Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Skok ze stratosfery: Felix Baumgartner
Czy słyszeliście o tym, jak Felix Baumgartner skoczył na spadochronie z wysokości stratosfery? Niezły wyczyn. To z poza kuli ziemskiej. Facet skakał w kombinezonie astronauty:

Przy okazji jako pierwszy człowiek pokonał barierę dźwięku podczas lotu swobodnego. Spadał z wysokości 36km a do skoku przygotowywał się 5lat. Co powiecie na temat takiego wyczynu?
  Odpowiedz
Dokładnie skoczył z wysokości 39 km, oglądałem live. W skrócie, ma chłop jaja ;)
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
No trudno nie słyszeć o takim wyczynie. Podziwiam gościa za to że nie stchórzył w ostatniej chwili. Oglądałem to na necie online na żywo i było niezłe widowisko:D
[ Sygnatura usunięta przez moderatora. ]
  Odpowiedz
Oglądałem od początku do końca i powiem, że go podziwiam ze względu na to z jakim spokojem skoczył z kapsuły.

ps. Nicholas napisałeś "mam" zamiast "ma"
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Gość ma jaja, a poza tym przygotowywał się 7 lat... ;) leciał ponad 1300 km/h

Wysyłane z mojego GT540 za pomocą Tapatalk 2
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
Diablo09 napisał(a):ps. Nicholas napisałeś "mam" zamiast "ma"

hmm zakładam, że to nie umyślne przejęzyczanie, Nicholas pragnął podkreślić, że podobnie jak skoczek, też ma ;)
Natomiast sam skok - dla mnie masakra. Sam mam na koncie 16 skoków, 14 na skrzydłach (spadochronach tunelowych ) i dwa na czaszy sk - 94, sprzęt który zobaczyłem w relacji - wojny gwiezdne... najwyższy pułap z jakiego skakałem - 5300 metrów, to co zrobił koleżka dla mnie mistrzostwo świata...
Ale co by za poważnie nie było, sam tam nie był miał wsparcie ;)
[Obrazek: 560541_494164377268675_1929154405_n.jpg]
  Odpowiedz
Felix Baumgartner tego wyczynu nie dokonał sam . Latami sztab ludzi pracował nad tym sukcesem . Przygotowanie sprzętu , obliczenia , itd. Poszło na to mnóstwo kasy , ale Red Bull nie miał jeszcze zapewne tak długiej i tak oglądanej reklamy . Powiedziałbym że był jedynie "wkładem do kombinezonu" , ale to jak wyszedł z opresji kiedy w pewnej fazie lotu zaczął się obracać to po prostu "miszczostwo" . W takim momencie zachować spokój i podejmować decyzję to naprawdę trzeba mieć ;).
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Ja go w ogóle podziwiam za to, że potrafił oderwać nogi od tej kapsuły. Red Bull wyłożył na tą akcję pewnie furę pieniędzy dlatego wszędzie go pełno. Wiedział, że warto zainwestować w światowe wydarzenie.
  Odpowiedz