Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pytanie dotyczące egzaminu.
Witam, dziś pisałem egzamin gimnazjalny i piszę z pytaniem do Was, czy zaliczą mi odpowiedź.
W odpowiedzi do zadania powinno być √41, a ja nie wiem czy poprawnie to skróciłem do 6 + √5
  Odpowiedz
niestety nie poprawnie. wiem jak myślałeś: 41=36+5, ale to nie działa na tej zasadzie. Zobacz:
√41 = 6.40312423743
√5 = 2.2360679775

6 + √5 = 8,23...

Czyli wynik nie jest poprawny. Sposób w jaki rozumowałeś niestety nie jest do końca prawidłowy. Looknij na necie jak wygląda wyciaganie czynników przed pierwiastek.
  Odpowiedz
Jeśli miałeś wyciągnąć liczbę przed pierwiastek to poprawnie zależy co miałeś zrobić z tym pietwiastkiem

Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2
  Odpowiedz
Dobra dzięki, to ze 2 punkty pewnie z tej części stracę, ale 90% będzie :D.
  Odpowiedz