Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Powstaje chrześcijańska wersja 'Harry'ego Pottera'
Zastanawiałem się gdzie wstawić ten wątek (Religia, Kawiarnia, czy W sieci na wesoło). Wiecie, że powstaje chrześcijańska wersja 'Harry'ego Pottera'? Jaki macie stosunek do mieszania religii w dzieła publicystyczne? Dla mnie jest to czysta głupota i śmiech na sali. Książki, to dzieła, które zostały napisane przez autorów, tak jak Oni tego chcieli. Po co mieszać tam religię gdy komuś się to nie podoba? Jeśli komuś się to nie podoba, nie powinno się tego czytać. Rozumiem, że autorkę tej przeróbki można określić tym samym, ale mieszanie religii?

Przeczytajcie zresztą sami co pisze Gazeta Wyborcza na ten temat:
Cytat:Amerykanka, która przedstawia się jako Grace Ann, a na stronie FanFiction.net używa nicku "proudhousewife" (dumna pani domu), postanowiła zmienić serię J. K. Rowling na bardziej "przyjazną dla rodziny". Uważa, że w ten sposób przyczyni się do promowania chrześcijańskich wartości.

Wersja opublikowana w internecie przez Grace Ann jest fanfikiem, czyli ogólnie mówiąc, zmienioną historią pisaną na podstawie opublikowanego wcześniej dzieła. Zazwyczaj fan fiction są tworzone przez fanów. Na razie Grace Ann opublikowała dziewięć rozdziałów, dzięki którym zyskała popularność na świecie.

Amerykanka nazwała "nową" wersję "Harry'ego Pottera" "Szkołą Modlitwy i Cudów w Hogwarcie". Nową wersję powieści pisze dla swoich dzieci, które poprosiły ją o przeczytanie przygód młodego czarodzieja. Matka nie chce jednak, żeby jej dzieci "przemieniły się w wiedźmy", dlatego postanowiła wprowadzić do książki zmiany.

Więcej macie podane w TYM źródle. Radzę przeczytać, ponieważ znajduję się tam fragment przerabianej książki.

Co będzie następne? Gra o tron? Mały Książę, jako Mały Ksiądz? Opinie internautów zamieszczone w komentarzach wywołują falę śmiechu. Internauci już insynuują następne tytuły. Popatrzcie:

Cytat:UWAGA, SPOILER:

W trzecim rozdziale arcybiskup Wesołowski pokazuje Harremu swoją magiczną różdżkę.

Cytat:Ze swojej strony mogę zaproponować tytuły poszczególnych tomów Harry'ego:

1. Harry Potter i Kamień z Jasnej Góry
2. Harry Potter i Zakrystia Tajemnic
3. Harry Potter i Więzień Watykanu
4. Harry Potter i Kielich Mszalny
5. Harry Potter i Zakon Krzyżacki
6. Harry Potter i Żydzi Półkrwi
7. Harry Potter i Insygnia Biskupa

Cytat:Jedziem dalej: Romeo i siostra Julia, Hobbit - do kościoła i z powrotem, Przeor i Małgorzata, Baśnie z tysiąca konfesjonałów, Dekameron - dziesięć dni postu:)

Cytat:20 tysięcy mil chrześcijańskiej żeglugi

Haha
  Odpowiedz
Harry Potter - Klasztor Moherów - czyli kolejna propozycja nazwy nowej powieści, nawiązująca do przedstawionych w twoim poście.
  Odpowiedz
Jak dla mnie to prowokacja, albo skrajna głupota. Nikt normalny by tego nie pisał, no chyba, że mu za to płacą lub ma obsesję.
  Odpowiedz
Do Swordancer... Ciekawe rozumowanie - "Nikt normalny by tego nie pisał, no chyba, że mu za to płacą..."
Znaczy to mniej / więcej, że piszący różne bzdury za pieniądze jest wg. ciebie [was] normalny..? - OLABOGA -
  Odpowiedz
Ma powód, ludzie robią różne bzdury za pieniądze, a jak ktoś pisze je od tak, bo wierzy, że to co pisze jest w porządku, no to już coś jest nie tak.
  Odpowiedz
Do Swordancer - Ale pokrętne tłumaczenie... Klasycznie "porażające"
  Odpowiedz
Takie są zasady rynku. Żeby cokolwiek się sprzedało, nie musi być wcale napisane z sensem i zgodnie z przekonaniami autora. W zasadzie, to im bardziej dziwny, prowokujący i kontrowersyjny jest temat - tym bardziej to "coś" wzbudza w ludziskach zainteresowanie.
Nie interesuje mnie, czy autorka pisze to dla kasy, z przekonań, czy też z nudów i chęci rozśmieszenia kogokolwiek. Ja tego czytał nie będę, ale jak ktoś chce, to już jego sprawa.
Gorzej, jeśli za jakiś czas te jej dzieła staną na półkach, obok Historii Świata czy chociażby Biblii lub Koranu.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Niekoniecznie "śmiech na sali" Cytując Jarusa
Cytat:"Gorzej, jeśli za jakiś czas te jej dzieła staną na półkach, obok Historii Świata czy chociażby Biblii lub Koranu".
wystarczy przecież wykreślić dwa pierwsze wyrazy z cytatu... i słowo stanie się ciałem
  Odpowiedz
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości