Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Propozycja zestawu | 2500 złotych
Siemanie,

jako że dość często dostaje wiadomości prywatne o zestawy komputerowe napiszę tutaj swoje propozycje sprzętowe względem ceny. Oczywiście w każdym zestawie znajdziecie dokładny opis każdego z podzespołu oraz ogólny opis dla kogo owa jednostka jest okey, a dla kogo nie. Ceny pochodzą ze sklepu internetowego morele.net co nie oznacza że ten sklep polecam czy też tylko w nim proponuje kupno - to bez znaczenia. Ceny mogą się różnić ale to gdzie kupisz to już Twój indywidualny wybór, może to być sklep w Twoim mieście ale i również allegro czy inny sklep internetowy. Podkreślam są to moje propozycje być może ktoś ma lepszą, wydajniejszą za tą cenę - jeśli tak śmiało proszę o korektę w odpowiedziach.

Dobra to zaczynamy zestaw za 2500 złotych czyli średnia półka cenowa.

1. PROCESOR
[Obrazek: procesor-1390307574.png]
Jest to Intel i5 4570 niestety bez odblokowanego mnożnika na co wskazywała by literka "k" w nazwie. Jest to jednak 4 rdzeniowy oraz 4 wątkowy procesor o taktowaniu 3.2 Ghz w trybie zwykłym oraz 3.6 Ghz w trybie Turbo kiedy potrzebujemy dużej ilości mocy. Procesor idealnie nadaje się do gier (praktycznie każdy nowy tytuł) oraz domowych multimediów. Jest on najlepszym wyborem w kwestii wydajność / cena.

Koszt to 712 złotych.

[Obrazek: morele-1390311394.png] Kliknij i zobacz w sklepie internetowym morele.
2. PŁYTA GŁÓWNA
[Obrazek: p_yta_g__wna-1390307800.png]
Postawiłem tutaj na bardzo udaną konstrukcję MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85 Płyta posiada socket 1150 oraz chipset B85. Znajdziemy na niej 1 pełne złącze PCI E 3.0, 1 PCI E 2.0 oraz 2x PCI E 2.0 x1 oraz 3x PCI. Płyta posiada 2x USB w standardzie 3.0 oraz 6x USB 2.0 Ma ona wbudowaną kartę dźwiękową 7.1 oraz 1 Gbitową kartę sieciową. Możemy umieścić na niej 4 kości RAM DDR3 o maks. częstotliwości 1600 Mhz w wielkości 64GB. Płyta posiada 2 złącza SATA II oraz 4 złacza SATA III. Posiada ona dobrą sekcję zasilania i idealnie nadaje się do późniejszego rozwoju naszego zestawu do najwyższych procesorów i7.

Koszt to 300 złotych.

[Obrazek: morele-1390311394.png] Kliknij i zobacz w sklepie internetowym morele.
3. KARTA GRAFICZNA
[Obrazek: grafika-1390307488.png]
Mamy tutaj do czynienia z nową konstrukcją od AMD (wersja ASUS) mianowicie z nową serią R9 270X z 2GB pamięci na pokładzie. Karta działa w standardzie PCI E 3.0 x16, chłodzona jest dwoma wentylatorami. Prędkość rdzenia GPU w trybie turbo wynosi 1120 MHz co pozwala na płynną rozgrywkę w każdą grę dostępną na rynku na ustawieniach wysokich/średnich w rozdzielczości 1920x1080 (Full HD). Karta wspiera DirectX 11.2. W razie braku mocy mamy możliwość połączenia karty w CrossFire. Dostępne wyjścia to DVI, HDMI oraz DisplayPort.

Koszt to 830 złotych.

4. PAMIĘĆ RAM
[Obrazek: RAM-1390309916.png]
Co tu dużo mówić. Patriot w wielkości 4GB o częstotliwości 1333MHz w standardzie DDR3. Dobre RAM-y w wystarczającej ilości dla zwykłego użytkownika. Oczywiście w przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie dodania drugiej kości 4GB i zwiększeniu pamięci do 8/16 GB co jest jak najbardziej zalecane.

Koszt to 140 złotych.

5. DYSK TWARDY
[Obrazek: dysk_twardy-1390310604.png]
Co tu dużo mówić SATA III, 6Gb/s cichy, szybki 64MB pamięci podręcznej oraz aż 1 TB na dane. Dobry wybór.

Koszt to 214 złotych

[Obrazek: morele-1390311394.png]Kliknij i zobacz w sklepie internetowym morele.
6. ZASILACZ
[Obrazek: zasilacz-1390310604.png]
Jest to nie w pełni modularny zasilacz Thermaltake Smart o mocy 630W z certyfikatem 80+ bronze. Posiada cichy wentylator 140mm, sprawność 87% oraz 2x kable PCI E 6+2.

Koszt to 260 złotych.

7. OBUDOWA
[Obrazek: obudowa-1390310604.png]
Obudowa to rzecz której raczej nie lubię polecać ponieważ każdy ma inny gust, każdy wymaga czegoś innego jedni lubią ciszę nade wszystko inny wolą przewiewność. Tutaj proponuję wybrać samemu oczywiście nie uwzględniając chińskich no-name-ów. Ode mnie mogę polecić Zalman Z3 Plus, z 2x USB 2.0 oraz 1x USB 3.0 na froncie, niezłe zarządzanie kablami, 4 wentylatory z czego przedni podświetlany co daje fajny efekt.

Kosz to 170 złotych.

[Obrazek: morele-1390311394.png]Kliknij i zobacz w sklepie internetowym morele.

Dla kogo ten zestaw?
Przede wszystkim dla osób wykorzystujących komputer do domowych multimediów i rozrywki. Zestaw idealnie nada się do przeglądania internetu, oglądania filmów 1080p czy nawet bardziej zaawansowanych czynności jak obróbka zdjęć, klipów filmowych. Oczywiście czym byłby komputer bez gier? Zestaw ten z palcem w pupce poradzi sobie z każdą dostępną grą na rynku w rozdzielczości 1080p, na ustawieniach średnich/wysokich a w niektórych grach nawet Ultra w optymalnych 60 klatkach na sekundę. Moim zdaniem w tym przedziale (cena łączna to troszkę więcej około 2600 złotych) komputer który pociągnie ładne kilka lat bez potrzeby modernizacji. Oczywiście dzięki zastosowaniu wysokiej jakości podzespołów nic nie stoi na przeszkodzie rozbudowy zestawu o mocniejszy procesor serii i7, dysk SSD czy więcej pamięci RAM czy nawet mocniejszej karty graficznej. Tyle.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Dzięki! Zestaw jak dla mnie najbardziej optymalny, masz do tego głowe ;)
Może uda mi się namówić mame na kupno Haha
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz
Jestem z Tobą, sam również zbieram na nowy zestawik jednak chce złożyć coś do grafiki 3D, pewnie
pojawi się zestaw na forum.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz