Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Rozprawka
Dzisiaj pisałem próbny test gimnazjalny. Coś tam było, że "nie ma zbrodni bez kary" i trzeba było odwołać się do przykładów z literatury. Czy będę miał pkt obniżone za książki, które zmyśliłem ? Tzn. napisałem wszystko dobrze, tyle, że wymyśliłem sobie książki, autorów i sytuacje i odwołałem się do nich. Jak myślicie, mogę mieć za to obniżone pkt ?
  Odpowiedz
Heh, no pewnie egzaminator sprawdzi podane tytuły i jakieś punkty Ci odejmie, ale jak miałeś kompozycje i stylistykę dobrze to i tak większość pkt powinieneś dostać. ;)
  Odpowiedz
Trzeba było odwołać się do najprostszych przykładów czyli Zbrodni i kary Dostojewskiego albo motywu biblijnego Kaina i Abla.

No szkoda, że nie przyszła Ci na myśl jakaś faktycznie istniejącą książka. No cóż musisz czekać na wyniki.
  Odpowiedz
No pewnie Ci odejmą, ale moim zdaniem za tak twórczą wyobraźnię powinny być pkt extra, bo co to za ocenianie, jak jakiś kujon się nauczy na pamięć, a sam tak naprawdę nic nie umiałby napisać. Też nieuczciwe wg. mnie jest to, że moja koleżanka w klasie nie pisała matmy, bo wygrała konkurs z bioli, nie wiem co ma wspólnego biologia i matematyka. Na próbnym z matmy miała ponad 20%, a teraz dostanie 100 i ocenę z matematyki będzie miała zawyżoną a kuleje z tym przedmiotem, wiadomo konkurs no to szacun, ale 6 z bioli to i tak wystarczająca nagroda, a przez to jeszcze fiza, gegra i chemia będzie oceniona. Ogólnie całe te egzaminy to porażka.
  Odpowiedz
Cytat: Czy będę miał pkt obniżone za książki, które zmyśliłem ? Tzn. napisałem wszystko dobrze, tyle, że wymyśliłem sobie książki, autorów i sytuacje i odwołałem się do nich. Jak myślicie, mogę mieć za to obniżone pkt ?
Nie tyle obniżone, co nie przyznane. Gdyby to była matura to byś leżał, bo mogłoby być to uznane za błąd rzeczowy, to byś stracił wszystkie punkty z tego akapitu. Albo ciekawiej jako błąd kardynalny (nieznajomość lektury), za co nie zdajesz matury (przynajmniej tak wygrzebałam w googlach). Tylko że z maturą to jest zupełnie inna sytuacja. Tak Cię straszę na przyszłość.

Cytat:Trzeba było odwołać się do najprostszych przykładów czyli Zbrodni i kary Dostojewskiego albo motywu biblijnego Kaina i Abla.
Do Zbrodni i Kary to bym się przyczepiła, sam Rodion uważał, że kara była za niska. A do tego nie wiem jak teraźniejsi gimnazjaliści, ale my Dostojewskiego przerabialiśmy dopiero w liceum (chyba się czepiam?). A taki egzamin to steresik jednak jest i czasem siężko jest sobie coś przypomnieć.

Cytat:za tak twórczą wyobraźnię powinny być pkt extra, bo co to za ocenianie, jak jakiś kujon się nauczy na pamięć, a sam tak naprawdę nic nie umiałby napisać.
,,Lajf is brutal, ful of zasackas" ;D No niestety, ale szkoła nie polega na tym, żeby być twórczym, tylko żeby wpasować się w klucz. Jak to mawia mój nauczyciel wosu ,,ważny jest schemat". Niestety.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
Taka sytuacja :P, tylko człowieku znajdź tu 3 argumenty, bo tyle musi być, 3 motywy z literatury.
  Odpowiedz