Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
19.09.2012, 15:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.09.2012, 15:27 przez MissFuneral.)
A zawsze myślałam, że na mnie nie trafi... No i trafiło.
Dziś, około godziny 14:00 próbowałam zalogować się na swoje konto. Pojawiała się informacja, że podaję nieprawidłowe hasło. Sprawdziłam, o której godzinie był ostatnio widziany właściciel - dziś o 10:13. To oczywiście nie mogłam być ja, bo spałam.
Przeszłam do Działu Pomocy Chomikuj, punkt 1. - Problemy z logowaniem, a następnie na stronę, która miałaby mi umożliwić wygenerowanie nowego hasła. Wpisałam swój adres e-mail i - jak podejrzewałam - pojawiła się informacja "Konto o podanym adresie e-mail nie istnieje". Złodziej oczywiście w pierwszej kolejności zmienił adres e-mail.
Wysłałam maila na adres [email protected] z informacją o kradzieży konta. Moje konto natychmiast zostało zablokowane. Już po trzynastu minutach (!) otrzymałam odpowiedź z prośbą o podanie szczegółowych danych dotyczących konta. Podałam ile mogłam. W odpowiedzi otrzymałam zapytanie, na jaki adres e-mail ma być zwrócony chomik. Czyżby happy end?
Skan komputera w poszukiwaniu keyloggerów trwa.
Nikomu nie podawałam hasła dostępu do konta, nigdzie go też nie zapisywałam. Jedynym botem, z którego korzystam, jest SPAM Chomik (to ten od Rozkminiaczy), który był sprawdzany przez użytkowników naszego forum i podobno jest czysty.
Moment to nie trzeba potwierdzenia emaila ? Co za szajs.
Oh, I’m not afraid to die for the other kind of love
Take me to church
I'll worship like a dog at the shrine of your lies
I'll tell you my sins and you can sharpen your knife
Offer me that deathless death
19.09.2012, 15:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.09.2012, 15:33 przez Michał.)
(19.09.2012, 15:23)MissFuneral napisał(a): Wysłałam maila na adres [email protected] z informacją o kradzieży konta. Moje konto natychmiast zostało zablokowane. Już po trzynastu minutach (!) otrzymałam odpowiedź z prośbą o podanie szczegółowych danych dotyczących konta. Podałam ile mogłam. W odpowiedzi otrzymałam zapytanie, na jaki adres e-mail ma być zwrócony chomik. Czyżby happy end?
To było Przypadkowe Włamanie często tak bywa raz też byłem ofiarą kradzieży mojego konta.Keyygolera wykrywa, Chyba tylko kasperski dużo antywirusów próbowałem i tylko on mi wykrył keyygolera
Może i tak gdyż Adminstracja sprawdziła IP logowania
Mi to trwało to Ponad Dwa tygodnie Ale było włamanie z kradzieżą i próbą usuniecia chomika.
Nie bój się Chomik zostanie odzyskany, i to raczej z happy endem...
pozdro
19.09.2012, 15:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.09.2012, 14:22 przez MissFuneral.)
elgato napisał(a):Moment to nie trzeba potwierdzenia emaila ? Co za szajs.
No właśnie to jest najlepsze. Jeśli chcesz zmienić hasło, to potwierdzenie o zmianie hasła wysyłają Ci na maila. Ale jeśli chcesz zmienić maila, to potwierdzenie wysyłają tylko na ten nowy adres, na stary nie. Szajs, zgadzam się. Edit: Okazuje się jednak, że przy zmianie hasła nie wysyłają prośby o potwierdzenie zmiany na maila. Dzisiaj sprawdziłam.
Grafikun napisał(a):To było Przypadkowe Włamanie często tak bywa raz też byłem ofiarą kradzieży mojego konta.
Co to znaczy przypadkowe włamanie? Jak można się "przypadkiem" włamać na czyjeś konto?
Grafikun napisał(a):Do odzyskania chomika to kwestia czasu będą ustalać kto jest prawdziwym właścicielem chomika napisz kiedy założyłaś Jakie transakcje wykonywałaś.
