Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pokazali śmierć człowieka w telewizji...
[Obrazek: 634411398023059910.jpg]

Stacja BBC One zdecydowała się wyemitować dokument o umierającym na raka człowieku. W ostatnim odcinku "Inside the Human Body" pokazany został moment śmierci 84-letniego Geralda i to wywołało krytykę światowej opinii publicznej a jakie mają zdanie nasi Forumowicze ?

Nikt nigdy nie pokazał tak wiele. Brytyjska telewizja BBC One zdecydowała się na pokazanie ostatnich dwóch miesięcy życia śmiertelnie chorego Geralda.

Dokument "Inside the Human Body" ma cztery części. Ale dopiero ta ostatnia wzbudziła falę krytyki, bo pokazuje moment umierania.

[Obrazek: 634411397936494640.jpg]

Wiele osób było tym faktem oburzonych. Ludzie nazwali to, co zrobiła BBC, bardzo nieetycznym zachowaniem. Tymczasem stacja tłumaczy się, że chciała ludzi oswoić ze śmiercią.

"Śmierć jest ważną częścią ludzkiej egzystencji i dlatego pokazanie, jak umiera Gerald, było potrzebne, by zrozumieć reakcję ludzkiego ciała" - tłumaczyło biuro prasowe stacji.

[Obrazek: 634411397963370500.jpg]

fakt.pl
  Odpowiedz
Ja osobiście nie mam nic przeciwko temu co zrobiło BBC, dlaczego niby miało by mnie to jakoś szczególnie ruszyć ?
W filmach każdego dnia pokazywana jest śmierć i zabijanie, czym niby to różni się od prawdziwej śmierci ? Może jedynie tym że "bohater" nie wstanie już i nie pójdzie sobie do domu po zakończeniu zdjęć do filmu.
  Odpowiedz
Dla mnie też nie robi to różnicy wręcz jestem za. W moim mieści firmy pogrzebowe rejestrują na życzenie klienta (rodziny) zapis video lub łaczą się skype aby rodzina która się rozjechała po świecie także mogła uczestniczyć ... Ja osobiście także chciałem wynajać fotografa na pogrzeb taty ale niestety nie doszło to do skutku. Ale może i dobrze chcę go pamiętać ... żywego jak się smiał i był usmiechnięty. Odnosząc się do artykułu uważam że w dzisiejszych czasach będzie to coraz bardziej normalne...
  Odpowiedz
BBC jest zdolne do wszystkiego.
W Anglii nie mają skrupułów do kręcenia takich realityshow.
Bo to jest coś w rodzaju realityshow pod tytułem "jak się umiera".
Pokazali ludziom (ja nie widziałem) jak "w realu" się umiera.
Przyznam że ja jeszcze nie widziałem na żywo konającej osoby.

Nie rozumiem tylko tego:
Cytat:...Tymczasem stacja tłumaczy się, że chciała ludzi oswoić ze śmiercią.
...

Jak to "oswoić" ?! Oswaja się psa z człowiekiem a nie człowieka ze śmiercią.
Moment śmierci to przeznaczenie. Kiedy to nastąpi - nie wiemy.
Może BBC ma na celu zagładę ludzkości i ma nas oswoić abyśmy nie popadli w jakieś psychozy widząc setki konających?
No bo nie wiem po co komu oswajanie ludzi ze śmiercią - zwiększenie oglądalności?
  Odpowiedz
(16.05.2011, 21:57)skrzypas napisał(a): Może BBC ma na celu zagładę ludzkości i ma nas oswoić abyśmy nie popadli w jakieś psychozy widząc setki konających?

Tak skrzypas, BBC wynajęło kosmitów do totalnej zagłady ziemi i zostaną tylko prezesi BBC i ich rodziny a reszta zginie

To nie realityshow tylko normalny film ukazujący umierającą osobę, BBC nie była pierwszą stacją która pokazała śmierć, było już kilka tego typu filmów na których pokazane było jak umiera jakaś osoba tylko, że wtedy nie było takiego szumu wokół tego, o ile dobrze pamiętam do na discovery była kiedyś seria dokumentów poświęconych śmierci i tam właśnie też pokazywane były osoby które umierały.
  Odpowiedz
Takie jest życie jedno się konczy drugie się zaczyna... :(
  Odpowiedz
Dokładnie tak co sekundę rodzi się pięcioro ludzi a umiera dwoje .
  Odpowiedz
Dla mnie również to bez różnicy... i zgadzam się z pierwszym postem Tony'ego. Poza tym, kamery chyba miały jakąś zgodę na taki reportaż, a nie wepchały się i czekały z niecierpliwością na śmierć człowieka.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Jedno musi być pewne - za friko na pewno tego nie kręcili - to znaczy rodzina umierającego na pewno nie dała się namówić na darmowe seanse.
  Odpowiedz
Życie i śmierć człowieka
Zapraszam do przeczytania książki Raymonda Moody , który w sposób bardzo dosadny przedstawia , to co dzieje się z człowiekiem po śmierci. Tam znajdziesz nurtujące Cię pytania.

„Śmierć to odwracanie się człowieka od świata zewnętrznego i zwracanie się ku swojemu wnętrzu” R. Moody

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości