Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Hejo
Od kilku lat sobie mówię, pójdę na siłownie, ale jakoś nie mam na tyle motywacji. Postanowiłem więc, że kupić jakiś sprzęt i będę w domu ćwiczył.
Doświadczenia dużego nie mam, (każdy kiedyś zaczynał)
Co upatrzyłem? Zestaw gryfów i obciążeń 83kg Poręcz do pompek, dipów itp Ławka + stojak, dużo czytałem że lepiej aby to było oddzielnie. Ławki też nie chcę raczej brać prostej za 100 zł, tylko regulowaną, więcej zakresów ćwiczeń można wykonać? (chyba, niech się tutaj ktoś wypowie)
06.03.2017, 15:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2017, 15:18 przez amb00.)
(06.03.2017, 13:23)WazzUp napisał(a): Ławki też nie chcę raczej brać prostej za 100 zł, tylko regulowaną, więcej zakresów ćwiczeń można wykonać?
Tak, lepiej brać regulowaną aby móc robić np. wyciskanie hantli czy sztangi na różne grupy mięśniowe np. góra i dół klatki.
Jeśli chodzi o te gryfy i ciężary, słabo to wygląda, brakuje tu talerzy po 20 kg, z czasem też może się przydać więcej niż 83 kg ciężaru ale to po pewnym czasie raczej. Warto też kupić jakiś step do robienia wspięć na łydki z ciężarem oraz mocny drążek. Nie rozporowy, tylko przykręcany do ściany. Na sam początek jakby to było za dużo, to możesz darować sobie te poręcze do dipów i pompek, choć z czasem też je warto kupić. Po pewnym czasie możesz też zainwestować w pas, kawałek łańcucha i mocny karabińczyk do robienia dipów i podciągania z ciężarem, który byś doczepił do pasa.
Na początek ciężary wystarczą, z biegiem czasu się kupi jak będzie za mało.
Myślę, że to co podałem na początek wystarczy, z biegiem czasu będę uzupełniał sprzęt.
Długość gryfa, czytałem, że minimum to 180 cm, najlepiej 198 cm czy tam 200 cm, jak to jest?
06.03.2017, 15:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2017, 15:33 przez amb00.)
(06.03.2017, 15:27)WazzUp napisał(a): Długość gryfa, czytałem, że minimum to 180 cm, najlepiej 198 cm czy tam 200 cm, jak to jest?
Trudno powiedzieć, bo nie mierzyłem gryfów jakie są na siłowni, ale generalnie lepiej wziąć w miarę długi gryf, aby mieć pełen komfort przy przysiadach czy wyciskaniu.
(06.03.2017, 15:27)WazzUp napisał(a): Myślę, że to co podałem na początek wystarczy, z biegiem czasu będę uzupełniał sprzęt.
Na sam początek tak, ale warto jeszcze kupić na ten początek chociażby drążek i step.
06.03.2017, 18:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2017, 18:53 przez amb00.)
(06.03.2017, 16:50)WazzUp napisał(a): Podasz jakiegoś linka z tym?
Szczerze sam nie wiem jaki model konkretnie by był najlepszy, bo korzystam z tego co jest na siłowni, na którą chodzę. Sam nic nie kupowałem. W każdym razie drążek i ten step powinny wytrzymywać duże obciążenie, dużo większe niż Twoja masa ciała, bo z czasem to wiadomo, że będzie się dokładać ciężar. No i warto mieć ten bezpieczny zapas, jeśli chodzi o wytrzymałość. Ja do podciągania na drążku dokładam sobie 10-15 kg do pasa. Jak robię wspięcia na palce na łydki ale dwiema nogami na suwnicy smitha, do zakładam sobie 120 kg ciężaru, gryf na suwnicy to 20 kg, moja masa ciała to 80 kg. Więc taki step, na którym stoję samymi palcami musi wytrzymać łącznie 220 kg a wiadomo, że z czasem jeszcze będę ciężar dokładać. Oczywiście w domowych warunkach to ćwiczenie można na jednej nodze robić, więc i ciężar będzie mniejszy, ale warto kupić coś mocnego na wszelki wypadek, chociażby jakbyś kiedyś i suwnicę kupił.