Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Rybka ma zapadnięty brzuch
Dziś zauważyłem, że najmniejsza z Platek ma zapadnięty brzuch i jakoś marnie wygląda.
Pływa normalnie, je ale coś zmizerniała.
Dodatkowo jak się na nią z tyłu popatrzę, mam wrażenie, że ma na sobie jakiś delikatny nalot Z tyłu nie wygląda na idealnie pomarańczową.
Taka jakby biaława, albo ja już widzę jakieś dziwne rzeczy.

Do akwarium wlewam codziennie węgiel organiczny do nawożenia roślin i nic więcej.
Rybki karmię pokarmem Tropical Vitality & Color.
Oprócz tego raz na 3 dni wrzucam tabletkę VegeTabin B dla Kirysków, ale jedzą to również pozostałe rybki.

Rybka która mnie niepokoi na dole jest całkiem płaska, a na górze normalnie wypukła.
Czy ktoś z Was wie co jest nie tak?

[Obrazek: zapadni_ta_rybka-1355242688.jpg]
  Odpowiedz
Może to rodzaj zapalenia przewodu pokarmowego?

Cytat:Objawy zewnętrzne to m.in. obrzęk prawie połowy przedniej części ciała, czasami zapadnięty brzuch w wyniku wychudzenia ryby (nie chce przyjmować pokarmu), okolica żołądka i odbytu bywa mocno przekrwiona, ryba wydala niestrawione pozostałości pokarmu, często również ryba ma krwisty kał. Okolica płetwy odbytowej częstokroć jest ciemno zabarwiona. Czasami kolory chorej ryby są nienaturalnie intensywne, może wystąpić też obojętność płciowa.

Stan zapalny przewodu pokarmowego objawiać się może między innymi obrzękiem śluzówki i pojawianiem się licznych wybroczyn. W przypadku zatrucia ryb substancjami toksycznymi, dodatkowo może wystąpić obrzęk narządów miąższowych (szczególnie wątroby), w skrajnych przypadkach również wysięk w jamie ciała.

A robiłeś testy wody? Bo coś Ci ostatnio chorują rybki. Albo jesteś przewrażliwiony, albo z wodą moze coś nie tak.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Testów nie robiłem, woda jest oczyszczona z chloru i metali ciężkich.
Rybki mi nie chorują. Ta jest jedyną, która w mojej ocenie źle wygląda.
Plamiasta jest gruba jak beka (zresztą widać ją na zdjęciu - zobacz jaki ma bebech),
druga czerwona również normalnie wygląda.

Tylko ta mała tak się jakoś "sfilcowała".
Wygląda tak, jakby ktoś z niej powietrze wyssał. :(

Co teraz powinienem zrobić?
Najpierw test wody?
Coś jeszcze?
  Odpowiedz
Może taka jej uroda. Ale ja bym zaczął od wody zanim podjął bym decyzje o leczeniu.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
A jak wyglądają jej płetwy ?
  Odpowiedz
Płetwy normalnie. Nie zauważyłem żadnych zmian kolorystycznych ani kształtnych. Po prostu bardzo schudła i zmizerniała.
Zauważyłem jednak pod światło takie ciemne w środku (w jej wnętrzu), zaraz pod płetwą grzbietową.
Normalnie jak rybka wpłynie pod światło, widać jej wnętrzności (takie ciemne tam grze brzuch), a u tej małej takie ciemne jest też pod płetwą grzbietową. Nie wiem, może tak ma być, może taka jej anatomia.
Płetwa grzbietowa i płetwa brzuszna są prawie całkiem przylgnięte. U tej drugiej tak nie jest.
Podałem jej przed chwilą pokarm i widzę, że chce jeść, ale kręci się tylko koło pokarmu, albo złapie w "pysk" i zaraz wypuści. Chyba ma jakieś kłopoty z jedzeniem. Chyba na pewno...
Wcześniej tego nie zauważyłem, ale jednak coś jest na rzeczy.
Jeśli to prawda, to nie je już 3 dzień. :(
  Odpowiedz
Tak jak Blachu mówi, na zapalenie żołądka i jelit to wygląda. Pewnie w sklepie monotonną karmą były pasione, często tak jest. Dodaj adminie do akwarium sól kuchenną - łyżkę stołową na każde 10 litrów ( tylko najpierw ją rozpuść :) ). Chorą rybkę też powinieneś odseparować, przepościć i zasaolić, ale odradzam, chyba za wiele stresu, w zbyt krótkim czasie...
  Odpowiedz
sorki za offtop ale jak widzę z jaką pasją dbacie o akwaria to mam chęć kupić własne i zacząć robić to samo :)
  Odpowiedz
Wolałbym nie wsypywać soli do całego akwarium.
Lepiej chyba odseparować rybkę, tylko jak?
Nie mam drugiego filtra ani grzałki.
Jak ją wsadzę do miski obawiam się że mi padnie.

Od czego ta rybka może mieć takie objawy?
Możliwe, że od pokarmu Tropicala?
  Odpowiedz
Weź duży słoik, tylko czysty. Soli niejodowanej użyj. Gorzej z napowietrzeniem, chyba że masz coś do poruszałoby powierzchnię wody.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz