Składniki na 4 porcje:
- 150 g ryżu,
- sól,
- 250 g pieczarek,
- 2 pory,
- 2 łyżki oleju,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 100 g śmietany,
- łyżeczka bulionu instant,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- pieprz,
- ew. plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby pokroić na duże kawałki, pory w szerokie krążki. Olej rozgrzać na patelni przesmażyć mięso mielone, dodać grzyby i pory i mieszając smażyć 2-3 minuty. Wlać śmietanę i 200 ml wody. Dodać bulion i gotować jeszcze minutę. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać ryż. Dekorować pietruszką i plasterkami cytryny.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal