Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prawa autorskie. Otrzymałem taką wiadomość...
Nic dodać nic ująć Swordancer. Panowie i Panie z Bailey & Morgan. Trzeba przyznać, że faktycznie macie "jaja" i wiecie jak to rozegrać, co przyznaje, jednak pismo może też trafiać do niewinnych ludzi, prawda? Oni nie mają się czego obawiać, Prawda? To jest tylko moja opinia (żadna groźba broń Boże, ani namawianie do niej, bo wręcz stanowczo to odradzam i się temu sprzeciwiam), ale możecie trafić na jakiegoś "wariata", który nie będzie miły i zawita do Wrocławia nie ze słowem, a czynem. Sposób w jaki Panowie to robicie, dla mnie naprawdę godzi w etykę, oraz moralność zawodu, który Pan wykonuje. To tylko moje zdanie, oraz opinia i proszę się nią nie przejmować, ale takie zachowania nie są postrzegane dobrze, a wręcz negatywnie. Rozumiem, że Państwo wykonujecie swój zawód, ale sposób w jaki to robicie nie należy do moralnych. Szkoda, że żyjemy w czasach, gdzie w głównej mierzę liczy się pieniądz, a nie dobro klienta.

P.S Gratuluje otwarcia nowego Biura :)

baileyandmorgan napisał(a):Dlatego najlepiej będzie zaczekać jeszcze trochę na rozwój wydarzań, obawiam się jednak że osoby które posłuchały Pana rad mogą mieć niestety do Pana później żal, albo Panu podziękują zobaczymy.

Moich opinii co nader wszystko zaznaczałem. Była to moja opinia. Proszę nie wciskać mi słów do ust, których nie wypowiedziałem. Zobaczymy, jednak miło prowadziło się z Państwem dyskusję. Również kończę zbędną polemikę. Pozdrawiam i życzę wysokich lotów :)
  Odpowiedz
Kolejna "kancelaria" działająca "legalnie" bo przecież zwalcza wielką zbrodnię jaką jest piractwo :D
Wytłumaczenia co do trafności wysłanego pisma nikt z was nie otrzyma bo zwyczajnie jest to wysyłane z automatu, aby mogli zweryfikować cokolwiek niezbędnym jest posiadanie niezbędnych danych (logi itp.) aby móc domniemywać popełnienie przestępstwa. Samo posiadanie konta na chomiku nie jest przestępstwem, tak samo jak posiadanie plików chronionych prawem autorskim (łamaniem praw autorskich jest udostępnianie).
Kolejna sprawa to konieczność zgłoszenia popełnienia przestępstwa, jeśli nie zgłaszacie tego faktu mając takie podejrzenie sami łamiecie prawo, jeśli natomiast zgłoszenie zostało skierowane do prokuratury to możecie sobie wsadzić te wasze ugody, jak wam powinno być wiadomo takie zgłoszenie przez prokuraturę musi być rozpatrzone a co za tym idzie ludzie którzy wpłacili jakiekolwiek pieniądze nie mają gwarancji że za jakiś czas nie będą musieli zapłacić ponownie.
Dodatkowo mogę domniemywać że te pseudo ugody skonstruowane są w taki sposób aby osoba podpisująca ugodę sama się przyznała do łamania praw autorskich w celu osiągnięcia korzyści majątkowych a wy macie gotowy kwit w którym ktoś się przyznaje do winy.

Fajne zagrania stosujecie i powielacie schemat z którym wiele osób już wygrało i nie jedna jeszcze wygra.

Tyle z mojej strony, nie mam zamiaru więcej tutaj pisać ani czytać tego wątku więc nie musicie wysilać się na odpisywanie.

P.S
Proszę również mojej wypowiedzi nie traktować jako porady i nie wciskać mi takiego zamiaru jak koledze wyżej.
  Odpowiedz
Naruszenie praw autorskich jest przestępstwem ściganym na wniosek poszkodowanego, oni nie muszą go zgłaszać. W tym tkwi sekret legalnego szantażu.
Dlatego dowodem jest zestawienie logów ze screenem. Logi nie kłamią i nikt nie mógł ich legalnie modyfikować. Problemem jest jednak sam fakt pliku. Jeśli plik nie został zabezpieczony na serwerze, to logi nie są dowodem. Każdy może sobie wgrać na chomikuj plik wideo i nazwać go np. "13 posterunek". Problem jest wtedy, gdy każdy może chomikować pliki, wówczas jego kopie są praktycznie wszędzie.
  Odpowiedz
Czasami po prostu warto odżałować tę parę groszy i skonsultować się z adwokatem.
  Odpowiedz
Hej :) To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie tak lub nie tu piszę.
Otóż mam problem z następującą wiadomością
"Witamy,

otrzymaliśmy wiarygodną informację, iż na Pani/Pana koncie znajdują się pliki:

RAGGAFAYA - CALA SALA.mp3 (folder: RAGGAFAYA)

do których prawa autorskie zostały naruszone, według oświadczenia: Związek Producentów Audio Video

który to podmiot skierował do Portalu Chomikuj.pl prośbę o uniemożliwienie ich rozpowszechniania.

Pliki znajdujące się w publicznie dostępnych folderach zostały przez nas usunięte.

W razie pytań lub wątpliwości na przyszłość prosimy o lekturę przewodnika o prawach autorskich (w stopce portalu).

W przypadku niepoprawnego zgłoszenia niektórych plików, bardzo prosimy o kontakt z nami przez odpowiedź na tę wiadomość z podaniem lokalizacji każdego błędnie usuniętego pliku.

Dziękujemy za zrozumienie.

Wiadomość wygenerowana automatycznie.

Informujemy, iż zastosowana procedura stanowi jedynie realizację prawnych obowiązków podmiotu świadczącego usługi hostingowe jakim jest Chomikuj.pl - nie jest to wypowiedź ani w sprawie legalności lub braku legalności rozpowszechniania konkretnych plików, ani też sytuacji prawnej użytkowników Chomikuj.pl"

Widziałam już na na jakimś zapytaj, że aby uniknąć tego typu wiadomości należy zabezpieczyć folder hasłem. Jednak... Powiedzmy, że nie w pełni ufam tamtej stronie i chciałabym poradzić się kogoś ogarniętego w temacie. Tak, więc- czy ustawienie hasła wystarczy? Wydaje mi się, że już dawno temu czytałam, że to co najwyżej opóźni usunięcie, bo admini i tak po nazwie i rozmiarze (czy czymś innym) usuwają wszystko jak leci, co nie ma praw autorskich na stronie.
Chciałabym także się zapytać, czy jeśli ustawię hasło na folder, (ma znaczenie, czy na cały folder "Książki", czy na poszczególne podfoldery np "Wywiad z Wampirem"?) to czy pliki z tego zabezpieczonego folderu będą pojawiać się w wynikach wyszukiwania w chomikowej wyszukiwarce?
Bardzo proszę o pomoc i wybaczcie jeśli piszę głupoty, ale jestem laikiem w tych sprawach :)
  Odpowiedz
Szczerze pisząc już od dawien dawna nie bawię się w chomikuj. Podejrzewam, że pliki w zamkniętych folderach nie będą pojawiać się w wyszukiwarce, inaczej byłby to błąd. Chomikuj od dawna nie dba o jakość przechowywania plików i moja opinia jest taka, że nie należy z niego korzystając zarówno jako dysku internetowego, bo grozi to utratą danych, jak i obiektu rozpowszechniania jakiegokolwiek pliku, bo nawet jeśli mamy do niego prawa autorskie, portal ten kojarzy się już tylko z kradzieżą, piractwem i działaniem na szkodę użytkowników, przynajmniej u tych inteligentniejszych i ogarniętych w temacie.

Każdy kto korzysta z chomikuj w celu rozpowszechniania cudzych własności robi to tylko z jednego z trzech możliwych powodów, chce mieć punkty i pobierać za darmo, dla korzyści majątkowych i z czystej głupoty. Jeśli którykolwiek z tych czynników jest Twoim powodem, należy jak najszybciej skasować tam konto i wypiąć się na tego typu portale. To dla Twojego dobra, dzisiaj kancelarie prawne dla własnych korzyści majątkowych ścigają takich ludzi, którzy łamią prawa, a przy tym pewnie też cierpią ludzie postronni, bo cały ten ich system postawiony jest na kasę. Nie ma to nic wspólnego ani z walką z piractwem, ani z właściwym postępowaniem moralnym. Wielu ludzi jest oburzonych taką postawą adwokatów i z resztą słusznie. W mojej opinii, to legalne wymuszenie i szantaż, ale oczywiście oni, podobnie jak chomikuj, będą się zarzekać, że są legalni, działają na rzecz innych itd, bo przecież nie łamią prawa i takie tam. Nie wszystko co zgodne z prawem, jest zgodne z prawem moralnym, Każdy inteligentniejszy wie, że to wszystko tylko iluzja, zasłona dymna przed czerpaniem korzyści majątkowych w niesprawiedliwy sposób. Z resztą to samo robią piraci, którzy niby w imię wolności internetu hackują gry itd, a tak naprawdę czasem czerpią z tego ogromne zyski. Nie będę hipokrytą, też bawiłem się w chomikuj, też być może pobierałem gry pirackie i być może będę to robił, nie każda gra jest warta swojej ceny, dzisiaj gry, to już nie to co kiedyś. Piractwo w pewien sposób nie służy monopolowi i pozwala poznać towar przed zakupem, nawet Origin wprowadził okresy testowe i chwała im za to, ale z drugiej strony nie jeden tytuł EA schrzaniło dopiero w finale. Trzeba uważać nawet na ulubione tytuły, bo sequele potrafią się zmieniać dzisiaj na znacznie gorsze lub skrajnie inne (Patrz Dragon Age, a Dragona Age 2 i 3, nie kupię, bo mi te zmiany kompletnie nie pasują).

Niedawno był czarny piątek, kupiłem to co zasłużyło sobie na swoją cenę, reszta wyleciała z dysku z hukiem. Kij w oko podmiotom wprowadzającym komerchalne i kiepskie zmiany w grach.
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedz :) Tak, po założeniu hasła pliki są ukryte, już sprawdziłam. W zasadzie, to głównie wrzucam muzykę, której nie mogłam długo znaleźć i książki, których nie mogłam znaleźć w odpowiednim formacie i sama je konwertowałam, więc skoro już, to mogę się podzielić i a nuż komuś się przyda. Chomik zbyt dobrej reputacji nie ma, ale ma naprawdę masę plików, których bez niego by się nie dostało. Wiadomo, że strona ta istnieje tylko, aby twórcy mogli zarabiać i w zasadzie to nic dziwnego w tym nie widzę.
  Odpowiedz
Dziwnego owszem nie, ale wiąże się z udostępnianiem ryzyko problemów z prawem. Szczególnie przy ebookach. Wybacz, że tak o grach, ale o chomikuj napisałem, to co powinienem. Zalecam ostrożność.
  Odpowiedz
Myślę, że już wszystko w temacie zostało wyjaśnione. Nie płacić, w ostateczności poradzić się prawnika. Jak pewien mądry youtubber już mówił, tutaj chodzi wyłącznie o pieniądze, nie należy płacić w ciemno. Z resztą ugody zapewne nie gwarantują tego, że kancelaria znów się do innego pliku nie przyczepi. Chamstwo i tyle.

Sprawę należy nagłaśniać aż politycy zmienią coś i zabronią im takich praktyk. Cypyright trolling musi zostać powstrzymany.
  Odpowiedz
Dokładnie, takie sprawy powinno się nagłaśniać, bo prawdopodobnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, ilu nieświadomych ludzi mogło brać to na serio i dawać na sobie zarabiać. Jednak szansa na zmianę tego, co się dzieje nie tylko na chomikowym dysku, ale też na wielu innych jest naprawdę nikła. Gdyby na jakiś czas zrezygnować z korzystania z tej strony, czy coś, to mogłoby ich ruszyć, ale nigdy nie zgra się (nawet nie wszystkich, ale większą część) użytkowników, żeby zrobić taki swego rodzaju strajk.
  Odpowiedz