Nie wiem na ile pewne są te informacje ale podejrzewam że jest to kolejny gość szukający szybkiego i łatwego zarobku na naiwnych.
Prawa autorskie. Otrzymałem taką wiadomość...
|
15.11.2011, 00:23
Z pewnych źródeł wiem że osoba podająca się za adwokata Staszewskiego jest tylko wolnym strzelcem rzekomo współpracującym z kancelarią w której pracuje p. Staszewski.
Nie wiem na ile pewne są te informacje ale podejrzewam że jest to kolejny gość szukający szybkiego i łatwego zarobku na naiwnych. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
15.11.2011, 03:19
A ja podejrzewam że to jakiś zwykły koleś nie zwiazany z żadną kancelarią tylko zwykły oszust [[[przykład załóżcie sobie chomika nazwę można dać grożną [[[kancelaria prawna ]]]
i rozsyłać wezwania do ugody na 200 wysłanych wiadomości na 100% 1 osoba sie odezwie i wpłaci kasę powiedzmy 700 zł łatwy szmal
15.11.2011, 10:36
Łatwy szmal i łatwy wyrok, myślicie że chomikuj nie jest monitorowane przez policję ? jeśli tak to jesteście w błędzie.
A tak w ogóle to wszystko co piszecie w sieci jest monitorowane, każdy mail jest filtrowany (google ma filtr połączony z FBI), każdy większy serwis jest monitorowany. Co ciekawe wcale nie jest trudno filtrować korespondencję np. na odjechanych, jest nawet do tego celu specjalne oprogramowanie (kiedyś było dostępne na pewnym warezie). Ale zboczyłem troszkę z tematu, wracając więc do tych wiadomości to ja osobiście nie przejmowałbym się takimi wiadomościami i spał spokojnie do momentu dostania pisma imiennego. Założyć sobie konto można każde (ja np. założyłem chomika MicrosoftCo. w celu udowodnienia jak łatwo komuś wysłać wiadomość że złamał prawo i musi zapłacić) - 90% takich wiadomości to wielka ściema. Ogólnie to z trzema znajomymi mamy zamiar zapolować na tych co wysyłają takie wiadomości i składać wnioski do prokuratury z zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa i próbie wyłudzenia korzyści majątkowej. Myślałem też nad złożeniem pozwu grupowego przeciwko osobom wysyłającym takie wezwania.
15.11.2011, 16:35
Dzięki za odp więc na razie nic nie robię Jak przyślą pismo imiennie to to wtedy niema już raczej wyjścia
Na razie dzięki za pomoc (15.11.2011, 10:36)tonyviroos napisał(a): Ogólnie to z trzema znajomymi mamy zamiar zapolować na tych co wysyłają takie wiadomości i składać wnioski do prokuratury z zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa i próbie wyłudzenia korzyści majątkowej.Dobry pomysł niech i oni się trochę pospinają
15.11.2011, 18:15
Tony a nie pomyślaleś o tym że przez tego typu pozwy defakto sam siebie uwalisz ?? Mam tutaj na myśli że przyznasz sie do udostępniania nielegalnych plików ??
15.11.2011, 18:31
A niby jakim sposobem się przyznam do udostępniania nielegalnych plików ?
Wniosek będzie w zupełnie innej sprawie składany. Postępowanie przygotowawcze nie będzie prowadzone w sprawie plików tylko w sprawie próby wyłudzenia. A nawet gdyby to wolę zapłacić karę ale załatwię tym sposobem naciągaczy.
16.11.2011, 20:38
Jestem ciekawy czy jest ktoś kto nie odpowiedział na wiadomość od tego adwokata,czyli nie poszedł na ugodę,a póżniej dostał wezwanie do sądu
16.11.2011, 23:20
Z tego co wiem nikt nie dostał wezwania do sądu w związku ze zgłoszeniem przez osobę podającą się za adwokata Staszewskiego
19.11.2011, 13:06
Tego typu zastraszanie internautów przez adwokatów jest w Polskim prawie karalne.
|