste ale czy legalne ?
Nie wydaje mi się.. Z tego co wiem to naloty mają właśnie takie chomiki za korzyści majątkowe..
A to że najwięksi istnieją i dlaczego to sami sobie odpowiedzcie dla mnie to też oczywiste..

Jednak powodów może być kilka, choć by promocja innych swoich stron.
Wejście w świat HTML choć wcześniej się tym dana osoba nie interesowała i nie miała takiego zamiaru.
Co może skutkować inną produktywną twórczością w sieci.
  Odpowiedz
Kasztelan7 napisał(a):Najpopularniejsze konta zarabiają kupę kasy i dlatego to robią to oczywiste ale czy legalne ?
A więc na czym twoim zdaniem zarabiają?
  Odpowiedz
swordancer napisał(a):Niektórym się wydaje, że jam mają chomiki 100% własny upload, 1000 osób online i super opisy w folderach to są zajefajni i w ogóle

Dokładnie , nawet sporo takich osób jest na chomiku.
Nawet Gigant jak Violence_up z moich obserwacji nie sprzedaje punktów bo co miesiąc daje 2 500 GB to na allegro raczej nic nie zostaje a nawet gdyby to kogo by nie korciło zmniejszyć ilość free a więcej na allegro ?

swordancer napisał(a):Ja robię to tylko po to, żeby chomikuj nie wyłuskało ode mnie pieniędzy za nie swoje pliki

Dokładnie po to założyłem konto kilka lat temu.
Raz zapłaciłem na konto explorer w połowie pomyślałem, że może spróbuję sam nazbierać punkty po co bulić kasę?
Nie bardzo znałem się wtedy na wgrywaniu na takie hostingi ale zajęło mi 2 miesiące ( co 3-4 dni coś wgrywałem i prawie bez reklamy) i nazbierałem na explorera.

Potem po zakończeniu abonamentu explorer stać było mnie na maniaca i go wykupiłem.
A że dużo pobieram i zazwyczaj lepsza jakość to i to nie starczyło więc trzeba było nazbierać więcej punktów :)
Teraz już nie narzekam na punkty i cieszę się , że nie płacę za to realną kasą...
Zastanawiałem się czy nie lepiej na innych hostingach pobierać ew. torrent ale z chomika pobierało max prędkość a z torrentów... sami wiecie.

Kasztelan7 napisał(a):Z tego co wiem to naloty mają właśnie takie chomiki za korzyści majątkowe..

To proszę mi wyjaśnić dlaczego wciąż takie Giganty jak Motyl, azazel czy massive od kilku lat spokojnie działają bez problemów ze strony prawa, bo gdyby mieli to oczywiste, że musieli by zamykać konta.

A działają od kilku lat i to nawet nie tylko łamią Polskie prawo ( jak my wszyscy :P ) ale również regulamin chomikuj - bo z tego co słyszałem jeden z nich dzieli konto z inną osobą dlatego jest w stanie zawsze wstawić opis do pliku co chwilę nowy upload . No i wystarczy wejść na chomika zobaczyć i zawsze piszę "aktywny chwilę temu"

Oczywiście większość robi to dla kasy na allegro tylko ciekawi mnie sposób w jaki to sprzedają hehe , że jeszcze nie dostali za to bana...
  Odpowiedz
Temat bardzo dyskusyjny. Gdyby dało się to zrobić tak, żeby zarabiać pieniądze na punktach i jednocześnie nie łamać prawa - wszystko byłoby ok. Tylko, że np ja z racji wykonywanego zawodu muszę mieć całkowicie czyste papiery. Nie mogę sobie pozwolić na ujawnienie takiej działalności, a tak w ogóle to nawet nie powinnam tego robić ze względu na własny system wartości.

Gra nie warta świeczki moim zdaniem. A co do pytania: jak oni to sprzedają? - To też jestem ciekawa...

Mój chomik chyba będzie służył tylko i wyłącznie mojemu własnemu użytkowi.
  Odpowiedz
Sam kiedyś się nad tym zastanawiałem, chomikuj.pl używam tylko i wyłącznie do pobierania plików. Mam dość
duże zaskurniaki punktów (ok 2 lata konta maniac) więc o nie nie muszę się martwić. Czytając wasze posty zastanawiam się
nad jednym, czy chomikuj jest fair z użytkownikami? Chomiki wgrywają pliki za którę otrzymują punkty, tj. darmowe konta,
transfer jednak serwis za transfer pobiera opłaty(sms). Dlaczego nie możemy legalnie wymieniać punkty na pieniądze lub
jakieś nagrody rzeczowe. Moim zdaniem jest to trochę nie w porządku.

Co do sprzedawania punktów, chomik nigdy nie zostanie namierzony ponieważ punkty przelewane są zawsze z fikcyjnego chomika.
Duże chomiki nie mogłyby sobie pozwolić aby sprzedawać punkty ze swojego głównego konta, ponieważ skutkowałoby to
zablokowaniem chomika. Punkty zazwyczaj są przelewane na nowego chomika, bez jakich kolwiek plików a następnie do osoby
która te punkty zakupiła.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Sebastian napisał(a):Chomiki wgrywają pliki za którę otrzymują punkty, tj. darmowe konta,
transfer jednak serwis za transfer pobiera opłaty(sms). Dlaczego nie możemy legalnie wymieniać punkty na pieniądze lub
jakieś nagrody rzeczowe. Moim zdaniem jest to trochę nie w porządku.

Jak ogarniesz jak załatwić rozliczenia podatkowe i jeszcze, żeby nikt się nie zorientował, że masz to z nielegalnej działalności to browar dla ciebie. :D

Pieniądze z punktów są czyste - bezpośrednio. Pieniądze z nielegalnych plików - brudne. I jak chcesz zrobić, żeby nikt nie powiązał tej gotówki z chomikiem?
  Odpowiedz
Termo w regulaminie chomikuj nie ma nic o tym że nie wolno wymieniać pkt na pieniądze, więc nie rozumiem twojej odpowiedzi

niedługo tez sprzedaje pkt na chomikuj zamiast dawać transfer za 1mln pkt lub wykopywać te reklamy u innych chomików lepiej te pkt sprzedać za 100zł/ 1mln zawsze ktoś kupi na allegro jest sporo ofert z tymi punktami po za tym ja i tak już nie pobieram z chomikuj tyle co kiedyś i pkt zostają więc jeśli można na tym zarobić to co się wahać
  Odpowiedz