Składniki:
4 sznycle z indyka
sól
pieprz
3 cebule
6 łyżek oleju
3 dag płatków migdałowych
20 dag twarogu
żółtko
sok i skórka z cytryny
rozmaryn
szklanka bulionu
10 ml soku pomarańczowego
cynamon
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sznycle rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na godzinę. Cebule obrać, przekroić na połówki, skropić olejem. Piec około 25 min w temp. 220°C.
Migdały zrumienić na suchej patelni, wymieszać z twarogiem, żółtkiem, sokiem i skórką cytrynową. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Farsz rozsmarować na sznyclach, zwinąć w roladki i usmażyć na rozgrzanym oleju. Wyjąć z patelni, trzymać w cieple.
Do tłuszczu na patelni wlać bulion i sok pomarańczowy, dodać cynamon, zagotować. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości zimnego bulionu, dolać do sosu, wymieszać i zagotować.
Roladki podgrzać w sosie. Podawać z pieczoną cebulą i ziemniakami. Sos przelać do sosjerki