Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Poradnik: Jak zainstalować grę z dużego pliku ISO, NRG, IMG ,BIN i innych ?
Jak zainstalować grę z dużego pliku ISO, NRG, IMG ,BIN i innych ?

No właśnie. To jest dopiero pytanie. Pytanie, które spędza sen z powiek.

No właśnie a co to takiego ten plik ISO, NRG, IMG ,BIN lub inny ?
To jest obraz płyty z grą. Taki obraz wykonuje się w specjalnym programie.
To jest taka wirtualna płyta CD lub DVD zapisana na dysku komputera jako jeden duży plik.
Przykładowy plik wygląda tak:
Nazwa Płyty z Grą.iso (po kropce może też być nrg, img, bin lub inne)

Teraz co zrobić z takim plikiem?
Teraz trzeba taki plik umieścić w wirtualnym napędzie CD lub DVD.

A co to jest ten napęd wirtualny?
To jest taki program, który oszukuje system operacyjny że w komputerze jest zainstalowany dodatkowy fizyczny napęd CD lub DVD.
Fizyczny napęd CD lub DVD to ten, do którego wkładasz prawdziwe płyty CD lub DVD.
Natomiast wirtualny służy do wkładania do niego wirtualnych płyt CD lub DVD czyli omawianych tutaj obrazów płyt CD lub DVD.

Jak nazywa się program, który jest tym wirtualnym napędem i uruchamia te obrazy płyt?
W zasadzie to nie ma jednego idealnego programu. Jest ich kilka i ile jest wersji tych programów tyle jest opinii na ich temat.
Podstawowym i znanym programem jest DAEMON Tools Lite.

[Obrazek: daemontoolsicon32.png] DAEMON Tools Lite - pobierz za darmo z oficjalnej strony

Ten program instaluje się w komputerze jak zwykły program tyle że po zrestartowaniu komputera w oknie Mój Komputer (lub Komputer) ukaże się dodatkowy nieznany dotąd napęd CD lub DVD.

Jak zatem uruchomić obraz płyty w wirtualnym napędzie?
Podam przykład bazując na programie DAEMON Tools Lite.
Bazuję również na tym że na dysku czytelnika jest zainstalowany ten właśnie program.

W pierwszej kolejności kliknij prawym przyciskiem myszki na ikonę programu znajdującą się w zasobniku systemowym - patrz Pic.1

[Obrazek: daemon1z.jpg]
Pic.1

Następnie z menu, które się ukaże wybierz
Napędy wirtualne
Pokaże się menu wyboru napędu, w którym wybierasz napęd
Urządzenie 0: [X:] Brak nośnika
Gdzie [X:] to litera napędu w oknie Mój Komputer (lub Komputer) - patrz Pic.2

[Obrazek: daemon2z.jpg]
Pic.2

Potem pojawi się trzecie już ostatnie menu, w którym wybierasz
Zamontuj obraz...
- patrz Pic.3

[Obrazek: daemon3z.jpg]
Pic.3

Teraz pokaże się okno, w którym wyszukasz obraz płyty z grą.
Musisz pamiętać gdzie się znajduje i go odszukać.
Gdy odnajdziesz obraz płyty z grą klikasz na nim dwukrotnie lewym przyciskiem myszki. Obraz jest zamontowany w wirtualnym napędzie.

Program DAEMON Tools Lite obsługuje funkcję Autouruchamianie więc jeśli obraz zostanie zamontowany (umieszczony w wirtualnym napędzie) to zawartość powinna uruchomić się automatycznie.
Jeżeli nic się nie pojawi to musisz samodzielnie uruchomić zawartość płyty w oknie Mój Komputer (lub Komputer) otwierając zawartość wirtualnego napędu.

No dobra a jak teraz wyjąć tą wirtualną płytę z tego wirtualnego napędu?
Aby wyjąć obraz z wirtualnego napędu musisz postąpić analogicznie jak powyżej lecz w ostatniej fazie wybrać
Urządzenie 0: [X:] ABC
Gdzie [X:] to litera napędu w oknie Mój Komputer (lub Komputer) a ABC to nazwa płyty z grą (na przykład: GTA IV).
Następnie wybierasz
Odmontuj
- patrz Pic.4

[Obrazek: daemon4z.jpg]
Pic.4

Polecam również:

Poradnik: Jak poprawnie uruchomić grę pobraną z internetu?

Poradnik dla zielonych: Jak sprawdzić czy gra uruchomi się na moim komputerze?
  Odpowiedz
Bardzo przydatny poradnik :) wcześniej gdy widziałem .ISO itd to albo cos kombinowałem i i tak nie wychodziło albo od razu usuwałem taki plik ;p dziś według tego poradnika zainstalowalem gre ktora wcześniej nie umiałem ;p dzięki za poradnik ;p
  Odpowiedz
dzięki , teraz wszystko kumam. Wcześniej nigdy nie grałem w gry .iso , .nrg a teraz się to zmieniło
thx za poradnik
PoZdRo
  Odpowiedz
Umnie niestety tak to nie działa ...pojawiła się informacja "Niewłaściwa płyta w napędzie , włóż do napędu oryginalną płytę CD/DVD..." Ktoś wie o co chodzi?
  Odpowiedz
Ale grę już zainstalowałeś, czy nie? Jeżeli gra zainstalowana to brak ci cracka, dlatego prosi o oryginał. Po wrzuceniu craka odpalasz grę bez montowania płyty w wirtualnym napędzie.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz