sposób na przyrządzenie tego dania?
Przepis na lazanię (lasagne)
|
18.11.2011, 23:20
Witajcie, bardzo potrzebuję przepis na prostą lazanię. Ma ktoś jakiś sprawdzony
sposób na przyrządzenie tego dania?
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
To może ja troszkę pomoge...
Składniki: 6 dużych płatów Lasagne (najlepiej świeżych) 400 g mielonej wołowiny 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skóry 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 ml mleka 250 g sera mozzarella do zapiekania gałka muszkatołowa pół pęczka natki olej do smażenia sól, pieprz Płaty makaronu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać, czosnek zmiażdżyć i razem z cebulą podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. Dodać posiekane pomidory wraz z zalewą oraz sok pomidorowy i zioła. Dusić aż sos przybierze konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podsmażyć i dodać do sosu. Dusić jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje. Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas energicznie mieszać żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białęgo sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać aż do wykończenia makaronu. Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.
20.11.2011, 19:50
Kucharek a podałbyś przepis na lazanie (lasagne) wegetariańską?
21.11.2011, 12:34
Proszę oto i wersja wegetariańska.
![]() Składniki: 1 opakowanie Włoszczyzny 400g pieczarek 400-600ml mleka 200g makaronu lasagne 200g sera żółtego 1 szklanka wody 4 cebule 2 papryki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Pokrojone w kostkę pieczarki i cebule podsmaż w garnku, na oleju. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dołóż do nich pokrojoną w kostkę paprykę oraz zamrożoną włoszczyznę. Wszystko duś ok. 20 minut. Dodaj koncentrat, wodę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku i odparuj. Zrób sos beszamelowy: mąkę podsmaż na maśle i stopniowo dolewaj do niej mleka, cały czas mieszając, aż sos stanie się aksamitny. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym warstwami: suchy makaron, farsz, starty ser żółty, sos. Na górze ułóż płat lasagne, posyp startym serem i polej sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w temperaturze 180°C przez 40-45 minut. |
Podobne wątki… | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Szybkie - smaczne danie na kolację - Przepis i Przygotwanie | Gospodarz | 6 | 6 303 |
01.09.2015, 10:29 Ostatni post: ramhil |
|
Smaczne naleśniki jak u mamy - Przepis. | Gospodarz | 0 | 2 995 |
19.08.2013, 20:00 Ostatni post: Gospodarz |
|
Przepis na żelki! | Hawkeye | 3 | 3 881 |
23.09.2012, 06:29 Ostatni post: Michał |
|
Jaki przepis na orginalną i smaczną zupę? | wulkanxd | 1 | 2 670 |
02.07.2012, 11:19 Ostatni post: Vilandra |
|
Przepis na pączki! | Karol | 0 | 2 225 |
16.02.2012, 12:55 Ostatni post: Karol |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości