![[Obrazek: Beztytuu1_rehpaqq.jpg]](http://s6.ifotos.pl/img/Beztytuu1_rehpaqq.jpg)
A i zapomniałam. Odnośnie dwóch serwisów wskazanych w korespondencji nie umieszczałam plików.
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Prawa autorskie. Otrzymałem taką wiadomość...
|
||||||
15.04.2012, 19:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.04.2012, 19:09 przez creative412.)
Podejrzane ale lepiej dmuchać na zimne.
![]() A i zapomniałam. Odnośnie dwóch serwisów wskazanych w korespondencji nie umieszczałam plików. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
15.04.2012, 20:43
Mnie to wygląda na likwidowanie konkurencji. Chomik podrywacze.pl oferuje te pliki za pieniądze i w związku z tym rozsyła takie wiadomości, żeby nie tracić klientów i żeby nie wrzucać tych plików ponownie. Tak samo było w przypadku filmu Janek Wiśniewski padł. Ciężko znaleźć wersje, która byłaby widoczna dla każdego na chomiku. I tu jest to samo z tym, że dodatkowo rozsyłają wiadomość przez PW. Dopóki nie przyjdzie wezwanie do sądu sugeruję nawet nie odpisywać na wiadomości. Jedynie co radzę ponownie nie wrzucać tych plików żeby nie kusić losu. Dodatkowo proponuję na kilka dni udostępnić chomika na hasło i poczekać na rozwój wydarzeń. Listy polecone z sądu przychodzą w ciągu 1-2 dni od momentu założenia sprawy. Potem można potraktować tą wiadomość jako straszaka.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
A ja sądzę, że to nie żaden oszust tylko "chomik" serwisu podrywacze. Dlaczego ?? Bo chomik skorzystał z Platformy Wydawców jaką oferuje chomikuj.pl, więc wydawca plików nie jest poszkodowany ani użytkownik. Lecz plików nie można zachomikować
![]() A te wiadomości rozsyłają pewnie tylko po to aby zastraszyć właścicieli i nakłonić ich do usunięcia plików.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
16.04.2012, 21:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.04.2012, 22:44 przez MissFuneral.)
Dokładnie Diablo. Póki taka wiadomość nie przyjdzie osobiście albo choćby na maila, nie należy się tym zbytnio przejmować... Na chomiku mogą jedynie zastraszać jak ZPAV (które prosi o maila w celu pozyskania danych osobowych).
25.04.2012, 13:30
Witam
Do tej pory dostawałem tylko wiadomości od serwisu chomikuj o prawach autorskich , ale dzisiaj najpierw dostałem taką wiadomość : sprawa w sadzie Nadawca: zyleta2202 dzisiaj o 08:27 Zgłoś jako: oszustwo spam w zwiazku z udostepnianiem filmu http://chomikuj.pl/dawid_181/Zachomikowa...28video%29 zglaszam sprawe na policje ze wzgledu ze mam prawa autorskie a ty rozpowszechniasz go a po kilku minutach : Naruszenie praw autorskich. Nadawca: Chomikuj.pl Chomik (Administracja) dzisiaj o 08:36 wiadomość administracyjna Witamy, otrzymaliśmy wiarygodną informację, iż na Pani/Pana koncie znajdują się pliki: Luiza Lesby.avi (folder: XXX2) do których prawa autorskie zostały naruszone, według otrzymanego zgłoszenia. W związku z powyższym, pliki zostały usunięte. W razie pytań lub wątpliwości na przyszłość prosimy o lekturę przewodnika o prawach autorskich (w stopce portalu). W przypadku niepoprawnego zgłoszenia niektórych plików, bardzo prosimy o kontakt z nami przez odpowiedź na tę wiadomość z podaniem lokalizacji każdego błędnie usuniętego pliku. Dziękujemy za zrozumienie. -- Wiadomość wygenerowana automatycznie. Informujemy, iż zastosowana procedura stanowi jedynie realizację prawnych obowiązków podmiotu świadczącego usługi hostingowe jakim jest Chomikuj.pl - nie jest to wypowiedź ani w sprawie legalności lub braku legalności rozpowszechniania konkretnych plików, ani też sytuacji prawnej użytkowników Chomikuj.pl Jak sądzicie powiniennem sie tym przejmować ? Nikt Mi nie odpowie ?
Otrzymałem taką wiadomość :
ZPAV-NARUZENIA napisał(a):Kancelaria Adwokacka Co o tym myślicie ? Troszkę się boję...ale z 1 strony coś mi się nazwa chomika wydaje podejrzana.. bo po co mieliby pisać "NARUZENIA" skoro mogą napisać tylko "NARUSZENIA". Co byście robili na moim miejscu ? Obawiać się czegoś ? PS. Folder muzyka usunąłem i całego chomika zablokowałem. Powinienem powiadomić o tym rodziców ? I z resztą mogliby napisać "Szanowny Panie" ponieważ miałem zaznaczone że jestem mężczyzną, a nie Szanowni Państwo. Wygląda mi to na spam. Odpisze ktoś ?? Przeczytałem cały wątek, ale nic nie jest mi zbytnio jasne. Sorka za post pod postem.
Olej to. Nie pisz do nich, nie odpowiadaj na żadne pytania. Nikomu nic nie mów, a zwłaszcza rodzicom, bo zaczną kombinować i przekombinują tak, że w końcu dostaniesz sprawę. W Polskim prawie jedyną instytucją mogącą wytoczyć ci proces jest prokuratura. Dopóki policja nie zapuka do drzwi, śpij spokojnie, a nie zapuka dopóty ZPAV nie będzie miało twoich danych, a danych nie bedą mieli dopóki prokuratura nie zażąda od twojego ISP dostępu do nich.
Piszą do Ciebie żebyś odpowiedział. Jak odpowiesz sprawdzą od jakiego ISP wyszło IP. A potem maja Cię jak na widelcu. Porównaj z tą wiadomością, taką dostała inna osoba. Podejrzewam, że rozsyłaja ją mailowo. Cytat:ul. Ogrodowa 28/30
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Dzięki za sensowną odpowiedź
![]() A możliwe również że to po prostu jakiś zwykły koleś, który ma zwykłego chomika i po prostu chce sobie w prosty sposób zlikwidować konkurencję ? Bo jest też jakiś chomik "POWIADOMIENIA_ZPAV" więc któryś chomik to jest zwykły fake. A ZPAV ściga tylko o utwory .mp3 ? Czy również jakieś filmy itp ? Bo chciałbym dopisać, że na chomiku nie miałem żadnych plików .mp3, było tylko kilka piosenek enej w formacie .flv, 3 piosenki jamala, też .flv i chyba 1 piosenka NPWM też .flv. A ty Blachu, miałeś już takie wiadomości ? Może zablokować nadawcę na chomiku ? Zgłosić próbę oszustwa ? Ps. Co to jest ISP ?. Trochę mnie uspokoiłeś ![]()
Internet Service Provider – dostawca usługi Internetu
Zablokuj, nie wiem nic o ZPAV, co ściga, ale to jest Zwiazek Producentów Audio Video więc może maczać palce wszędzie. Nigdy nie miałem takiego powiadomienia, ale znałem kilka chomików co już nie są aktywne ze względu na takie wiadomości.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş |