Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Witam
Napotkałem problem podczas instalacji win 10 z pendriv'e.
System pobrałem z sieci (nie z MS bo nie wykrywa mi pendriv'ów) zbootowałem rafus'em (próbowałem też Universal USB Installer).
Po wyborze języka i rodzaju windows'a pojawia się czarny ekran, reaguje tylko na esc i pyta o zakończenie instalacji, tak jakby był jakiś błąd.
Jakieś rady?
Zainstaluj obojętnie jakiego Windows'a z pendriva (najszybciej chyba wyjdzie Vistę) bez klucza. Włóż pendriva z W10 do tego systemu i uruchom instalację. Też miałem podobny problem, że przez samego pendriv'a nie mogłem zainstalować, a przez windowsowy instalator już się udało.
14.03.2017, 16:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.03.2017, 16:17 przez Swordancer.)
Wygląda na to, że pobrałeś feralny system. Pamiętaj, że pobieranie systemu z innej strony niż Microsoftu wiąże się z poważnym ryzykiem. Jeżeli system masz oryginalny, tzn masz klucz, skorzystaj z poradnika: https://odjechani.com.pl/Thread-Jak-lega...s-poradnik
Możesz w ten sposób zarówno mieć gotowy USB, jak i plik ISO, do późniejszego przerobienia refusem. Plik w 100% nieskażony żadnym syfem i powinien zainstalować się bez problemu. Skoro masz problem z USB i narzędzie Ci go nie wykrywa, po prostu pobierz ISO.
Najlepsze jest to, że przy próbie pobrania win 8.1 z strony MS normalnie wykrywa mi pendrive, a przy win 10 już nie.
Jak da radę pobiorę 8.1 z strony MS i wgram.
Więc proponuję Refusem instalkę oryginalną zainstalować. Pobierz iso i przerób, nie powinno być problemu. Co do problemu z penem, upewnij się, że system na którym to robisz wykrywa pendriva jako dysk przenośny, a nie zwykły dysk, to raz, a dwa możesz spróbować podłączyć go do portów 2.0, jeśli wcześniej robiłeś to na 3.0 lub odwrotnie.
14.03.2017, 20:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.03.2017, 20:18 przez Swordancer.)
A próbowałeś odczekać z 15-20 min? Pamiętam, że instalator Windy łapie chwilowy zawias przed instalacją. Dysk pracuje jak jest czarny ekran? Pamiętaj, że botowanie z pena wymaga znacznie większego czasu buforowania instalacji niż z płyty.
Tak czekałem nawet dłużej.
Pobrałem też win 8,1 ruszył troszkę dalej, ale zatrzymał mnie klucz, wklepywałem z neta z 10 i nie ruszyło.
Przy win 7 trzeba klucz podawać podczas instalacji czy można pominąć? Bo przy win 8 nie dało pominąć