Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Podejrzana Ankieta - twoje konto Chomikuj
[Obrazek: 2v3uak.jpg]

Przebywając na portalu chomikuj.pl natknąłem się na pewną stronę z ankietą reklamowaną przez Marcin6753e. Ankieta dotyczy naszych kont chomikuj.

Link do strony z ankietą: http://moje-ankiety.pl/respond-28813.html

Jak dla mnie to coś mi tu śmierdzi i należy to zbadać.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
Ja takiej wiadomości nie dostałam ...
Na żadnym z moich chomików. ( Posprawdzałam takie stare, z których w ogóle już nie korzystam . : p )
Spytałam moją koleżankę, która ma dość popularnego chomika - ona również nic o tym nie wie.

Sam w sobie link podejrzany nie jest, ponieważ jest to znana strona z ankietami.
Trochę dziwne, bo po co komu taka ankieta (?), ale ogólnie nic strasznego w tym nie ma .
Spisku w tym nie wyczuwam . : )

Chociaż lepiej mieć się na baczności.
Czekam aż wypowie się ktoś bardziej obeznany w takich sprawach .
Nesttle napisał(a):Ja takiej wiadomości nie dostałam ...
Na żadnym z moich chomików. ( Posprawdzałam takie stare, z których w ogóle już nie korzystam . : p )
Spytałam moją koleżankę, która ma dość popularnego chomika - ona również nic o tym nie wie.
Wysyła te wiadomości raczej tylko w chomikowych rozmowach.

Według mnie ta ankieta mam za zadanie pomóc oszustowi na jakiego chomika warto wpaść i "pożyczyć punkty"
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Może ktoś jest po prostu ciekawy.
"Ile zarabiasz dziennie punktów z wystawionych plików ?" - jedno z pytań
przecież administracja ma dostęp do takich rzeczy ...
Moim zdaniem ta ankieta może wykradać hasła. Bynajmniej ja nie spróbuję jej wypełnić. :)
(03.07.2012, 17:47)VanPure napisał(a): Moim zdaniem ta ankieta może wykradać hasła.

Ale jak strona z ankietami ( na której występują nawet ankiety dotyczące mc donalda ) może wykradać hasła z chomikuj ? Auc
VanPure napisał(a):Moim zdaniem ta ankieta może wykradać hasła. Bynajmniej ja nie spróbuję jej wypełnić.
Ankieta sama w sobie nie jest zła ale może być wykorzystana do złych celów :P

Sądząc po koncie użytkownik nie wydaje się być zły ale nigdy nic nie wiadomo.
Ankieta nie jest zła nie wiem skąd obawy i podejrzenia ? Przecież to znana i dobra strona z ankietami i tyle .

Lucyfer napisał(a):"Ile zarabiasz dziennie punktów z wystawionych plików ?" - jedno z pytań
przecież administracja ma dostęp do takich rzeczy ...
A czy ta osoba pisała, że jest z administracji ? Sądząc po ankiecie pomijając , że wygląda na niedopracowaną to ma ona służyć raczej dostosowaniu swojej oferty...

Np.
Jeżeli ktoś zaznaczy, że wydaje tyle a tyle na reklamę - jest wiadomo, że można mu zaproponować reklamę na swoim chomiku lub w chr.
Jeżeli mało daje na reklamę a np. zarabia masę punktów to można zaproponować sponsoring free...
Jeżeli ma dużo wejść dziennie to można wykupić reklamę w vip...

Tak na prawdę jest wiele możliwości na wykorzystanie tych danych - pewnie tylko dla autora ankiety.
Jednak wątpię by była wykorzystywana do celów włamań - nie tak łatwo komuś ukraść konto a wszystkie ukradzione to są głównie z własne winy np. podanie swojego hasła - a tego nie ma w pytaniu :D

Możliwe również, że osoba chce kupić konto na chomikuj i szuka jakiegoś konkretnego z swoimi wymaganiami...

Jednak z reguły jestem za tym, aby niczego nie wykonywać jeżeli nie ma podanego konkretnego celu ( na co to mu ? ) oraz korzyści dla mnie ( np. gdyby płacił 1000 punktów za wypełnienie ankiety) .

Oczywiści mówię tu tylko odnośnie tej aniety - gdyby to był link do innej strony , którą bym nie znał to najprawdopodobniej nawet bym w nią nie kliknął i tak bym radził...
saturas napisał(a):Ankieta nie jest zła nie wiem skąd obawy i podejrzenia ? Przecież to znana i dobra strona z ankietami i tyle .
Właśnie post wyżej o tym napisałem.

saturas napisał(a):Jednak wątpię by była wykorzystywana do celów włamań - nie tak łatwo komuś ukraść konto a wszystkie ukradzione to są głównie z własne winy np. podanie swojego hasła - a tego nie ma w pytaniu
Ale z pomocą ankiety będzie wiadomo na jakie konto warto się włamać.

Tyle ode mnie :P