Czy przyszło Wam kiedyś do głowy, że jednym z powodów dla którego nie dzwonią do
Was po złożeniu aplikacji o pracę, może być Twój profil na Facebooku lub innym portalu społecznościowym?
Wielu z Was umieszcza na swoich profilach w Internecie prywatne zdjęcia z imprez, spotkań towarzyskich itp.
Chciałbym Was przestrzec przed chyba już niezbyt nowym zjawiskiem jakie upowszechnia się w naszej rzeczywistości.
Pracodawcy szukają informacji o swoich przyszłych pracownikach między innymi właśnie w Internecie!
Ostrożnie selekcjonujcie rodzaje treści, jakie umieszczacie w sieci.
Pamiętajcie również co i gdzie zamieściliście. Wszystko, co umieszczacie w sieci lub przesyłacie innej osobie,
przestaje być rzeczą prywatną i może zostać wykorzystane przez osoby trzecie w sposób, który nie przyszedłby Wam nawet do głowy.
Szalone zdjęcia z imprezy, mogą bowiem sprawić, że
praca Waszych marzeń przejdzie Wam koło nosa.
Jeśli więc poważnie myślisz o swojej przyszłości, zweryfikuj swoje dane jakie pojawiają się
na Twój temat na Facebooku oraz innych portalach społecznościowych.
Czy próbowaliście kiedyś wpisać swoje imię i nazwisko w wyszukiwarce google?
A zatem do dzieła! Sprawdźcie samych siebie, zanim zrobi to Twój przyszły (?) pracodawca.
Wpisałem swoje imię i nazwisko w wyszukiwarkę Google , i patrze mój profil na faceboku . Dla tego zawsze na każdym portalu typu : nk , Facebok , mam zdjęcie z jakiejś gry , albo filmu . A czy pracodawca może mnie nie przyjąć do pracy jeśli mam konto na chomikuj.pl ?
Nie sądzę, żeby to miało wpływ... no chyba, że starasz się o posadę w wypożyczalni płyt DVD lub w kinie

(13.09.2012, 21:08)raden__ napisał(a): [ -> ]Wpisałem swoje imię i nazwisko w wyszukiwarkę Google , i patrze mój profil na faceboku . Dla tego zawsze na każdym portalu typu : nk , Facebok , mam zdjęcie z jakiejś gry , albo filmu . A czy pracodawca może mnie nie przyjąć do pracy jeśli mam konto na chomikuj.pl ?
A czy na chomikuj.pl umieszczasz swoje Dane osobowe tak jak np na Facebooku ?? Otóz nie

wiec to nie bedzie mialo znaczenia

Wątpię aby pracodawca sprawdzał informacje o nas na facebooku - przecież FB to niewiarygodne
źródło informacji. Większość ludzi (a przynajmniej ja) posiada konto tylko i wyłącznie do kontaktu
z innymi znajomymi, nie wrzucają tysięcy zdjęć z sfer prywatnych nie udostępniają dokładnych informacji
o sobie więc co to za źródło?
Równie dobrze ktoś może się pode mnie podszywać i co wtedy?
Jeśli pracodawca w ten sposób sprawdza wiarygodność pracowników (ciekawe kto na facebooku
napisze że był karany) jest totalnym idiotą.
Sebastian zdziwiłbyś się czego można dowiedzieć się z FB.