admin napisał(a):A ja myślałem, że akwarystyka to prosta rzecz... eeh.
Nie pierwszy raz Ci rybki padną. Zobaczysz. 23 lata temu z ojcem non stop dokupywaliśmy rybki zanim w końcu udało się coś naprawdę hodować. A tak to ciągle zamiast akwarium to była mordownia. Przykre, ale prawdziwe. Co ciekawe padały te łatwe w hodowli a te bardziej wyszukane czuły się dobrze. Żałuję, że nie pamiętam dobrze tamtych czasów. Przydałaby mi się ta wiedza. Ostatnie rybki jakie wtedy mieliśmy ugotowały się, bo nawaliła grzałka jak z ojcem pojechaliśmy na cały dzień do babci. I na tym skończyło się akwarium u mnie w domu. Aż do teraz
admin napisał(a):Znajomy do którego dzwoniłem też zapytał od razu z wyrzutem "Co, nie używasz CMFa? Przecież to podstawa
przy zakładaniu nowego akwarium bo zabija wszelkie bakterie zagrażające rybkom".
Ja bym jeszcze się wstrzymał zanim zaczniesz używać chemii. Przeglądam rożne fora akwarystyczne i tam jest jedna wielka kłótnia w sprawie chemii. Co interesujące, kłócą się zarówno początkujący 2-3 letni hodowcy jak i stare pierniki z 30-40 letnim stażem w akwarystyce. I kogo słuchać? Moim zdaniem to sprawa indywidualna.
admin napisał(a):Spojrzał na ich akwarium z Platkami i powiedział "może faktycznie są lekko chore, ale tak bywa z rybkami".
Tym bardziej, że mogli mieć w sklepie chore ryby i takie kupiłeś. Ktoś kto sprzedaje w zoologicznym nie koniecznie musi lubić zwierzęta. Może ma psa w domu i go lubi, ale pies to nie ryba.
Obserwuj inne ryby. Jak zauważysz chorujące to wtedy lecz, ale ja bym jeszcze poczekał. A może bojek Ci załatwił platki jak nie patrzyłeś. Niestety nie wiem nic o nich, ale może to rybki ławicowe a ty miałeś 3 i bojek się im postawił bo czuł, że ma szansę.
ftp://109.196.92.86/Poradniki user: user hasło: user |
Używaj przycisku rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş