Zapraszam do dyskusji, bo jest o czym rozmawiać.
Mój ulubiony temat

![[Obrazek: 1422489_10151728407808531_672868022_n-1383835642.jpg]](http://img.liczniki.org/20131107/1422489_10151728407808531_672868022_n-1383835642.jpg)
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Sama prawda - Gospodarstwo
|
A gdy rolnik chce sprzętem dojechać na pole i jedzie publiczną drogą, to od razu ludzie się bulwersują, ze zawalidrogi, że wygnać takich, że policję wołać.Olać takich ludzi!!!
![]() Zapraszam do dyskusji, bo jest o czym rozmawiać. Mój ulubiony temat ![]() ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
04.11.2013, 20:17
A kto się śmieje? W moim otoczeniu nie ma bezsensownych podziałów wieśniak/mieszczuch. Pod tym względem każdy jest ze sobą równy.
![]() "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
Nicholas dzięki że jako pierwszy się wypowiedziałeś.
Prawda jest taka, że gospodarstwo w dzisiejszych czasach to normalny, zwykle rodzinny biznes, odpowiedzialność. To, że są jeszcze pewne różnice kulturowe to normalne, a żuli, pijaków, degeneratów to i w mieście jest masę, tacy psują wizerunek wsi bo ich widać. W mieście tacy są uznawani za naturalną część społeczeństwa, a oni kryją się w swoich blokach i nic im się nie chce. Przykre.
Znam bardzo inteligentnych rolników, którzy prowadzą nowoczesne gospodarstwa, ale znam również mieszkających w mieście typowych ignorantów, ludzi zacofanych przynajmniej pół wieku.
Nazywając kogoś "wieśniakiem", nie tyle chodzi nam o jego miejsce zamieszkania, co o styl bycia. Ale to temat rzeka. Jeśli chodzi o ciągniki i kombajny na drogach, kiedyś byli mi obojętni, w końcu wykonują tylko swoją pracę, a jakoś dojechać na pole trzeba, ale przez ostatnie parę lat mam coraz większe nerwy na buraków, którzy wyjeżdżając na 10 min na publiczną drogę, są w stanie spowodować więcej niebezpieczeństwa, niż zawodowy kierowca przez cały dzień. W moich okolicach podczas okresu letniego ciągle się słyszy o wypadkach spowodowanych przez rolników. A to jakiś ciągnik gdzieś wyjechał, a to nie puścił migacza skręcając, a to bronami kogoś zahaczył... Bywały momenty, że sam się z tego śmiałem i winiłem bardziej ludzi, za to, że nie uważają i pędzą jak wariaci, ale sam się przejechałem parę razy. Brak homologacji to już norma wśród "naszych żywicieli", o kulturę na drodze również ciężko, jezdnie wiecznie upier****** obornikiem, nie wiem, czy to ja mam takiego pecha jadąc do miasta przez te poboczne wsie, czy to po prostu "Polska", a może taki region? Nie mam pojęcia.
04.11.2013, 21:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2013, 21:56 przez Swordancer.)
Tak jest wszędzie Kuba, ale to już norma niestety. Gdyby w kraju żyło się łatwiej, to tacy ludzie nie musieliby tyle harować na polu. Dużo ludzi dorabia sobie na roli, mają stare ciągniki i niestety problem jest powszechny, ale nie można im mieć tego szczególnie za złe, bo problem leży w innym miejscu. W kraju powinny się pojawić bardziej rygorystyczne normy co do ciągników, naczep itp. Nie możne im jednak tego utrudnić na tyle, aby nie byli w stanie wykonywać tej pracy, mówię oczywiście o dorabiających rolnikach, nie o jakiś spółkach, czy dużych gospodarstwach. Tam to w ogóle powinni ich karać, choć by za zasmradzanie miast obornikiem.
Mieszkam w małym miasteczku i mamy tam jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy kombinat rolny w Europie. Wyobraź sobie jak wali kiedy oni rozrzucą obornik po okolicznych polach. Przewalone. ![]()
04.11.2013, 22:02
Mój ojciec był rolnikiem i oczywiście jako dobry syn pomagałem mu
![]() Dla nich praca w polu to hańba, więc popatrzcie trochę w przyszłość, takie dziecko dorośnie z przekonaniem że rolnik to nieuk, śmierdziel i wiśniak. Potem wpoi to swoim dzieciom i tak z pokolenia na pokolenia rodzi się więcej takich ludzi. Ale cóż na głupotę nie ma lekarstwa.
04.11.2013, 22:21
04.11.2013, 22:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2013, 22:27 przez Swordancer.)
Tak, ale potem każdy korzysta z dóbr. Ludzie którzy myślą tak jak opisałeś Negr1, to są właśnie buraki z wczesnego zbioru, niedojrzałe.
![]()
05.11.2013, 14:46
Dodam jeszcze że tylko większość tych miastowych ma do powiedzenia co nie pamiętają skąd ich korzenie albo sami mieszkali na wsi i po przeprowadzeniu się do miasta stali się biednym i ubogim.
Taki rolnik pracuje od rana do wieczora, 7 dni w tygodniu 365 dni roczne, święto czy nie musi robić ;/ gdyby nie rolnicy to miastowi już dawno by padli z głodu, powinni nam dziękować ![]()
Wszystko zależy od człowieka, nie można generalizować, że ta grupa ludzi jest taka a ta taka. Mnie osobiście denerwuje czasem zacofanie starszych osób ze wsi. Tp potrafi być przytłaczające. A na drodze chyba najbardziej nie lubię tego zapachu przez nich generowanego.
![]() |