Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Programy typu Odkurzacz
Co sądzicie o programie Odkurzacz ?

- Czy może on zaszkodzić ?
- Czy może usunąć ważne pliki ?

Jakie macie o nim opinie? Znacie może lepszy program tego typu ?
---
  Odpowiedz
Opinie są podzielone.
Osobiście nie lubię takich programów i ich nie używam ale nie oznacza to że nie spotkałem się z Odkurzaczem.
Wg opinii moich znajomych program jest bardzo dobry - czyści dyski ze zbędnych śmieci.
Oczywiście dla mojego bezpieczeństwa czyszczę dysk ręcznie.

Niedoświadczeni użytkownicy wypisują że program jest zły bo po wyczyszczeniu coś im tam nie działa.
Jak wiadomo aby nie stracić funkcjonalności komputera nie należy powierzać programowi Odkurzacz (innemu też) całej kontroli nad procesem oczyszczania.
Wśród wielu plików oznaczonych jako niepotrzebne znajdują się pliki tymczasowe wielu programów, które są im potrzebne do codziennej pracy.

Niektóre pliki mogą mieć podobne lub takie same nazwy zatem program przechwyci je jako niepotrzebne kopie.
Aby ustrzec się przed usunięciem ważnych plików o tej samej lub podobnej nazwie należy sprawdzić ich lokalizację na dysku twardym.
Jeżeli są to lokalizacje w folderach utworzonych przez użytkownika lub pozostałości po odinstalowanych programach lub grach to można śmiało usuwać ale gdy są to pliki w folderach z zainstalowanymi działającymi programami lub grami to trzeba je zostawić.
Dla przykładu plik lame_enc.dll jest używany zarówno przez Winamp jak i CDex i znajduje się w folderze obu programów zatem nie wolno go usuwać pomimo że się powtarza.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Ja osobiście uważam że programy typu odkurzacz mogą jedynie trochę ułatwić nam posprzątanie na dysku ale tak jak napisał Skrzypas trzeba wiedzieć co usunąć.
Używanie programów typu odkurzacz przez osoby niedoświadczone w 90% kończy się usunięciem plików potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania programów.
Dlatego używając takich programów trzeba postępować ostrożnie i sprawdzać jakie pliki zostały uznane przez program jako zbędne.
  Odpowiedz
Ja od dawna używam odkurzacza i muszę powiedzieć że to zajefainy program. Niezły jest też program "Szybkie czyszczenie dysku" pobrałem go od razu z odkurzaczem i dużo ale to dużo plików niepotrzebnych usuwa z dysku i nie tylko...
  Odpowiedz
mi osobiście się jeszcze nie zdarzyło aby mi usunął jakiś ważniejszy plik bez którego jakiś program by nie ruszył. (może dlatego że nie używałem starszych wersji, albo miałem fart ; p)
---
  Odpowiedz
Odkurzacz to był chyba mój pierwszy taki program do oczyszczania dysku i dalej go używam (inne też).
Programik dobry, a co do zaszkodzenia to raczej nie powinien. Używałem go jeszcze jak na komputerach znałem się o wiele mniej i moje czyszczenie polegało na "Szukaj" i "Usuń". Nie sprawdzałem co usuwa ani nic i wszystko działało jak należy, a miejsca też trochę zwolnił.

Jedyne co mogę powiedzieć to Polecam.

PS. A jeśli pytasz o lepsze, to używam jeszcze CCleaner, nie wiem czy lepszy, ale też go mam na komputerze.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
a co pozostali sądzą o CCleaner ?
---
  Odpowiedz
Ja używam CCleaner inogdy nie miałem problemów, usuwa bardzo dużo niepotrzebnych rzeczy i wywala całą masę śmieci
  Odpowiedz
Sprawdziłem dzisiaj ten cudowny program o nazwie odkurzacz i ccleaner.
Wyniki testu:
1. Czyszczenie dysku z niepotrzebnych plików - oba programy albo chciały usuwać pliki xml co w moim przypadku skończyłoby się utratą połowy ważnych plików stron www, albo zostawiały sporo plików które normalnie powinny być usunięte
2. Czyszczenie rejestru - odkurzacz uznał wpisy do programów nie istniejących jako nie wskazane do usunięcia i je zostawił.

Podsumowanie testu, oba programy są nie wiele (delikatnie mówiąc) warte.
  Odpowiedz
Cytat:Podsumowanie testu, oba programy są nie wiele (delikatnie mówiąc) warte.
Tony więc może znasz jakiś program godny polecenia dla laików takich jak Ja, który nie zaszkodzi a pomoże przy czyszczeniu dysku ze zbędnych danych.
  Odpowiedz