Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Przyspieszenie komputera bez formatu
Witam Was! Spytam krótko - Jak przyspieszyć system, aby działał porównywalnie z nowo postawionym windowsem bez konieczności robienia formatu?

Posiadam Win7, który na jednym z komputerów mam już parę lat. Jak na ten czas, chodzi całkiem nieźle, komputer ma dość dobre podzespoły, dlatego nie ma większych problemów w postaci zawieszeń i mulenia. Wziąłem się ostatnio za porządki na dyskach, kupiłem również dysk zewnętrzny i w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, abym mógł zrobić raz a porządnie format, ale wizja stawiania systemu od nowa trochę mnie przytłacza... Wgrywanie sterowników, utrata ważnych programów, późniejsza optymalizacja, itd... Mój informatyk jest w Niemczech, a ja w tej chwili nawet nie mam dostępu do wszelkich sterów i płyt.

Znacie jakieś triki, czy specjalne programy, które pomogą mi odświeżyć system?
  Odpowiedz
Można spróbować CCleanerem, Format rejestru, Defragmentacje dysków. Ale i tak Windows ma to do siebie ze z czasem działania coraz gorzej chodzi ;/
---
  Odpowiedz
Ccleaner'a nie używam, bo czyści mi wszystkie hasła z przeglądarki Połamany

Defragmentacja? Też racja, puszczę na noc.
  Odpowiedz
Użyj tego programu jeśli chcesz Copy Handler v1.28.zip
Cytat:Copy Handler to program przyspieszający kopiowanie plików w systemie Windows (nawet do 7 razy szybciej niż normalnie) pomiędzy folderami, partycjami, dyskami wymiennymi itd.

Główne zalety programu:

* kopiowanie plików około 7 razy szybciej niż standardowo w Windows
* pełna kontrola nad procesem kopiowanie plików poprzez możliwość zatrzymywania, ponawiania i przerywania operacji kopiowania
* w pełni konfigurowalny program, ponad 60 opcji - ustawianie języka (polski i angielski) autowznawianie gdy pojawi sie błąd, zamykanie systemu po zakończeniu kopiowania, ustawianie dźwięków, aż do bardzo skomplikowanych ustawień takich jak ustawianie bufora i procesów
* wstawianie do menu w prawym przycisku odpowiednich funkcji Copy Handlera
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz
Z tego co wiem da się przecież ustawić, aby nie usuwało haseł ;]
  Odpowiedz
Zgadza się, była taka opcja, właśnie użyłem CC, a hasła zostały ;) Dzięki, Wazz.
  Odpowiedz
Nie wiem co dokładnie usuwa CCleaner ale zobacz sobie program Odkurzacz- usuwa na przykład takie rzeczy jak pliki językowe (chyba że potrzebujesz tłumaczenia programów na chiński) pliki tymczasowe. Czasami tylko ,,gubią" się ikonki ale nie mam pewności czy to Odkurzacz je wciągnął czy gdzie indziej zniknęły. Przed usunięciem możesz zaznaczyć które pliki ma kasować a które zostawić.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
Coś obiło mi się o uszy o tym odkurzaczu. Na pewno skorzystam ;)

Dzięki.
  Odpowiedz
Masz tutaj trochę tego http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje.../9300.html :) Windows 7 powinien chodzić szybciej jeśli powyłączasz odpowiednie usługi, odinstalujesz niepotrzebne programy i wiele wiele więcej.. CCleaner'a warto używać do czyszczenia Rejestru, jednak polecam też taki program jak TuneUp Utillities gdzie jest też sporo funkcji. Ostatnio bawiłem się przyśpieszaniem komputera i nawet się trochę uzyskało. Szybsze uruchamianie systemu, zwolnienia zasobów. Zerknij na ten link.
  Odpowiedz
Poczytam, super :)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości