Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pytanie dotyczące mandatu karnego?
Witam
Mam pytanie do was.
Dziś dostałem mandat za prędkość, przekroczyłem 44KM i dostałem 8 PKT i 300zł kary policja nie dała mi,żadnej ulgi za to,żę jestem uczniem i powiedziałem im,żę do szkoły się spieszę:P hehe
Chciałbym się zapytać jak to jest z opłacenie mandatu i pkt.
Jeżęli nie zapłacę to co mogą w najgorszym przypadku mi zrobić - dodam ,żę się uczę i nie mam kasy na mandat,a lubie poszaleć na drodze, mówie o prędkości:)

Jechałem w miejscy gdzie jest 60KM ograniczenie a jechałem 104KM(już zwalniałem bo miałem 140 na liczniku i jak ich zobaczyłem to zwolniłem do 104) i to było na zakręcie i z zakrętu mnie złapali(machali lizakiem:)
Powiem tak jak nie zapłacę mogę spodziewać się komornika:)?

I mam pytanie dotyczące PKT czy te 8 PKT skasuję się mi po roku?
I jak jest z tym doszkalaniem:)? Policja powiedziała,żę tylko 6 można zbić na pół roku, mówili też,że te doszkalanie to jest w zasadzie,żę coś oglądasz i tyle(sporo to kosztuje)

Z góry dzięki za pomoc
  Odpowiedz
Punkty są ważne rok od momentu ich zdobycia.

Na doszkalania chodzi się wtedy gdy chcemy zbić pkt z naszego konta szybszymi sposobami.
Jeśli jednak nie jesteśmy blisko granicy 20 (24) punktów to szkoda kasy na takie coś.

A co do nie zapłacenia.
Pewnie Ci z pitu ściągną a jak nie to kiedyś zjawi się komornik.

Mandat przedawnia się po 3 latach.
  Odpowiedz
Mam taki problem jeszcze prawko zdałem 29 września właśnie równo rok dostałem mandat bo dziś jest 29,ale wydali mi 5 października mam to na prawku i jest taki problem te sposoby doszkalające to chyba tylko dla osób które mają prawko dłużej niż rok:/

A z tymi pkt które kasują się co rok to nic nie ma do tego,żę nie ma całego roku prawka?
Bo bardziej interesuje mnie by skasowały się po roku,ale nie wiem czy jest w ogóle szansa:/
  Odpowiedz
Punkty są ważne tylko 1 rok i to jak długo masz prawko nie ma chyba żadnego znaczenia.
  Odpowiedz
Ale co do szkolenia to chyba nie ma możliwości dla osoby która nie ma prawka dłużej niż rok:)
  Odpowiedz
To co wyczytałem:
Punkty można zredukować dwa razy w roku w półrocznym odstępie czasu.
Liczba punktów która się redukuje podczas takiego szkolenia to 6.

Nie ma żadnej informacji, że prawko trzeba mieć dłużej niż rok.

Po prostu w pierwszym roku możesz zgromadzić mniej punktów (20).

Aaa... takie szkolenie kosztuje około 300 zł :)
  Odpowiedz
Aha
Nie napisałem tak bo gdzieś wyczytałem,żę taki kurs mogą robić tylko osoby które mają powyżęj 1 roku prawko.

Ale mi zależy na skasowaniu w taki sposób jak pisałem po roku by się skasowały,ale nie wyczytałem by nie kasowały się po roku jeżeli mam krótko prawko.

Zależy mi na tym by rodzicom nie mówić

A mam jeszcze pytanie czy isntieje możliwość zmniejszenia lub uregulowania mandatu jak bym napisał odwołanie,żę nie mam dochodu i jestem uczniem itp?

I czy zdarzyło się np tobie jak nie to może ktoś inny napisze,żę można spłacić np po 3 miesiącach bo słyszałem,żę komornik to po pół roku przychodzi
  Odpowiedz
Cytat:A mam jeszcze pytanie czy isntieje możliwość zmniejszenia lub uregulowania mandatu jak bym napisał odwołanie,żę nie mam dochodu i jestem uczniem itp?
Wiem, że jest możliwość rozłożenia na raty.
Niestety nie wiem gdzie trzeba uderzyć, pewnie na posterunek.

Cytat:I czy zdarzyło się np tobie jak nie to może ktoś inny napisze,żę można spłacić np po 3 miesiącach bo słyszałem,żę komornik to po pół roku przychodzi
Hehe, ja prawka nie mam (niestety... ale trzeba się zmobilizować i zrobić bo od stycznia czy lutego będzie gorzej).
Nie chcę mówić nie prawdy ale prawdopodobnie możesz spłacić po 3 miesiącach jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.
Ludzie po latach spłacają :P
  Odpowiedz
Wiesz nie chce by komornik jak przyjdzie zabrał mi samochód i sprzedał bo jestem współwłaścicielem:)

Ale do tego by nie doszło bo na pewno bym go nie oddał:)

Najlepsze jest to,że jeździłem fiatem 126 EL i nie raz siedziałem w zaspie bo na recznym wchodziłem w zakręty i policja nie raz mnie widziała jak z kolegami wypychaliśmy a jeździło nas 5 i nic mi nie zrobili:)

A ten mam 2 tygodnie i już mandat:O Żaal
  Odpowiedz
Jeśli nie zapłacisz w terminie, najpierw przyślą Ci upomnienie, potem ponowne wezwanie do zapłaty a na końcu ściągną Ci mandat z rozliczenia rocznego (ale możesz mieć pecha i po 6 miesiącach od upłynięcia terminu zapłaty przyjdzie komornik).
Jeśli nie jesteś właścicielem samochodu tylko jego współwłaścicielem to komornik nie ma prawa go zająć.
Mandat można rozłożyć na raty, w tym celu udajesz się na posterunek policji i tam dowiesz się wszystkiego.
  Odpowiedz