(01.02.2016, 00:01)Nieśmiertelny napisał(a): Być może oczywiste, ale wiesz dopiero zaczynam. Lepiej się dopytać i douczyć jak być całe życie głupkiem. :3Jeśli chcesz się dobrze nauczyć programowania, to najlepiej staraj się samemu analizować kody źródłowe. Jak ma się opanowane pętle, tablice i operacje arytmetyczne na zmiennych, z analizą tego programu nie powinno być problemów.
Program do zamieniania liczb dziesiętnych na binarne
|
01.02.2016, 13:02
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
01.02.2016, 13:08
Tak jak wspomniałem wyżej dopiero się uczę. Mamy C++ niecałe 2 tygodnie do tablic nie doszliśmy.. Wolę się teraz dopytać i mieć wyjaśnione bo w końcu od czegoś trzeba zacząć. Jak zacznę rozumieć wszystkie pojęcia itd. zacznę sam analizować kod.
Życie nie ma ścieżek na skróty.
01.02.2016, 13:21
No spoko. Myślałem, że mówiąc "ostatnio dużo siedzę w C++", masz już opanowane tablice
BTW. Skoro dopiero co zacząłeś naukę, na sam początek polecam ten kurs: https://www.youtube.com/playlist?list=PL...mBzb40PaDo oraz ten: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1
01.02.2016, 18:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.02.2016, 18:35 przez Swordancer.)
C++ jest przyjemny, a taki C# jeszcze bardziej, ja osobiście proponuję od razu zacząć od aplikacji okienkowych. Jednym jest łatwiej tak, innym tak, ale prawda jest taka, że jak opanuje się aplikacje konsolowe, to przesiadka na okienkowe wcale nie jest taka łatwa jak mówią. Ogólnie pisanie pod okna uczy dokładnie tego samego co w aplikacjach konsolowych, a przy okazji opanowujesz, to jak w kodzie odwoływać się do obiektów z okien, co pozwala po prostu oszczędzić czas na naukę tego od podstaw i pozwala obu dziedzin uczyć się jednocześnie, przy czym okienkowe po prostu są podstawą i wyglądają na pro.
Ja osobiście uważam, że przyszłość leży w językach graficznych, jestem pewien, że kiedyś wszystkie programy będzie się pisać w schematach blokowych, a jedynie ich programowanie (tzn programów do pisania programowych schematów blokowych) będzie wymagało znajomości kodu. Głownie ze względu na koszty, gdyż opłacanie dobrych programistów nie jest tanie, bo nie ma ich tka naprawdę wielu, a z językiem graficznym każdy będzie mógł być dobry w tym co robi, bo to banalne, proste w zrozumieniu i proste w nauczaniu, w dodatku uniwersalne. Nikt na razie tego nie dostrzega, ale taka moja wizja. |