*Ok. 40 dag fileta z kurczaka
*2-3 łyżki oleju
*Pieprz, sól, curry, przyprawa gyros
*1 cytryna
*Ok. 300 g jogurtu naturalnego (polecam grecki, bałkański, śródziemnomorski)
*2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
*1 dojrzałe, średnie mango
*Ok. 1/2 główki sałaty lodowej
*Ok. 2- 3 garści rukoli
*Pestki słonecznika (wg uznania)
Przygotowanie
Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w paseczki, przypraw curry, przyprawą gyros, solą, pieprzem. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu z mięsa usuń papierowym ręcznikiem.
Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Jogurt wymieszaj z miodem (lub syropem klonowym). Dodaj wyciśnięty wcześniej sok oraz skórkę startą z cytryny. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mango przekrój wzdłuż, usuń pestkę. Miąższ obierz, pokrój w paseczki. Liście sałaty lodowej porwij na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki ułóż na dużym półmisku, posyp słonecznikiem, polej przygotowanym sosem jogurtowym.