Wiem, przecież napisałam, że już mnie proszono o szczegółowe informacje i takowe podałam.
(19.09.2012, 15:23)MissFuneral napisał(a): Nikomu nie podawałam hasła dostępu do konta, nigdzie go też nie zapisywałam. Jedynym botem, z którego korzystam, jest SPAM Chomik (to ten od Rozkminiaczy), który był sprawdzany przez użytkowników naszego forum i podobno jest czysty.
To, że inni go używają i ich konta nikt nie ukradł, wcale nie świadczy o tym, że ten bot jest czysty. Może po prostu nie opłacało się ich kraść? Może mają mało plików albo niskie dochody punktowe?
Wiemy jedynie, że osoba podająca się za właściciela strony rozkminiacze.pl udostępniła bota z linkiem do tejże strony. Jaką mamy pewność, że to jest właściciel strony?
To, że Kaspersky wykrywa tam jakieś paskudztwo może świadczyć o tym, że faktycznie coś jest nie tak z tym programem. Kaspersky ma jedną z największych (jeśli nie największą) bazę sygnatur "paskudztw wszelakich", które można napotkać w sieci. Zatem, jak dla mnie, to jest "odrobinkę" podejrzane.
19.09.2012, 15:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.09.2012, 16:02 przez Swordancer.)
Zawsze możesz wysłać komuś logi z programu OTL na pw np. mi. Tutka jak to zrobić znajdziesz w Google. Zwykle pomaga to w wykryciu podejrzanej aplikacji. Z drugiej strony myślę, że ty będziesz najlepiej wiedzieć dlaczego ci się włamano. Jest tyle możliwości, że nie będę ich tu po raz któryś tam wypisywał i nie twierdzę, że było to twoim błędem. Jak ktoś wygrał w totka to z nim pogadaj, a dowiesz się, że nawet ślepy snajper czasem trafi nawet 10 znakowe hasło. Jest jeszcze luka o której kiedyś wspomniałem, ale do tego trzeba się grzebać kilka dni i wiedzieć z czego korzystać. Tego bota też mogę sprawdzić jeśli to nie ja go sprawdzałem wcześniej, i nie mówię tu o zaufaniu do autora blabla i takie tam, tylko o sprawdzeniu dosłownym tego jak działa wewnątrz. Mam cały stos dekompilatorów, diaseblerów i innych programów, a na koniec wysyłam to do ekipy COMODO i oni też sprawdzają plik. Warto skorzystać
Grafikun napisał(a):Tak lecz z edytowałaś, post i dopiero zmieniłem treść postu...
Akurat ta informacja była w poście i przed, i po edycji. Ale nieważne, nie róbmy offtopu.
scarab napisał(a):To, że inni go używają i ich konta nikt nie ukradł, wcale nie świadczy o tym, że ten bot jest czysty.
Nawet nie chodzi o to, że go używają, ale ktoś go sprawdzał pod kątem różnych "świństw" (bodajże Diablo). Ale wierz mi, że już się tym botem reklamować nie będę. Tzn. będę, ale z pustego chomika, na którym nic nie ma i można się na niego włamywać do woli.
swordancer napisał(a):Zawsze możesz wysłać komuś logi z programu OTL na pw np. mi.
Dziękuję za chęć pomocy, ale to dla mnie za skomplikowane.
swordancer napisał(a):Z drugiej strony myślę, że ty będziesz najlepiej wiedzieć dlaczego ci się włamano.
Wierz mi, że nie wiem. Hasło może nie było jakieś supermocne, ale bardzo słabe też nie. Jak pisałam, nikomu go nie udostępniałam. Jak dla mnie jedyne wyjaśnienie to albo ten nieszczęsny bot, albo właśnie ślepy traf.
Bota sprawdzał chyba ktoś inny. Jeśli byś chciał i mógł - chodzi o tego bota.
Niestety... Dzisiejsze programy hackerskie potrafią sporo :/ Oczywiście, jeżeli wszystko podałaś, chomika odzyskasz.. Ale trochę się na pewno wkurzyłaś.