Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Portale społecznościowe - baza pracodawców
[Obrazek: praca-1347316517.jpg]

Czy przyszło Wam kiedyś do głowy, że jednym z powodów dla którego nie dzwonią do
Was po złożeniu aplikacji o pracę, może być Twój profil na Facebooku lub innym portalu społecznościowym?

Wielu z Was umieszcza na swoich profilach w Internecie prywatne zdjęcia z imprez, spotkań towarzyskich itp.
Chciałbym Was przestrzec przed chyba już niezbyt nowym zjawiskiem jakie upowszechnia się w naszej rzeczywistości.
Pracodawcy szukają informacji o swoich przyszłych pracownikach między innymi właśnie w Internecie!
Ostrożnie selekcjonujcie rodzaje treści, jakie umieszczacie w sieci.
Pamiętajcie również co i gdzie zamieściliście. Wszystko, co umieszczacie w sieci lub przesyłacie innej osobie,
przestaje być rzeczą prywatną i może zostać wykorzystane przez osoby trzecie w sposób, który nie przyszedłby Wam nawet do głowy.
Szalone zdjęcia z imprezy, mogą bowiem sprawić, że praca Waszych marzeń przejdzie Wam koło nosa.

Jeśli więc poważnie myślisz o swojej przyszłości, zweryfikuj swoje dane jakie pojawiają się
na Twój temat na Facebooku oraz innych portalach społecznościowych.

Czy próbowaliście kiedyś wpisać swoje imię i nazwisko w wyszukiwarce google?
A zatem do dzieła! Sprawdźcie samych siebie, zanim zrobi to Twój przyszły (?) pracodawca.
  Odpowiedz
Wpisałem swoje imię i nazwisko w wyszukiwarkę Google , i patrze mój profil na faceboku . Dla tego zawsze na każdym portalu typu : nk , Facebok , mam zdjęcie z jakiejś gry , albo filmu . A czy pracodawca może mnie nie przyjąć do pracy jeśli mam konto na chomikuj.pl ?
  Odpowiedz
Nie sądzę, żeby to miało wpływ... no chyba, że starasz się o posadę w wypożyczalni płyt DVD lub w kinie ;)
  Odpowiedz
(13.09.2012, 21:08)raden__ napisał(a): Wpisałem swoje imię i nazwisko w wyszukiwarkę Google , i patrze mój profil na faceboku . Dla tego zawsze na każdym portalu typu : nk , Facebok , mam zdjęcie z jakiejś gry , albo filmu . A czy pracodawca może mnie nie przyjąć do pracy jeśli mam konto na chomikuj.pl ?

A czy na chomikuj.pl umieszczasz swoje Dane osobowe tak jak np na Facebooku ?? Otóz nie :) wiec to nie bedzie mialo znaczenia :)
  Odpowiedz
Wątpię aby pracodawca sprawdzał informacje o nas na facebooku - przecież FB to niewiarygodne
źródło informacji. Większość ludzi (a przynajmniej ja) posiada konto tylko i wyłącznie do kontaktu
z innymi znajomymi, nie wrzucają tysięcy zdjęć z sfer prywatnych nie udostępniają dokładnych informacji
o sobie więc co to za źródło?

Równie dobrze ktoś może się pode mnie podszywać i co wtedy?
Jeśli pracodawca w ten sposób sprawdza wiarygodność pracowników (ciekawe kto na facebooku
napisze że był karany) jest totalnym idiotą.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Sebastian zdziwiłbyś się czego można dowiedzieć się z FB.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości