Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Powód zdechnięcia ryb
Witam. oto historia moich biednych rybek:

Ryby zachorowały mi na ospę rybią. Potem zaczęły mi zdychać ryby, nie wiem czy to przez preparat który kupiłem na ospę (z firmy ZOOLEK, ale muszę przyznać ospę wyleczyło bardzo szybko), czy przez inny powód. Nie wiem co sie stało, wyszyłem rano z domu (oczywiście zaświeciłem światło i nakarmiłem ryby) wracam a tu połowa juz nie żyją. Zanim przeczytałem w necie co mam zrobić druga połowa zdechła.

Nie znalazłem w internecie przyczyny. Od wody raczej na pewno nie, woda była czysta, a temp bardzo dobra. Nikt nie zanieczyścił wody, ponieważ nikogo w domu nie było.

Spotkał się ktoś z czymś takim??
  Odpowiedz
Negr1 napisał(a):woda była czysta
Ale gołym okiem nie wystarczy sobie stwierdzić.

A robiłeś test? Jak rybki chorują, powinno się zrobić test na skład wody.
Kupujesz w sklepie zoologicznym chociaż taki ogólny (paski), porównujesz kolory paska po zanurzeniu w wodzie z kolorami na diagramie i już wiesz co masz nie tak w wodzie. Lecisz wtedy z wynikami do zoologicznego i dobiorą Ci preparat usuwający, zmniejszający lub zwiększający daną rzecz w wodzie.
Podaj jeszcze dokładną nazwę tego preparatu na tą ospę rybią.

Kiedy ostatnio wymieniałeś tzn. podmieniałeś wodę?

P.S.
[Obrazek: avatar_8960.jpg?dateline=1355863031]
Zmień ten awatar bardzo Cie proszę bo ciężko mi się z Tobą pisze.
  Odpowiedz
Woda była gorąca i nie dopilnowałeś rybek haa twoja wina morze piranie jakieś chodujesz
  Odpowiedz
(18.12.2012, 23:24)admin napisał(a): A robiłeś test? Jak rybki chorują, powinno się zrobić test na skład wody.
Kupujesz w sklepie zoologicznym chociaż taki ogólny (paski), porównujesz kolory paska po zanurzeniu w wodzie z kolorami na diagramie i już wiesz co masz nie tak w wodzie. Lecisz wtedy z wynikami do zoologicznego i dobiorą Ci preparat usuwający, zmniejszający lub zwiększający daną rzecz w wodzie.
Podaj jeszcze dokładną nazwę tego preparatu na tą ospę rybią.

Kiedy ostatnio wymieniałeś tzn. podmieniałeś wodę?

Tego nie wiedziałem że można zrobić taki test... Podmieniałem ok. 1.5 mies temu jak zdechły.
Sporo wiesz o takich sprawach...

Cytat:P.S.
[Obrazek: avatar_8960.jpg?dateline=1355863031]
Zmień ten awatar bardzo Cie proszę.

Już zmieniam :P
  Odpowiedz
Negr1 napisał(a):Sporo wiesz o takich sprawach...
Człowieku ja mam od 1,5 tygodnia swoje pierwsze w życiu akwarium. Haha
Musisz tu częściej przebywać i czytać porady doświadczonych użytkowników.
Jest tu kilka takich miłych i uprzejmych osób służących nam swoją wiedzą, więc
wystarczy po nią sięgnąć. :)

Negr1 napisał(a):Podmieniałem ok. 1.5 mies temu
Czyli przed ich padnięciem nie podmieniałeś wody 1,5 miesiąca?
Jakiej pojemności miałeś to akwarium?
  Odpowiedz
Akwarium mam 80 l
Całkowitą podmiankę robię co 1,5-2 mies
Ale co 2 tygodnie wylewam wodę tak ok 5-10l i zamieniam nową. Tak mi poradził gościu w zoologu kiedy kupowałem rybki. Bo mówi że jak za dużo sie podmienia wodę to ryby nie będą przyzwyczajać sie do wody i mogą mieć problemy.
  Odpowiedz
No to podaj jeszcze jaką miałeś temperaturę wody.
Czy grzałka była z termostatem czy bez?
  Odpowiedz
Tak grzałka z termostatem. Zawsze jest 24 stopnie.
  Odpowiedz
A masz jeszcze ta wodę?
Wypadało by zrobić ten test. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Może ktoś inny Ci tu pomoże, a są tu ludzie o odpowiedniej wiedzy.
  Odpowiedz
nie wode wymieniłem i kupiłem nowe rybki... Oczywiście pobawiłem sie z kamieniami, roślinkami itp.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości